Župani za vrnitev železniške proge Imeno-Kumrovec-Zagreb

STA, Va
17.10.2024 16:08

Ukinjena je bila pred več kot 30 leti.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Župani z obeh strani Sotle so se na današnjem sestanku v Podčetrtku dogovorili, da bodo slovensko in hrvaško zunanje ministrstvo pozvali k dogovoru za oživitev proge.

Po besedah župana Podčetrtka Petra Misje proga večkrat preseka slovensko-hrvaško mejo, kar otežuje njeno oživitev. "Na slovenskem ministrstvu za zunanje zadeve menijo, da je treba najprej določiti mejo, hrvaška stran pa meni drugače," je povedal Misja.

Na današnjem sestanku so po besedah župana zato zavzeli stališče, s katerim bodo zunanji ministrstvi obeh držav pozvali, "naj se to nekako uredi". Pri tem Misja ocenjuje, da niti ni treba urejati lastništva, pač pa le določiti, kdo je upravljavec proge.

Po sestanku župan sicer ocenjuje, da nekatere zadeve, povezane s ponovno oživitvijo proge, napredujejo. Tako naj bi Hrvaška že pripravljala denar za projektno dokumentacijo, zatika pa se, kot rečeno, glede vprašanj, povezanih z mejo.

Današnji sestanek je bil po besedah župana Podčetrtka sicer zelo dobro obiskan. Med drugim so se ga udeležili državni sekretar na hrvaškem ministrstvu za promet, predstavnik slovenskega ministrstva za infrastrukturo, predstavniki hrvaških železnic ter obmejni župani s slovenske in hrvaške strani.

Župani z obeh strani Sotle so že leta 2011 v Podčetrtku potrdili namero o ponovno vzpostavitvi železniške proge. Po njihovi oceni bi železniška povezava krajem ob Sotli prinesla gospodarski in turistični razvoj.

Železniško progo med Imenim in Zagrebom, ki po slovenskem ozemlju poteka le slab kilometer in pol, so sicer pred več kot tremi desetletji ukinili zaradi upadanja števila potnikov.

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta