Zveza borcev za vrednote NOB: Ponavljamo poziv za prepoved Thompsonovega koncerta

M.R.
16.07.2019 14:04

Na dejstvo, da se na Štajerskem spet poraja ideja o organizaciji koncerta kontroverznega hrvaškega pevca Marka Perkovića Thompsona, se je danes s pismom za javnost oglasila Zveza združenj borcev za vrednote NOB.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Udeleženec koncerta Marka Perkovića Thompsona v Kninu leta 2015 z ustaško zastavo.
Profimedia

Njen podpredsednik France Križanič, sicer nekdanji minister za finance, je v sporočilu zapisal, da ponavljajo protest, ki so ga objavili že aprila 2017, ko je bil prvič napovedan koncert omenjenega hrvaškega pevca v Mariboru. Takrat je bil koncert odpovedan, saj upravna enota ni dala dovoljenja za njegovo organizacijo. In zveza borcev tudi tokrat pristojne organe v državi poziva, naj Thompsonu ne dovolijo koncerta na slovenskih tleh. 
Thompson po besedah zveze borcev poveličuje ustaško nacionalistično gibanje, zaradi katerega je v času druge svetovne vojne umrlo okoli 300.000 ljudi. Hkrati je država NDH po besedah zveze borcev sodelovala tudi pri okupaciji slovenskega ozemlja. "Z dovoljenjem Nemcev je zasedla Jesenice na Dolenjskem, Pobrežje, Novo vas pri Mokricah, Slovensko vas in del vasi Čedem pri Kostanjevici. V teh vaseh je bila slovenščina prepovedana, blizu 400 Slovencev je bilo deportiranih v Jasenovac, 282 jih ni preživelo. Med njimi je bilo v Jesenovcu ubitih tudi 8 na Hrvaško izgnanih slovenskih duhovnikov mariborske škofije," še pišejo, sklicujoč se na knjigo zgodovinarja Boža Repeta. 

Marko Perković Thompson
Epa
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta