Albert Riera: Nisem boljši, nisem slabši, sem le drugačen

Marko Kovačevič Marko Kovačevič
31.07.2024 19:36

Dan po drugem debiju na klopi Celja (in visokem porazu v Bratislavi) se je španski trener še uradno predstavil v novi stari vlogi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ob vrnitvi na klop Celja je Španec doživel poraz z 0:5 proti Slovanu iz Bratislave.
Jure Klobčar

Nenavaden termin so si izbrali v NK Celje za predstavitev. Ne le zaradi tega, ker je klub iz najbolj rokometnega mesta v državi dogodek, sicer nogometni, sklical ravno v času, ko je na olimpijskih igrah nastopila slovenska rokometna reprezentanca, ampak predvsem zaradi tega, ker je mož, ki so ga predstavljali, že opravil prvo nalogo v novi sredini. Ali stari, če hočete. Albert Riera se je dan za tem, ko je v Bratislavi s Celjem doživel visok poraz, še uradno predstavil kot trener aktualnih slovenskih prvakov. "Zapravili smo fantastično priložnost, da se uvrstimo v ligo prvakov," se je proti povratni tekmi drugega predkroga najelitnejšega tekmovanja na celini, ki ga je Slovan dobil s kar 5:0, še ozrl Riera, nato pa poudaril, da ne želi govoriti o preteklosti.

"Cilj je, da Celje ponovi naslov prvaka. Tako bi postali referenčni klub v Sloveniji. Če uspeš enkrat, je lahko naključje, če uspeš dvakrat zapored, pa ne," je poudaril Majorčan, ki je grofe vodil že v začetku prejšnje sezone, preden je sprejel ponudbo (takrat še) francoskega drugoligaša Bordeauxa. Klub, ki je v svet med drugimi poslal Zinedina Zidana, je v tem poletju padel pod težo finančnih dolgov, vložil predlog za stečaj in se odrekel profesionalnemu statusu, Riera pa se je vrnil v okolje, ki ga že dobro pozna. "Veste, kako je v nogometu. Nekaj mesecev nazaj smo se pogovarjali, ali je možnost, da se vrnem v Celju. Rekel sem, zakaj ne. Dober odnos smo ohranili, ker imamo vzajemno spoštovanje. Videli so, kako delam, všeč mi je bilo in to je to. Preprosto," je o začetku svojega drugega mandata ob Savinji dejal strateg, ki je v sezoni 2022/23 do dvojne slovenske krone odpeljal Olimpijo.

Predsednik želi napredek

Jure Klobčar

Ponudbo je sprejel, ko je bil prvi del dvoboja proti Slovanu že opravljen. Celje je na domačem igrišču, takrat še pod taktirko Damirja Krznarja, proti slovaškemu prvaku iztržilo remi 1:1. Hrvat povratne tekme ni dočakal. "Menjava trenerja je delo, ki se ne opravi čez noč. Bilo je ogromno zadev, ki smo jih morali rešiti - z nekdanjim klubom, z novim štabom, starim štabom … Zato se je zgodilo ravno vmes. Prej ni bilo mogoče, brez zveze pa bi bilo, da bi še čakali," je o (še eni) nenavadni potezi dejal predsednik celjskega kluba Valerij Kolotilo. Se je za menjavo odločil, ker je bil nezadovoljen s Krznarjem ali ker je Riera po propadu Bordeauxa postal prost? "Za Damirja ne morem povedati slabe besede, a želim več, želim napredovati," je odgovoril prvi mož kluba.

"Cenim, kar je naredil nekdanji štab. Nisem boljši, nisem slabši, sem le drugačen," pa je Riera sporočil svojemu predhodniku in hkrati nasledniku - ravno Krznar je lani oktobra sedel na klop, ki jo je Španec zapustil. Nekdanji nogometaš Liverpoola se na prvi izkušnji ni proslavil. Če se je pred tednom dni ugotavljalo, da je Celje na domačem igrišču iztržilo premalo, ker ob prednosti igralca več ni znalo iztržiti več kot remija, mu je v torek zvečer Slovan v Bratislavi odčital lekcijo, kako se odzvati v takšni situaciji. Hitro izključitev celjskega branilca Damjana Vukliševića je pretopil v suvereno zmago s 5:0.

V Bratislavi kot starostniki

"Ko smo bili z desetimi, sem dobil občutek, kot da igramo kot starostniki. Tega nočem. Želim igrati drugače. Veliko stvari moram popraviti," je Riera že napovedal spremembe. Igralcem je povedal, da klub ni pripravljen na ligo prvakov. "Nemogoče je trenirati z 32 igralci, moramo se organizirati. Ko se preseliš v novo hišo, se moraš organizirati. Tu je enako," je primerjal 42-letnik, ki ga še posebej moti, da ima v kadru preveč krilnih napadalcev in premalo bočnih branilcev. Da bi s seboj iz Bordeauxa pripeljal slovenskega reprezentanta Žana Vipotnika, ki po bankrotu kluba prav tako išče novo sredino, ne razmišlja. "Imam 32 igralcev in vi me sprašujete še o enem novem. 32 igralcev, 32 problemov. Zdaj ne razmišljam o novih igralcih, ampak o igralcih, ki jih imam, o konkurenci znotraj ekipe," je dejal Riera in potrdil, da je že sestavil seznam nogometašev, na katere še računa. Med njimi je, razumljivo, Žan Karničnik. Korošca, ki je v dresu Slovenije zablestel na Euru, je označil za nedotakljivega, a dodal, da bo v primeru ponudbe, ki je ne bo mogoče zavrniti, prvi, ki bo upravi rekel, naj ga proda.

Je nedotakljiv tudi Riera? "Tu ni zapor. Če bo dobra ponudba, ne bomo nikogar zadrževali. Moja naloga pa je, da pripravim take pogoje, da nihče ne bo hotel iti stran," je Valerij Kolotilo napovedal, da želi izboljšati nogometno infrastrukturo v Celju.

 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta