Alpski smučarji v Sölden po mirnost in samozavest

Nejc Strojnik Nejc Strojnik
17.10.2023 06:30

Čez slaba dva tedna se v Söldnu začenja letošnja sezona svetovnega pokala v alpskem smučanju. Na ledeniški uverturi bo tudi slovenski sekstet

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Žan Kranjec je ledeniško uverturo lani končal na imenitnem drugem mestu.
Reuters

Čeprav so do nedavnega vladale še precej poletne temperature in je le malokdo razmišljal o zimi, so slovenski alpski smučarji in smučarke konec tedna zaključili s pripravami v švicarskem Saas Feeju, z mislimi pa so že povsem osredotočeni na ledeniško uverturo v Söldnu, ki bo s prvima veleslalomskima tekmama postregla 28. in 29. oktobra. "Dekleta že komaj čakajo, da se sezona začne. Prepričan sem, da je pripravljenost na solidni ravni. Upamo, da bodo razmere omogočale, da se dokažejo v svoji najboljši luči. Trenutno je kar veliko pomanjkanje snega, a napovedi za prihodnje dni so spodbudne," pravi Grega Koštomaj, ki se je preselil iz moške reprezentance za hitre discipline ter bo v letošnji sezoni skrbel za Ano Bucik in Andrejo Slokar. "V pripravi na letošnjo sezono smo uvedli kak dan superveleslaloma več kot prej. Najbolj na roko nam je šla Argentina, kjer smo smučali z daljšimi smučmi, a tendenca treninga ostaja na slalomu in veleslalomu."

Naj se že enkrat začne

Veleslalom na ledeniku Rettenbach v Söldnu še posebej težko pričakuje Andreja Slokar, ki je zaradi poškodbe križne vezi morala izpustiti zadnjo sezono. In to leto zatem, ko je dosegla dve zmagi za svetovni pokal, obe v slalomu. "Nisem tako zelo samozavestna, no, saj nikoli ne izžarevam pretirane samozavesti. Je pa res, da komaj čakam na začetek. Vedno bližje kot je tekma, vedno bolj živčna sem," pove Ajdovka, ki na treningih pred tekmo nerada spremlja časomerilne naprave, saj pravi, da je takrat navadno počasna.

Na moškem veleslalomu bodo nastopili trije Slovenci Žan Kranjec, Štefan Hadalin in Rok Ažnoh (ni ga na fotografiji), na ženskem dan prej pa Ana Bucik, Andreja Slokar in Neja Dvornik.
Nejc Strojnik

Tako kot Slokarjeva je tudi ​Ana Bucik v preteklosti boljše rezultate dosegala v slalomu, a to ne pomeni, da je pri njej katera od disciplin v prednosti. "Že nekaj let poudarjam, da je moj fokus na slalomu in veleslalomu enak. Lani sem uspela doseči, kar sem si zadala, in veleslalomsko sezono končala med najboljšimi 15. Zelo resno se ga bom lotila tudi letos, že s prvo tekmo. Mislim, da imam za sabo dovolj treningov. Je pa Sölden vedno nekaj posebnega, ker ne veš, kam spadaš. V zadnjih tednih tudi pogoji niso bili vrhunski, a vseeno dovolj kakovostni," je jasna Novogoričanka, ki tekmo v Söldnu ocenjuje za eno najtežjih v sezoni: "Velika strmina je, ki je na treningih do zdaj nismo uspeli simulirati, saj takih terenov za trening v tem obdobju žal ni. Prvi spopad s strmino se bo tako zgodil na tekmi, zato bo treba nastopiti še bolj pogumno in samozavestno. Meni prva tekma sicer do zdaj še nikoli ni uspela, pa sem imela potem že dobre sezone, zato si zelo želim, da bi tokrat začela dobro in dobila nekaj na mirnosti in samozavesti za naprej." Poleg obeh Primork bo na startu Söldna še Korošica Neja Dvornik, ki se pripravlja pod budnim očesom Denisa Šteharnika: "V pripravljalnem obdobju sem veliko smučala, na pripravah v Argentini sem bila nekaj dni bolna, proti koncu sem se pobrala, v Saas Feeju pa se je stanje že povsem izboljšalo. Počutim se dobro, sem mirna. O Söldnu še niti ne razmišljam, saj si ne želim nalagati kakšnega bremena."

Na ledeniku Rettenbach sicer razmere niso idealne, a tekma zagotovo bo. Slovenci danes odhajajo na sklepne priprave v Pitztal, prihodnji teden pa se odpira več možnosti, ena je Sölden, druga Pitztal, tretja pa Hintertux. "Šli bomo tja, kjer bodo najboljši pogoji," je jasen Klemen Bergant, vodja tehničnih disciplin pri moških. Bergant pravi, da so v pripravljalnem obdobju imeli nekatere izzive, Štefan Hadalin je denimo zamenjal proizvajalca, tudi Žanu Kranjcu ni bilo lahko: "On je tako dobro pozicioniran, da dobiva na testiranje vse možno, kar ni vedno najbolje, ampak tako je."

Pancarje je že izbral

Ravno Žan Kranjec si je v Söldnu v zadnjih letih prismučal nekakšen poseben status. Dve tretji in eno drugo mesto ter izjemna celotna lanska sezona ga uvrščajo v najožji krog favoritov tudi v letošnji veleslalomski zimi. "V pripravljalnem obdobju sem imel kar nekaj nihanj, tudi težav z opremo. Verjamem, da lahko dobro tekmujem, bomo pa videli, kam sodim. Glava je sicer umirjena, a se čuti, da se tekma bliža. Pred prvo tekmo vedno nekoliko prej začneš razmišljati o njej. Seveda že komaj čakam, da se začne," razloži Kranjec, ki je pancarje, s katerimi bo nastopil prihodnji konec tedna, že izbral: "Imam še dva modela smuči, s katerima bom smučal do tekme. Celo lansko sezono je bilo podobno, imel sem dva modela, s katerima sem treniral in se na koncu odločil, s katerim bom šel na tekmo. Pomembno je, da tega ni preveč in da na koncu temu, kar že izbereš za tekmo, res zaupaš." Pred preizkušnjo na Tirolskem je optimističen tudi Štefan Hadalin, ki je lani tam navdušil z devetim mestom. 28-letnik pravi, da je poleti prišel do dobrih zaključkov in da je prepričan, da bo letošnje smučanje stabilno in hitro: "Moj cilj je zdaj to prenesti na tekmo. Verjamem, da sem na koncu lahko kandidat za točke, morda še za kaj več." Tako kot pri ženskah bodo tudi v moški konkurenci na prvi preizkušnji sezone nastopili trije, poleg Kranjca in Hadalina še 21-letni Korošec Rok Ažnoh, sicer član ekipe za evropski pokal, ki jo vodi še en Korošec Rok Šalej.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta