(ANALIZA) Kaj je prinesel večni derbi: Napake zasenčile prebliske

Marko Kovačevič Marko Kovačevič
05.10.2020 19:37

Kaj sta v prvem spopadu v novi sezoni pokazala Maribor in Olimpija

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Jasmin Mešanović je oživel po vrnitvi v konico napada. 
Andrej Petelinšek

Malo kvalitete, veliko napak

Praznik slovenskega nogometa in najboljše, kar lahko ponudijo dvoboji na prvoligaških igriščih? Težko bi prvemu spopadu Maribora in Olimpije prisodili takšno oceno. Bolj kot kvaliteta so tekmo v Ljudskem vrtu odločile napake. Po pet strelov v okvir gola sta sprožili obe ekipi, zadeli po enkrat. "Ni bilo dosti priložnosti niti dinamike, ki je krasila prejšnje derbije, ne. Mogoče smo oboji igrali preveč na sigurno. Se strinjam, da je bil to eden od slabših derbijev," je priznal napadalni vezist Maribora Rok Kronaveter, ki je v preteklosti tresel tako v vijoličastem kot zelenem dresu. "Na derbijih ne prevladuje vedno kvaliteta. Do rezultata je treba priti na kakršenkoli način," ga je dopolnil vezist Olimpije Timi Max Elšnik.

Dovolj za zadovoljstvo na klopi

No, trenerja sta bila bolj zadovoljna. "Nisem videl, da bi v primerjavi s prejšnjim derbijem kvaliteta padla. Naša ekipa se je pred mesecem in pol popolnoma spremenila. Izgledamo dobro, ne morem si dovoliti, da takšno predstavo označim za slabo," je prepričan Dino Skender, trener Olimpije, ki je po junijski zmagi v Stožicah odnesel še točko iz Ljudskega vrta. Zmaji so niz neporaženosti pod Kalvarijo podaljšali na šest tekem, vse od novembra 2017 na igrišču največjega rivala niso izgubili. Mauro Camoranesi tradicije ni obrnil, Argentinec po štirih tekmah na klopi 15-kratnih slovenskih prvakov ostaja pri eni zmagi. "Nismo še na ravni, ki si jo želimo, nismo na stotih odstotkih, a nas ločijo štiri točke od Mure, ki je že igrala na visokem, skoraj stoodstotnem nivoju. Mi in Olimpija še lahko napredujemo. Ne smemo pozabiti, da je v tej sezoni še 30 tekem," je ostal miren trener, ki je ravno na dan svojega prvega slovenskega derbija dopolnil 44 let.

Andrej Petelinšek
Pri zmajih vedno z goli nekdo izstopa: včasih je Vombergar, v prejšnji sezoni je bil prvi strelec lige Vukušić, zdaj je Ivanović. 

Z novim sistemom proti tradiciji

Če je Camoranesi svoj mandat v Ljudskem vrtu začel s klasično postavitvijo 4-4-2, je za derbi prihranil največjo spremembo. V nedeljo so nogometaši Maribora prvič zaigrali s tremi osrednjimi branilci. "Ne odločajo sistemi, ampak dinamika igre. Tokrat smo jo imeli. Olimpija ima močna napadalca, v 16-metrskem prostoru smo ju dobro ustavili," je, čeprav njegova ekipa tudi tokrat ni zdržala brez prejetega gola, transformacijo v postavitev 3-4-3 ocenil nekdanji italijanski reprezentant. "V prvem polčasu nam je dobro uspevalo, imeli smo priložnosti, bi pa morali na koncu boljše oddelati. Morda smo bili preveč nemirni. Načrt je bil, da jih presenetimo, do neke mere je uspelo," pa je dodal Kronaveter, ki je prvič po rošadi na klopi začel v prvi enajsterici, a se na novem položaju (še) ni najbolje znašel.

Andrej Petelinsek

Želja je, rezultat pa ne

Točkovni izkupiček sicer tega ne kaže, a novi šef stroke je opazil napredek. "Sem zelo zadovoljen, pri fantih sem videl entuziazem, izjemno veliko željo. Vedeti moramo, da je ta ekipa v zadnjem obdobju veliko pretrpela, hiter izpad iz kvalifikacij za evropsko ligo je nedvomno pustil posledice. Novi strokovni štab je prinesel drugačne ideje in prijeme, smo pa dobili odziv z energijo. Videl sem igralce, ki si pomagajo, se ne obremenjujejo z napakami. Zame je to največja zmaga," je po peti točki v svoji četrti tekmi prve lige s štajerskim moštvom dejal Camoranesi, ki je v prvem obdobju pod Kalvarijo zaostal za dosežki svojih predhodnikov. Ante Šimundža je jeseni 2013 s prvih štirih prvoligaških tekem z Mariborom odnesel šest točk (in ekipo vodil v skupinskem delu evropske lige), Krunoslav Jurčić je dve leti kasneje osvojil točko več (in napredoval v pokalu Slovenije), Darko Milanič je spomladi 2016 osvojil deset točk, Sergej Jakirović pa je bil v postkoronskem obdobju prejšnje sezone celo stoodstoten, s štirih tekem pred gostovanjem v Stožicah odnesel dvanajst točk.

Andrej Petelinsek

Zmagovalca eksperimentov

Med iskanjem izgubljene identitete nekoč šampionskega moštva se je v Ljudskem vrtu najbolje znašel Jasmin Mešanović. Selitev v konico napada je 28-letniku, ki je bil na zadnjih dveh tekmah celo kapetan moštva, dobro dela. S tremi goli na petih odigranih tekmah je že izboljšal izkupiček iz prejšnje sezone. Na derbiju je udaril odločno, samozavestno, suvereno, z močnim in natančnim projektilom odpeljal vijoličaste v vodstvo. Olimpija je odgovorila v drugem polčasu.

Med iskanjem izgubljene identitete nekoč šampionskega moštva se je v Ljudskem vrtu najbolje znašel Jasmin Mešanović. 
Andrej Petelinsek

"Želeli smo imeti večjo kontrolo, a nam ni uspevalo. Pomanjkanje natančnejših podaj je bilo naša največja težava," je zapravljeno vodstvo komentiral Camoranesi. Đorđe Ivanović je s četrtim golom skočil na vrh ligaške lestvice strelcev. Le dober mesec je 24-letni Srb med zmaji, pa se je že uveljavil kot prva violina v napadu.

Je Olimpija postala preveč odvisna od poletne okrepitve? "To ni problem, dokler zabija. Ekipa se še uigrava, avtomatizmi še niso prisotni. V kratkem času smo prišli do dobre ravni. Vsaka prava ekipa ima individualista, ki na koncu doseže gol. Nič nimam proti, če smo odvisni od njega. Če ne bi bilo Ivanovića, bi verjetno zabijal kdo drug, kot je v prejšnji sezoni Vukušić," odgovarja Dino Skender.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta