Atletski upi s Poljan: Doma na OFEM med favoriti za kolajne

Aleš Mišič Aleš Mišič
28.06.2023 19:29

Žana Ogrinca vrhunec sezone čaka doma, najhitrejši Mariborčan Staš Tin Lorbar si želi finala v Izraelu, Ajda Kaučič pa na Finskem

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ogrinc, Kaučičeva in Lorbar bodo kmalu spet na startu. 
Saso Bizjak

Če uspehov ne bi bilo, v Atletskem klubu Poljane Maribor na vrhuncu sezone bržkone ne bi pripravili druženja z novinarji, ker ne bi imeli veliko povedati. Šteli so in do včeraj našteli 27 kolajn z državnih in pokalnih prvenstev, ki jih je osvojilo 20 atletov kluba z desnega dravskega brega, cilji pa so visoki tudi na letošnjih velikih mednarodnih tekmovanjih.

Ogrinc se veseli velike tekme v Mariboru

"Tudi zimska sezona je bila deležna nekaterih presežkov. Mladi tekač na srednje proge Žan Ogrinc je postavil državna rekorda za mlajše mladince, v Bratislavi v teku na 1000 metrov, v Zagrebu na 800 metrov. To je nadgradil v poletni sezoni. Z osebnim rekordom 1:50,96 na 800 metrov se uvršča na najvišja mesta na evropski lestvici. Po lanskem srebru na evropskem prvenstvu v Banski Bistrici ga to vsekakor uvršča tudi med favorite za medalje na domačem olimpijskem festivalu evropske mladine čez slab mesec na Poljanah," ne skriva ambicioznih želja klubski trener Sebastijan Jagarinec. Obetavni 17-letnik je izpolnil normo tudi na 400 metrov, a bo v Mariboru nastopil le v svoji paradni disciplini, na 800 metrov. "Z dosedanjim delom sezone sem zelo zadovoljen, saj sem popravil osebne rekorde v vseh disciplinah, v katerih sem tekmoval, v teku na 400, 600, 800 in 1000 metrov. Na sobotnem državnem prvenstvu v Novi Gorici bom tekmoval na 1500 metrov in mislim, da bi lahko tekel krepko pod štirimi minutami. Veselim se že OFEM v mojem okolju, kjer me bo lahko podpiralo veliko domačih. Osnovni cilj je, da pridem v finale. In če grem potem na polno, lahko posežem visoko," je samozavesten Žan Ogrinc.

En pogled proti Finski, drugi proti Izraelu

Tudi Ajda Kaučič je imela odlično zimsko sezono, ki jo je nadgradila na prostem in odtekla normo za EP do 23 let julija na Finskem. Pritekla si je tudi vstopnico za univerzijado avgusta na Kitajskem. Pravi, da se ji je sezona odpeljala po ciljih: "Zame je norma za evropsko prvenstvo največji letošnji dosežek. Želim se spustiti pod 54 sekund, če že ne zdaj na državnem, pa potem na evropskem prvenstvu. Če bom imela dober kvalifikacijski tek, ciljam na polfinale. Najprej je treba priti tja, si pa želim tudi finale. Tudi univerzijada je pomembna tekma, mislim pa, da sem dovolj močna in sposobna, da bom na obeh tekmah najboljše pripravljena."

Tretji, ki je izpolnil normo za veliko tekmovanje, je sprinter Staš Tin Lorbar. Na evropskem prvenstvu do 20 let bo v izraelskem Jeruzalemu tekel na 100 metrov. V Slovenski Bistrici je s časom 10,64 dosegel tudi nov klubski rekord. "Mislim, da je pripravljenost za evropsko in posledično balkansko prvenstvo že dokaj dobra. Vidim veliko pomanjkljivosti, ki jih je še treba izpopolniti, da lahko dokažem, da lahko tudi na velikih tekmah posežem po visokih rezultatih. Upam, da bom na evropskem prvenstvu prišel v finale," je optimističen najhitrejši Mariborčan, ki upa, da bo do takrat pozdravil poškodbo.

Prva amaterka na svetu

Martina Klančnik Potrč in Janez Klančnik pa že imata za sabo veliko tekmovanje. Nedavno sta uspešno nastopila na svetovnem prvenstvu v gorskem in trail teku v Innsbrucku. Na zelo zahtevni preizkušnji 86,9 kilometra dolgega traila, na katerem je bilo treba premagati 6500 višinskih metrov, je Klančnik Potrčeva zasedla 25. mesto, njen soprog pa 57. "Z Janezom sva se najbrž kot edini zakonski par udeležila svetovnega prvenstva. Ker korone nisva dobila prej, sva jo "morala" tri tedne pred prvenstvom, potem sem dobila še angino, tako da optimalno pripravljena najbrž nisem bila. Kljub temu mi je uspelo nekaj neverjetnega. Mogoče se 25. in 57. mesto ne zdita ne vem kaj, ko pa pogledam nazaj in naredim analizo, je bilo pred mano 24 profesionalk. Sem prva amaterka na svetu, kar se mi zdi krasno," je ponosna boljša polovica uspešnega para.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta