Ažbe Jug kandidaturo za vijol'čnega bojevnika vložil aprila

Miha Dajčman Miha Dajčman
12.02.2024 19:24

Na prvi uradni tekmi v letu 2024 je imel Ažbe Jug še največ dela pred tekmo, ko je prevzel nagrado navijačev

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Napad navijača Olimpije na Ažbeta Juga v Stožicah in reakcija vratarja Maribora, ki je vznemirila nogometno javnost
Robert Balen

Prvo tekmo Maribora v tem letu si bo Rušan Ažbe Jug zapomnil za vedno. Ne zato, ker bi imel pri obračunu z Aluminijem, ki so ga vijoličasti dobili s kar 7:0, veliko dela, temveč zaradi slavnostnega trenutka pred začetkom obračuna. Tradicionalno so v NK Maribor pred prvo domačo tekmo v letu razglasili zmagovalca izbora, v katerem pristaši 16-kratnih slovenskih državnih prvakov glasujejo, kdo jih je v preteklem letu z odnosom do dresa in igrami najbolj prepričal. "Ne pozabimo: ne izbiramo najboljšega nogometaša, ampak najbolj srčnega!" so pri vijoličastih zapisali v vabilu h glasovanju za vijol'čnega bojevnika.

Ta naziv si je v letu 2023 po mnenju navijačev Maribora prislužil vratar Ažbe Jug. V šestnajstem izboru je postal enajsti vijol'čni bojevnik in po Jasminu Handanoviću drugi vratar z laskavo nagrado. Pred tekmo z Aluminijem sta 31-letniku za zmago v izboru čestitala predstavnika navijačev ter mu predala šal in uokvirjeno fotografijo z njegovo podobo.

"Zmaga in ničla zadaj sta najbolj pomembni. Ekipa in dobra igra sta vedno na prvem mestu. Je pa res, da mi ta nagrada pomeni ogromno, daje mi dodatno motivacijo, saj so mi ljudje pokazali, da me podpirajo, da so zadovoljni z mojimi predstavami. Upam, da se bodo na domačih tekmah zbrali še v večjem številu, saj potrebujemo njihovo podporo," je po tekmi dejal Ažbe Jug.

Vratar, ki se je avgusta 2020 po enajstih letih vrnil v Ljudski vrt - vmes je bil član Interblocka, Bordeauxa, Sportinga in Fortune Sittard -, je decembra z vijoličastimi podaljšal pogodbo do leta 2026. V dobrih treh letih je za Maribor zbral 122 nastopov in postal nesporna številka ena 16-kratnih državnih prvakov. Prenekateremu navijaču Maribora pa se je Rušan prikupil lani aprila na tekmi v Stožicah, ko mu je navijač Olimpije okoli vratu želel nadeti šal. Jug je namreč po provokaciji navijača, ki je Rušana tudi potisnil, želel šal z brcanjem spraviti z igrišča, kar je ujezilo ljubljanske navijače, ki so se na Juga spravili tudi po koncu tekme finala pokala v Celju.

Robert Balen

Maribor ima v tej sezoni po številu prejetih golov drugo najboljšo obrambo v ligi, kar je zasluga tudi Juga, ki je po nekaterih statistikah med najboljšimi vratarji v ligi. Marsikdo ga je januarja pričakoval na seznamu selektorja Matjaža Keka za pripravljalno tekmo Slovenije z ZDA. Tudi Jug je v pogovoru za Navijaško cono dejal, da je pričakoval vpoklic. V nedeljo pa je na to temo dejal le: "Ne bi več govoril o tem, to je zame zaključeno."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta