Bagnaia zmagal na Tajskem, zaostanek za Martinom se topi

N.S., STA
27.10.2024 11:59

Italijan Francesco Bagnaia (Ducati) je zmagal na dirki svetovnega prvenstva v motociklizmu na veliko nagrado Tajske. Z zmago je zmanjšal zaostanek za vodilnim v prvenstvu Jorgejem Martinom (Ducati-Pramac).

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Francesco Bagnaia z ekipo.
EPA

Martinova prednost pred branilcem naslova Bagnaio se je pred novim poglavjem v boju za naslov v Sepangu v Maleziji naslednji teden zmanjšala z 22 točk na 17. S tretjim mestom je na stopničke prišel tudi Španec Pedro Acosta (GasGaS-Tech3). Do konca sezone dirkače čakata še dve postaji, saj novembra sledita še dirki v Maleziji in Valencii.

Dirka je postregla s preobrati. Španec Marc Marquez (Ducati-Gresini) je sredi dirke padel v boju za prvo mesto, tako kot Francoz Fabio Quartararo (Yamaha), ki je bil po odličnem startu tik za stopničkami. Bagnaia, ki je dirko začel z najboljšega položaja, je prav tako zamudil start, tudi Martin je delal napake. Dirkača sta se zapletla v razburljiv dvoboj za zmago.

"Zjutraj po ogrevanju nisem bil tako vesel. Moja ekipa je opravila odlično delo. Zelo sem vesel in zmago posvečam njim," se je odzval Bagnaia. Torinčan je pred koncem prvenstva v vlogi "izzivalca" za naslov, zaradi česar mora tvegati več kot tekmec. Brez solidnega dosežka v Sepangu ali Martinovih napak se bodo tudi končale njegove sanje o hat-tricku, kar sta v 21. stoletju dosegla le Valentino Rossi in Marc Marquez. Martin, ki lovi prvo krono, bi bil lahko okronan celo v Maleziji, če bo osvojil 21 točk več od tekmeca.

"Danes me je Ganeš varoval," se je nasmehnil Martin, čigar portret hindujskega boga s slonovo glavo, ki mu pripisujejo moč odstranjevanja ovir, mu je krasil čelado. Martin je najbolje startal in odbijal napade Bagnaie, ki ga je poskušal prehiteti v prvem krogu. Toda napaka na poti v ovinku, tri kroge kasneje, ga je potisnila na tretje mesto za Bagnaio in Marquezom. Na drugo mesto se je vrnil po zaslugi padca rojaka. Zmagovalec sprinterske dirke Italijan Enea Bastianini (Ducati) je padel in se moral zadovoljiti s 14. mestom. Marco Bezzecchi (Ducati-VR46) in Franco Morbidelli (Ducati-Pramac) sta prav tako naredila napake in nista končala dirke.

V razredu moto2 je 23-letni Japonec Ai Ogura (Boscoscuro) na Tajskem z drugim mestom potrdil svoj prvi naslov svetovnega prvaka v motociklizmu. V tej sezoni je dve dirki pred koncem osvojil osem stopničk, vključno s tremi zmagami. V naslednji sezoni ga čaka preskok v kraljevsko disciplino motoGP. Dirko je dobil njegov najbližji zasledovalec v SP, Španec Aron Canet (Kalex), ki pa Japonca do konca sezone ne more več prehiteti. V najšibkejšem razredu si je naslov že pred časom zagotovil Kolumbijec David Alonso.

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Več vsebin iz spleta