BMX: Pia in Gaj bi rada šla na olimpijske igre

Zmago Gomzi Zmago Gomzi
20.09.2020 05:30

Palčnike iz Maribora je kolesarjenje zasvojilo. Domala ni dneva, ko Gregor Palčnik, sin Gaj in hčerka Pia ne bi poganjali pedalov na BMX-progi na Taboru v Mariboru.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Palčnikova neustrašna trojka (Zolder, Belgija, svetovno prvenstvo 2019)
Osebni Arhiv

Pri nas deluje le peščica BMX-klubov, po številu registriranih tekmovalcev in dosežkih na tekmovanjih doma in v tujini je daleč pred vsemi športno kolesarsko društvo BSX racing team Maribor. Štajerska prestolnica se ponaša s tem, da so v njej leta 1986 ustanovili prvi BMX-klub v nekdanji Jugoslaviji, maja 1987 pa je bila ob Kardeljevi cesti na Taboru na pobudo kolesarskega navdušenca Lojzeta Fajdige in po načrtih, ki jih je priskrbel njegov prijatelj Milan Eržen, zgrajena nekaj manj kot 400 metrov dolga proga za BMX-kolesarje, prva v nekdanji skupni državi. Na njej je bilo 24. maja istega leta prvo tekmovanje, ki ga je spremljalo kar 3000 gledalcev. Po nekaj letih je življenje na progi zamrlo, leta 2010 pa se je skupina ljubiteljev BMX-športa lotila prenove proge in leta 2012 so se spet začela tekmovanja. Veliko zaslug, da se je na BMX-progo vrnilo življenje, ima večkratni državni prvak Tilen Frank, ki je tudi predsednik mariborskega BSX racing teama, trener in tekmovalec.
V BMX-parku na Taboru je v poletnem času velik vrvež. Med tistimi, ki domala vsak dan po progi poganjajo pedale, so tudi 45-letni Gregor Palčnik in njegova otroka, 13-letni Gaj in 12-letna Pia. Vsi trije so tudi zelo uspešni tekmovalci.

Gregor Palčnik, oče

"Vse življenje sem športnik, predvsem uživam v gorskem kolesarjenju, pri katerem se mi je v zadnjem času pridružila tudi žena Petra. Ko smo se pred leti preselili v neposredno bližino BMX-parka, je sin izrazil željo, da bi treniral, in kupili smo mu kolo. Sprva se mi ta šport ni zdel ravno resen, ko pa sem Gaja opazoval na treningih, sem spoznal, da je še kako resen. Nekega dne sem se z BMX-kolesom tudi sam pognal po progi - bil sem navdušen in hitro me je zagrabilo. Začel sem trenirati, a ne z BMX-kolesom, ampak s kolesom cruiser, ki ima 24-colska kolesa, nekoliko večja od koles za BMX. Ko se je za BMX-kolesarstvo navdušila še Pia, ki je pred tem nekaj let plesala sodobne plese, smo na progi začeli trenirati domala vsak dan. Že nekaj let tudi tekmujemo po Sloveniji in tujini - sin in hčerka z BMX-kolesom, jaz s kolesom cruiser," je razložil Gregor Palčnik, učitelj slovenskega jezika na ruški osnovni šoli in letošnji državni prvak v svoji starostni kategoriji.

Ata Gregor je po navadi na čelu.
Tone Stojko


"Nakupi koles, zaščitne opreme, potovanja na tekmovanja, bivanje v tujini, startnine in še kaj so povezani s stroški; ker smo trije, izdatkov ni malo. Nastope na mednarodnih tekmovanjih pogosto združimo z večdnevnim dopustom - tako smo po tekmah na svetovnem in evropskem prvenstvu družinsko potovali po Belgiji, Nizozemski in Provansi, ogledali smo si tudi del Italije, Avstrije in Madžarske, kjer potekajo tekme pokala Alpe-Adria. Uživam v kolesarstvu, ponuja mi to, kar rad počnem; BMX je postal naš način življenja, druženja in tudi vzgoje otrok v športnem duhu. Sem zelo tekmovalen, zato na progi v Mariboru pilim prvine tega športa, poleg tega uživam ob spremljanju voženj obeh otrok, ki vidno napredujeta. To sta dokazala tudi na nedavnem evropskem prvenstvu v Veroni, kjer je nastopilo 13 slovenskih kolesarjev, med njimi tudi Gaj, Pia, trener Tilen Frank in jaz. Pia je v dveh tekmovanjih osvojila drugo in tretje mesto v kategorijah deklic do 11 in 12 let. Gaj je v kategorijah do 13 in 14 let, kjer je bila konkurenca izjemna, osvojil 16. in 19. mesto. Tilen Frank je med člani zasedel tretje mesto, tretji pa sem bil tudi jaz v disciplini cruiser med člani nad 45 let. Domov smo se vrnili zelo zadovoljni in motivirani," je dodal.

Hči Pia

Dvanajstletna Pia, najmlajša v družini Palčnik, je učenka sedmega razreda OŠ Ludvika Pliberška. Z BMX-kolesarjenjem, ki je v očeh mnogih še vedno fantovski šport, se je začela ukvarjati pred tremi leti. "Navdušila sta me oče in brat. Ko se zapeljem po progi, zelo uživam, podobno je na tekmovanjih. Progo želim premagati po najboljših močeh, a mi vselej to ne uspe najboljše. Sem tekmovalna, in da bi dosegala uvrstitve, kakršne si želim, zelo zavzeto treniram," je povedala Pia.

Dečki, ulovite Pio, če jo lahko ...
Tone Stojko


Na vprašanje, ali lahko poseže po naslovu evropske prvakinje, kot je to leta 2016 v Veroni uspelo njenemu klubskemu sotekmovalcu Mihi Čehu med vrstniki do osem let, je odgovorila: "Na domačih tekmovanjih posegam po najvišjih mestih v svoji starostni skupini, upam pa, da mi bo to uspevalo tudi na tekmovanjih v tujini. Nedavno evropsko prvenstvo v Veroni je potrdilo, da sem na dobri poti, uvrstitvi sta bili odlični, z nekaj več sreče bi lahko bila povsem na vrhu. Moje tekmovalne želje so velike, rada bi napredovala in bila uspešna tudi v prihodnjih letih, predvsem v članski kategoriji, in morda bom kdaj tudi nastopila na olimpijskih igrah. Izboljšati moram predvsem tehniko vožnje, starti pa mi že zdaj odlično uspevajo. V Veroni sem bila po startu v ospredju, nato pa me je v nekaj vožnjah prehitela danska tekmovalka, ki ima več mednarodnih izkušenj. Otresti se bom morala tudi strahu, ki se pojavlja ob velikih hitrostih. Večkrat sem namreč že padla, poškodovala sem si hrbtenico, takratno okrevanje pa je trajalo skoraj pol leta. Največ znanja mi je dal Tilen Frank, na moji kolesarski poti pa me močno podpirata oče in mama," je dodala Pia, ki v Sloveniji tekmuje s fanti, saj je deklet v tem športu zelo malo. V soboto je tako postala državna prvakinja v kategoriji za dečke 11-12 let.

Gaj zelo zavzeto trenira.
Osebni Arhiv

Sin Gaj

Trinajstletni Gaj je osmošolec. "S kolesom sem se večkrat vozil mimo BMX-parka in občudoval fante, ki so se poganjali po njej. Doma sem staršema povedal, da bi tudi sam rad treniral in tekmoval z BMX-kolesom, a nista bila najbolj navdušena. Potem sta se le omehčala in tako se je začelo," se spominja Gaj, lanskoletni državni prvak, ki je z BMX-progo začel prijateljevati pred šestimi leti. "Osnovnih prvin tega športa me je naučil Tilen Frank in kmalu sem začel tekmovati. Na nedavnem državnem prvenstvu in pokalnem tekmovanju v Mariboru sem bil dvakrat drugi, prehitel me je le leto starejši tekmovalec iz Ajdovščine - upam, da se mu bom na prihodnji tekmi oddolžil. V BMX-kolesarstvu uživam, podpirajo me predvsem starši, pa tudi sošolci, učitelji in prijatelji. Trudim se, da bi bil vsak dan boljši. Moji cilji so zelo visoki, rad bi postal številka ena v Evropi in na svetu, rad bi zastopal Slovenijo na olimpijskih igrah. Moral bom še bolj trdo trenirati, volje mi ne manjka. V Veroni sem nastopil po najboljših močeh, a je bila konkurenca v moji kategoriji izjemno zahtevna. Bil sem že državni prvak v kategoriji do 12 let, v starostni skupini do 14 let bom tekmoval še prihodnje leto in verjamem, da bom še enkrat osvojil naslov državnega prvaka. Treniramo večkrat na teden, pozimi tudi na progi v nekdanji tovarni Pik v Melju. Preden sem začel z BMX-kolesarstvom, sva s Pio trenirala izrazni ples, nato sem nekaj časa treniral odbojko, a odkar sem spoznal BMX, me zanima le še ta šport."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.