Cesarjevo zadnje slovo

STA, Š.R.
08.01.2024 18:06

V starosti 78 let je za vedno odšel Franz Beckenbauer, eden od največjih v zgodovini nogometa.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Epa

Družilo ju je, da sta bila nogometna svetovna prvaka kot igralca in trenerja, zdaj sta praktično odšla skupaj, v dveh dneh, in na tem svetu pustila le Didierja Deschampsa. Na dan pogreba Brazilca Maria Zagalla je umrla nemška legenda. "Z globoko žalostjo vam sporočamo, da je moj mož in naš oče Franz Beckenbauer včeraj, v nedeljo, mirno umrl obkrožen s svojo družino. Prosimo vas, da žalujete v tišini in ne postavljate vprašanj." To je družina izjemnega nogometaša, trenerja in funkcionarja sporočila nemški tiskovni agenciji.

Oba sta se že poslovila: Franz Beckenbauer (desno) in Johan Cruijff v Münchnu med spopadom Zahodne Nemčije in Nizozemske na SP 1974.
EPA
Slavje ob naslovu leta 1990
Epa

Franz Beckenbauer sodi med nogometne velikane. Leta 1974 je mundial osvojil na igrišču ne le v svoji domovini, pač pa tudi v svojem rojstnem mestu - Münchnu, 16 let kasneje v Milanu v Italiji mu je uspelo še ob zelenici, z elfom pa je leta 1972 osvojil tudi evropsko krono. Praktično vse življenje je posvetil nogometu, Nemčiji in bavarskemu ponosu. Bayernu se je pridružil pri 13 letih in hitro postal njegov ključni nogometaš. V prvi ekipi je debitiral z 18 leti, v zadnji drugoligaški sezoni kluba vse do danes. Zanj je v 13 letih odigral 427 tekem in dosegel 60 golov, osvojil je štiri naslove nemškega prvaka, tri evropske lovorike in medcelinski pokal. Z eleganco, lahkotnostjo in vodenjem je Der Kaiser (Cesar v prevodu) v 60. in 70. letih na novo opredeli položaj branilca in bil del prve zlate generacije münchenskega nogometnega kluba.

Pred SP 2006 v Nemčiji s Pelejem
Reuters

V 90. letih je bil kratek čas trener in od 1994. do 2009. predsednik Bayerna, leta 2006 pa glavni organizator svetovnega prvenstva v Nemčiji. Zadnja leta ga zaradi bolezni ni bilo na očeh javnosti, med drugim je prestal operaciji srca. Nekoč strastni igralec golfa je bil trikrat poročen in imel pet otrok. Eden od njih, Stephan, je bil tudi profesionalni nogometaš, ki je umrl leta 2015. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta