Dallas v konferenčnem finalu: Načrt je uspel, pot v Oklahomo odpovedana

Nejc Strojnik Nejc Strojnik
19.05.2024 20:45

Dallas v finale izstrelila mirna roka PJ Washingtona. Znova je bil izjemen tudi Luka Dončić, ki je v statistiko vpisal nov trojni dvojček.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Objem, ki pove več kot tisoč besed. Luka Dončić in Kyrie Irving
EPA

V prvem polčasu jim ni kazalo najbolje, na začetku tretje četrtine je Oklahoma vodila že s 17 točkami razlike. In ko je kazalo, da bo o potniku v finale zahodne konference lige NBA odločala sedma tekma, so košarkarji Dallasa stopili na plin in na koncu po trilerju slavili s 117:116. Zadnji točki je s črte prostih metov po prekršku ob poskusu za tri točke prispeval PJ Washington, ki je tretji met dobri dve sekundi pred koncem namerno zgrešil, tako da je Oklahomi zmanjkalo časa za organiziran zadnji napad. Taktika se je več kot obrestovala.

Zaključek tekme je bil zgolj vrhunec izjemno napete zadnje četrtine, v kateri sta se kluba petkrat izmenjala v vodstvu in bila dvakrat rezultatsko poravnana. Pred tem je sicer Oklahoma vodila skoraj celo tekmo, zgolj v drugi četrtini je za kratek čas do vodstva prišel Dallas, a je nato Oklahoma zaključila četrtino z izjemnim nizom 24:6. Mavsi, ki v drugem delu sezone igrajo kot prerojeni, bodo v finalu zahoda nastopili drugič v zadnjih treh sezonah, veliko zaslug za preboj na predzadnjo stopničko sezone ima tudi slovenski superzvezdnik Luka Dončić, ki je na tekmi vknjižil že tretji zaporedni trojni dvojček v letošnji končnici. 29 točkam je dodal deset skokov in deset podaj.

EPA

"Vedno se pogovarjamo o tem, kako moramo ostati skupaj in zadržati pozitivno energijo," je enega od razlogov, da jih visok zaostanek ni preveč pobil, opisal Dončić. "To je neverjetna ekipa. Naredili smo neverjeten preobrat z neverjetno energijo. To moštvo je nekaj posebnega. Med polčasom smo si rekli, da se nočemo vračati v Oklahomo." Načrt je uspel, v dobrih 300 kilometrov oddaljeno Oklahomo jim res ne bo treba. Vse misli lahko zdaj usmerijo proti pripravi na konferenčni finale, prek katerega se želijo tretjič v zgodovini prebiti v finale lige NBA. Nazadnje jim je veliki met uspel pred 13 leti, ko so osvojili šampionski prstan. Takrat je bil v igralskem kadru tudi zdajšnji trener Jason Kidd.

Precej čustveno je zmago doživel še en zvezdnik Dallasa, Kyrie Irving. "Po svojih najboljših močeh sem se trudil, da mi iz oči ne bi pritekle solze. Dolgo sem čakal na ta dan, na vnovičen preboj v konferenčni finale," je po tekmi dejal Irving, ki je Mavse okrepil pred dobrim letom. O tem, kako zelo se je ekipa Dallasa v zadnjem obdobju spremenila, priča tudi dejstvo, da je Dončić edini član prve peterke iz časa zadnje uvrstitve Dallasa v konferenčni finale pred dvema letoma. "V igri s Kyriejem in z ekipo zelo uživam - in to je najbolj važno. Odkar je prišel, me je podpiral pri vsem, kar sem naredil. Pomagal mi je dozoreti, spoznati, da vidim igro na drugačen način. Na igrišču je neverjetno imeti soigralca, kot je on," je o Irvingu, s katerim sta postala izjemna naveza, povedal Dončić.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta