Dirka po Baskiji: Zdravnik je dovolil nadaljevanje

Uroš Gramc Uroš Gramc
03.04.2024 20:15

Primož Roglič je v tretji etapi grdo padel, toda ni predal rumene majice, a to še niso bile vse slabe novice, prišle so tudi iz Španije

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zasavec je na podelitvi lahko skril vse odrgnine, le tiste na bradi ne.
EPA

Tretja etapa dirke po Baskiji je bila morda manj selektivna, kot bi pričakovali po profilu, saj je vsebovala kar pet kategoriziranih vzponov in imela več kot tri tisoč višinskih metrov, a je bila zaradi številčnega pelotona zelo nevarna. To so skusili številni kolesarji, tudi favoriti, na tleh se je 39 kilometrov pred ciljem znašel tudi Primož Roglič, ki pa je pretresen in omotičen vendarle končal etapo ter zadržal majico vodilnega. Za tri sekunde je s pomočjo bonifikacijskih sekund zaostanek na pičlih sedem zmanjšal Remco Evenepoel, ki je še napredoval za mesto in je že drugi. Etapo je v sprintu glavnine dobil Belgijec Quinten Hermans, po Francozu Paulu Lapeiru dan prej še eden, ki je slavil prvič v svetovni seriji.

Smola tudi na Tenerifu

Bolj malo razlogov za veselje pa je imel slovenski as, ki ga je doletela še slaba novica. Na pripravah na Tenerifu je prometno nesrečo doživel Lennard Kämna, ki bi moral biti njegov tesen pomočnik julija na Touru, Nemec je pristal v bolnišnici. Za Zasavca v Baskiji se k sreči ni končalo tako hudo, ob padcu si je drgnil desno stran telesa in brado, krvavel je tudi iz levega komolca. Šele po zeleni luči zdravnika, ki je preveril, da ni utrpel pretresa možganov, je 34-letni Kisovčan znova sedel na kolo in se podal v lov za čelom dirke. Glavnina si je v tem času nabrala več kot dve minuti naskoka, a nobeno moštvo ni izkoristilo nastalega položaja in poskušalo unovčiti nesreče Rogliča. Ta je z moštvenimi kolegi po 13 kilometrih ujel priključek, dirka pa se pod zadnjim vzponom dneva Lizarrusti (6,4 km in 4,7 odstotka naklona) ni razplamtela. 

Sprint glavnine je pripadel Hermansu. 
EPA

So se pa drugi dan zapored na bonifikacijskem sprintu osem kilometrov pred ciljem udarili kandidati za rumeno majico. Spet brez Rogliča, ki je tri sekunde "prepustil" Evenepoelu, dve sekundi odbitka si je prislužil Mehičan Isaac del Toro, ki je sicer v skupnem seštevku zunaj 20-erice, eno Jonas Vingegaard. Ti kolesarji niso igrali vloge v boju za etapno zmago, čeprav so želeli biti čim bolj v ospredju. A tudi tam se dogajajo nesreče, blizu prvih vrst in nedaleč od zadnjega kolesa Zasavca je dober kilometer pred ciljem še enkrat počilo. Od najvišje uvrščenih v skupnem seštevku je oplazilo Danca Mattiasa Skjelmoseja, Španec Juan Ayuso je dolgo ležal na tleh, a so iz njegovega moštva sporočili, da sta z Brandonom McNultyjem utrpela zgolj površinske odrgnine, za padcem pa je ostal ujet Vingegaard, ki je ciljno črto prečkal pol minute za zmagovalcem, toda po "pravilu treh kilometrov" so vsem pripisali čas Hermansa. 

Stresno in nepozabno

Ta se je najboljše znašel v kaosu in dosegel tretjo zmago v karieri, a prejšnji sta bili z dirk nižje ravni. "Nepozaben občutek je bil, ko sem se približeval ciljni črti. Zelo stresno je bilo, toda sprint je bil zame popoln, saj sem najboljši, ko se cesta malce vzpenja. Bil sem na kolesu Aranburuja, in če imaš najboljše noge, lahko v zadnjih 200 metrih zmagaš," je povedal 28-letnik, ki je poskrbel za drugo belgijsko zmago dneva. Za prvo je na znani sprinterski klasiki Scheldeprijs v domovini Tim Merlier (Soudal-Quick Step), drugi je bil še en Belgijec Jasper Philipsen (Alpecin-Deceuninck), do tretjega mesta pa je Nizozemcu Dylanu Groenewegnu (Jayco-Alula) pomagal naš Luka Mezgec, ki je bil sam 26. 

Luka Mezgec je pomagal Dylanu Groenewegnu (desno) do tretjega mesta v Belgiji. 
EPA

Vprašanje je, ali se bodo za zmago sprinterji udarili tudi v četrti etapi dirke po Baskiji. Morda je na 157 km dolgi trasi Etxarri Aranatz-Legutio zaključni, 50-kilometrski krog le pretežek. V njem so trije vzponi tretje kategorije med 2,4 in 3,2 km, zadnji Leintz Gatzaga je z 8,5 odstotka naklona tudi najbolj strm, od tam pa je do cilja le še osem kilometrov. Sta pa v tem krogu tudi dva bonifikacijska sprinta, ki utegneta še zgostiti konkurenco pri vrhu in povečati dramatičnost v zadnjih dveh etapah. 

Rezultati 3. etape, Ezpeleta-Altsasu, 190,9 km: 1. Quinten Hermans (Belgija/Alpecin-Deceuninck) 4.40:59 (povp. hitrost 40,8 km/h), 2. Edoardo Zambanini (Italija/Bahrain Victorious), 3. Alex Aranburu (Španija/Movistar) ... 18. Primož Roglič (Slovenija/Bora-Hansgrohe), 26. Remco Evenepoel (Belgija/Soudal-Quick Step), 67. Jonas Vingegaard (Visma Lease a Bike) vsi isti čas, 118. Matihas Skjelmose (oba Danska/Lidl-Trek) 2:02, 134. Juan Ayuso (Španija/UAE Emirates) čas zmagovalca; vrstni red: 1. Roglič 8.36:01, 2. Evenepoel +0:07, 3. Skjelmose 0:10, 4. Ayuso 0:14, 5. Vingegaard 0:15. 

 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta