Dirka po Franciji starta v Firencah: Pogačar proti Vingegaardu: Velik šov s superzvezdniki in zamenjava majice

Uroš Gramc Uroš Gramc
29.06.2024 06:14

Gorenjec želi v petem obračunu na dirki po Franciji tehtnico spet nagniti na svojo stran. Koronavirus ga ni močno zdelal, po hudi poškodbi pa je Danec povsem nared, verjame naš šampion.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
EPA

Od lanske francoske pentlje se nista srečala, po skoraj enem letu pa si bosta danes na startu uvodne etape v Firencah spet zrla v oči in se znova udarila. Tadej Pogačar in Jonas Vingegaard, ki sta osvojila zadnje štiri rumene majice, vsak po dve, sta največja favorita tudi letos. Kdo je tisti, ki je v tem času bolj napredoval in bo na koncu prejel sveti gral kolesarstva, je nemogoče vedeti (morda bo celo kdo tretji ali četrti), odvisno je tudi od tega, koga so letošnji pretresi najbolj prizadeli. Težje čase je preživljal branilec naslova, a niti prvemu kolesarju na svetovni lestvici v zadnjih dneh ni šlo kot po maslu.

Težave v zadnjih dneh

Prejšnji teden je prebolel koronavirus, za kratek čas pa se je ob smrti dedka tudi vrnil v Slovenijo. "Bilo je kot nekakšen prehlad in utrujenost, zelo hitro je minilo. Ni bilo tako hudo. Brez kolesa sem bil samo en dan. Malo sem obračal pedale na trenažerju, ko sem se dobro počutil, sem spet kolesaril na prostem. Koronavirus ni več tako resna zadeva, če se je telo že srečalo z njim. Moje se je že enkrat ali dvakrat," je povedal Tadej Pogačar. Zadnje priprave je opravil v smučarskem središču Isola 2000 v Franciji, vozil je po cestah, ki bodo gostile odločilne, zadnje etape 111. dirke po Franciji. 

A do tja je še dolga pot, najprej je treba ugrizniti v najtežjo, uvodno. Ponavadi so bile namenjene sprinterjem, ta pa ima od Firenc do Riminija (206 km) kar 3600 višinskih metrov. Niti po uvodnem zamahu z zastavico direktorja pentlje Christiana Prudhomma ne bo veliko ravnine, le 28 km, nato pa se bo peloton ​na Col de Valico Tre Faggi (12,5 km, 5,1 odstotka naklona) zapodil skoraj na tisočaka. Sledila bosta še dva vzpona druge kategorije ter vmes trije tretje za skoraj 50 km vzpenjanja. Približno pol manj "višincev" čaka karavano v nedeljo na trasi Cesenatico-Bologna (199 km), a niti ta etapa ne bo za sprinterje, med katerimi bi imel od slovenske peterice najbolj odgovorno delo Luka Mezgec.

Še zadnji trening, potem pa le še dirkanje
Reuters

"Že takrat bomo vedeli, kdo je kje. Pričakujem, da bodo vsi v izjemni formi in da nisem samo jaz tisti, ki ga je treba omenjati kot favorita," je dejal Pogačar. In spomnil še na legendarni prelaz Galibier, ko se bo v torek Tour vrnil v domovino, ta je bil z 2642 metri nadmorske višine največkrat najvišja točka rumene pentlje. V svoji ekipi UAE Emirates ima kolesarje, ki bi v drugih kotirali zelo visoko. "Imamo izjemno močno ekipo, eno najmočnejših, superzvezdnike za gorske etape, zato sem počaščen, da so moji sotekmovalci," je dejal za kolesarje, kot so Adam Yates, Joao Almeida, Juan Ayuso, Marc Soler. 

Zmaga Danca že na startu

Z več orožji bodo šli nad tekmece, nad Jonasa Vingegaarda. "Zelo ga spoštujem in vesel sem, da bo na startu. Mislim, da je pripravljen, sicer ga ne bi bilo. Upam, da bova spet pripravila velik šov in da bova zamenjala majici," je povedal 25-letni Gorenjec. Dancu bele, ki jo je največ nosil v zadnjih dveh letih, sicer ne more predati, s 27 leti je prestar zanjo. Že Pogačar je, prireditelji so mu jo po rekordnih štirih zmagah uokvirili in podarili, nanjo pa zapisali številko 72. Toliko dni skupaj jo je nosil. Pri rumeni majici je njuno razmerje 27:21 v korist kapetana Visme-Lease a Bike. 

"Za mano so najtežji trenutki v karieri. Želim doseči čim boljši rezultat v skupnem seštevku, ampak če sem povsem iskren, je bil padec zelo hud in že prisotnost na startu je zmaga. Vse od tu naprej bo samo bonus," je v Firencah dejal Jonas Vingegaard. Dvanajst dni je zaradi zloma reber in poškodbe pljuč v prvi polovici aprila preživel v bolnišnici, nato se je postopoma vračal. Najprej na trenažer, nato je začel kolesariti na prostem, potem trenirati, večino junija pa je že preživel na višinskih pripravah. "Moral sem si vzeti dolg premor. Imel sem veliko poškodb, ki so se morale najprej zaceliti, da sem lahko začel trenirati. Upam, da se bo dobro delo obrestovalo," je povedal Danec.  

Zdesetkana Visma spet razburja

Sreče z zdravjem niso imeli niti njegovi moštveni kolegi. Na generalki sta jo ob padcu preveč skupila Steven Kruijswijk in Dylan van Baarle, velik udarec je koronavirus Seppa Kussa, ki si ni dovolj opomogel, da bi bil v Toskani, Wout van Aert Toura še nikoli ni začel v tako slabi formi ... Vingegaard se bo moral zanesti tudi na usluge Jana Tratnika, za katerega je po Giru to že druga tritedenska dirka v letu. Idrijčan je dejal, da ne bodo pazili le na Pogačarja. "Če se osredotočiš le na enega, hitro narediš napako. Tudi za Rogliča in Evenepoela vemo, da sta kandidata za zmago, če onadva gresta, nimaš kaj čakati," je dejal izkušeni 34-letni Primorec. 

EPA

Njegova ekipa pa spet razburja javnost z novostjo. Na Dirki dveh morij so komisarji mednarodne kolesarske zveze (UCI) morali preveriti neobičajne čelade za vožnjo na čas, tokrat so si omislili "kontrolno sobo", kot piše na stranici njihovega kombija. Z njim naj bi na daljavo zbirali podatke o svojih kolesarjih, da bi se lažje odločali, kakšno strategijo ubrati. Pri UCI-ju so se menda že zakopali v pravilnike in preverjajo, ali je vse skladno s predpisi in ali v tem primeru "človek še vzdržuje primat v primerjavi s strojem", so zapisali v izjavi za javnost. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta