Dirka po Franciji: Test uspel, pri treh mušketirjih nič več negotovosti

Uroš Gramc Uroš Gramc
29.06.2023 09:10
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ne bi bilo slabo, če bi v Franciji tako špricali s šampanjcem, kot so v Radovljici.
Luka Cjuha

Morda boste morali pogledati dvakrat, da ga boste spoznali - Tadej Pogačar bo na startu v Bilbau v novi opravi, toda prvič v majici državnega prvaka, ki jo je v nedeljo osvojil v Radovljici na cestni dirki, bo zagotovo izstopal. "To bo zame še dodatna motivacija. Zelo vesel sem, da se bom v njej pojavil na startu Toura. Iz Baskije je veliko našega osebja, veliko naših navijačev, zato bo nekaj posebnega," se četrtega nastopa na vsakoletnem kolesarskem spektaklu leta veseli prvi kolesar s svetovne lestvice, na kateri kraljuje že 102 tedna, zadnjih 90 pa nepretrgoma. V vrha ga ni sklatilo niti drugo mesto lani na dirki po Franciji, saj je zmagoval tako na krajših etapnih dirkah kot na klasikah.

Pogi lačen tekmovanj

Po dveh mesecih odsotnosti zaradi zloma zapestja je spet lačen tekmovanj. "Sploh v času Dofineje, dirke po Sloveniji, sem si želel, da bi bil na eni ali drugi. Ampak ker ni šlo, sem se osredotočil, da poberem obe majici državnega prvaka." S tem je tudi izpuhtela negotovost, ki se pojavi ob daljši odsotnosti. "Test je bil dober, noge so zelo solidne. Mislim, da se bo veliko pokazalo že v prvem dnevu," se je ozrl proti sobotni uvodni etapi v Baskiji. V njej bo že pet krajših in strmih kategoriziranih vzponov z več kot 3000 višinskimi metri za eksplozivne kolesarje, med katere sodi tudi sam, manj pa njegov najtrši tekmec za rumeno majico v Parizu in branilec naslova Jonas Vingegaard.

Luka Cjuha

O tem, da bi že v prvem dnevu nov dres zamenjal za kakšnega drugega, slovenski as tik pred odhodom proti Biskajskemu zalivu ni želel preveč razmišljati na glas. Prvi dnevi na španskih cestah, na 133,4 km tretjega bo karavana dosegla Francijo, bodo precej zahtevnejši kot lanski na danskih. Pri zmagovalcu Toura 2020 in 2021 bolj od forme vzbuja skrb stanje poškodovanega zapestja. "Ni še polno gibljivo, malo boli ob udarcih. Ampak upam, da lepo celi," je dejal 24-letni kapetan Emiratov, za katerega bo delala cela ekipa.

Pozor na dvanajsto etapo

Vsak od trojice Slovencev v pelotonu 20 ekip in 160 kolesarjev bo imel svoje naloge. Veliko pričakuje Matej Mohorič. "Še mene moja pripravljenost preseneča. Nisem pričakoval, da sem tako dober," je povedal eden od članov Bahraina, na katerega veliko stavijo. Pokrita imajo praktično vsa področja: v Mikelu Landi in Pellu Bilbau imajo kolesarja za generalno uvrstitev, Phil Bauhaus bo sprintal, Fred Wright in Mohorič pa bosta lovca na etape v pobegih.

Matic Klanšek Velej/Sportida

"Od začetka dirke verjetno ne bom dobil priložnosti, ker bo naš fokus drugje, po deseti etapi pa. Veliko bo odvisno od situacije na dirki - koliko bo negotov boj za skupno uvrstitev, če bodo pobegi sploh prihajali do cilja," si 28-letnik pušča odprte možnosti. A eno etapo je že izpostavil. "Mislim, da je dvanajsta najprimernejša." Z dvema vzponoma druge in tremi tretje kategorije spada med bolj razgibane, glavni aduti pa bodo v njej že ob pogledu na Alpe najbrž hranili moči. Ne bo pa med najdaljšimi, na katerih Gorenjec običajno zmaguje. "Če bodo noge dobre, so v redu tudi krajše," se je nasmehnil Mohorič.

Komandant nizozemskega sprinterja

Med zmagovalci pa najbrž ne bomo videli Luke Mezgeca, čeprav ima z dirko še neporavnane račune. Od predlani ima dve drugi mesti. "Itak, da bi bilo lepo osvojiti etapo na Touru, to so sanje vsakega kolesarja. Ne morem pa reči, da odhajam s takšnimi mislimi. V mojih je, da opravim nalogo v 'leadoutih'. Saj, če se pojavi situacija, da dirkam zase ... Vedno sem znal izkoristiti te priložnosti," je povedal 34-letni Kranjčan. Nedavno je na slovenski pentlji demonstriral, kar bo počel na francoski - pilotiral sprinterski vlak Dylana Groenewegna. "Veliko bo od njega odvisno, kako bo poslušal moje komande v zadnjem kilometru. Moje noge so super, drugače sem se pripravljal kot prejšnja leta, ko sem se posvečal tudi klancem. Zdaj sem delal le 30-sekundne intervale, ki jih potrebujem v sprintu."

Luka Mezgec
Matic Klanšek Velej/Sportida

In koliko zmag bo zadostovalo, da bo misija Tour 2023 odkljukana kot uspešna? "Imamo ekipe znotraj ekipe. Za sprintersko sekcijo je že ena super. Vemo pa, da se takrat povečajo apetiti. Lani smo dobili že tretjo etapo, potem pa lovili še drugo zmago. In ko je bil v zadnji etapi drugi, je bilo kar grenko." Priložnosti bo letos za Nizozemca precej. "Šest do sedem sprintov je računica. Vemo, da je kdaj presenečenje, ubežna skupina, padec ... Če jih bo šest, bo super!" Pa lahko vseeno kdaj v akciji pričakujemo Mezgeca samega? "Bomo videli. Dostikrat je moja naloga tudi, da počakam z Dylanom in ga poskušamo pripeljati nazaj. Je boljše, kot da čakam svež brez njega. A kot sem rekel, sem drugače treniral in ne pričakujem, da bom dostikrat prav veliko pred Groenewegnom," je sklenil Luka Mezgec.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta