Dirka po Franciji v slovenski raj v Pirenejih

Uroš Gramc Uroš Gramc
04.07.2023 21:19

Prva prava gorska etapa je praktično identična tisti izpred treh let, ko je v Larunsu Tadej Pogačar prvič zmagal, Primož Roglič pa kot prvi Slovenec oblekel rumeno majico

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V Larunsu se je pred tremi leti pisala slovenska kolesarska zgodovina. 
Epa

Dve sprinterski etapi sta mimo, rekordna 35. etapna zmaga se je Marku Cavendishu spet izmaknila, je pa bil s petim mestom spet blizu najboljšim. Bilo bi sicer precej simbolike, če bi mu uspelo v rojstnem kraju 94-letnega Andrea Darrigada, francoske sprinterske legende, ki z 22 zmagami drži peto mesto na večni lestvici, a letos med mojstri hitrih zaključkov kraljuje Jasper Philipsen. "Vesel sem, da so zmago hitro potrdili," je Belgijcu odleglo, ker komisarji niso preučevali posnetkov kot dan prej. Letošnji kralj sprinta je na Touru pri skupno štirih zmagah - in najbrž letos kakšno še doda, a rekorda po vsej verjetnosti nikoli ne bo dosegel. Cavendish je imel pri 25 letih že 16 zmag na Touru, štiri s svojega drugega, pa kar šest s tretjega in pet s četrtega.

Jasper Philipsen (levo) je slavil drugi dan zapored.
Epa

Na široki dirkalni pisti Paula Armagnaca vseeno ni šlo brez zapletov. Med številnimi na tleh je bil Matej Mohorič, ki pa se je pobral in prečkal ciljno črto. Polne roke dela je imel Luka Mezgec, izgubil je Dylana Groenewegna in sam sprintal do osmega mesta. Do zaključka se veliko ni zgodilo. "Etapa je bila počasna, verjetno so vsi hranili noge za naslednja dva dneva," je še razmišljal Philipsen. Ni se motil, karavana je tik pred vstopom v Pireneje, ki bodo dali kak odgovor o resnih kandidatih za rumeno majico. Prihajamo v za slovenske kolesarje srečne kraje. Peta etapa Pau-Laruns (162,7 km) je praktično identična tisti izpred treh leti, ko je Tadej Pogačar dosegel svojo prvo od devetih etapnih zmag na Touru, Primož Roglič pa kot prvi Slovenec oblekel rumeno majico. Zasavec je v kraju, ki bi brez francoske pentlje užival anonimnost, leta 2018 dobil 19. etapo.

Adam Yates (v rumenem) ima na današnji cilj grenke, Tadej Pogačar sladke spomine. 
Epa

Preizkus moči bo prvi prelaz najvišje kategorije na dirki, Soudet (15,2 km in 7,2 odstotka naklona), a je že na pol poti do cilja. Sledita d'Ichere (4,2 km in 7 odstotkov) in Marie Blanque (7,7 km, 8,6 odstotka), ki pa je precej bolj zahrbten, kot se zdi na prvi pogled, saj se v zadnjih štirih kilometrih cesta postavi navkreber krepko čez deset odstotkov. In ker bodo na vrhu delili bonifikacijske sekunde, bo tempo najbrž spet hud. Le velikih napadov ne gre pričakovati, ker bo do cilja še 18 km. Ali pač, pred tremi leti je vodilna skupina v dolini štela le pet kolesarjev, ob Pogačarju in Rogliču so bili v njej Marc Hirschi, Egan Bernal in Mikel Landa. Adam Yates, ki je tudi tokrat vodilni, pa je izgubil minuto, rumeno majico in zdrsnil na sedmo mesto.

Rezultati 4. etape, Dax - Nogaro, 181,8 km: 1. Jasper Philipsen (Belgija/Alpecin-Deceuninck) 4.25:28 (povp. hitrost 41,1 km/h), 2. Caleb Ewan (Belgija/Lotto-Dstny), 3. Phil Bauhaus (Nemčija/Bahrain Victorious) ... 8. Luka Mezgec (Jayco-Alula), 24. Tadej Pogačar (UAE Emirates), 169. Matej Mohorič (vsi Slovenija/Bahrain Victorious) vsi isti čas; vrstni red: 1. Adam Yates (Velika Britanija) 18.18:01, 2. Tadej Pogačar (Slovenija/oba UAE) +0:06, 3. Simon Yates (Velika Britanija/Jayco-Alula) isti čas, 52. Mohorič 11:59, 116. Mezgec 28:13.

 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta