Dirka po Kataloniji: Utrditev Rogličevega vodstva s kozmetično napako

STA
21.03.2023 20:01

V ciljnem sprintu druge etape je Ciccone premagal drugouvrščenega Rogliča in tretjega Evenepoela, a skupno Slovenec pred obema vodi za šest sekund

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Za las je bil Ciccone v zaključku hitrejši od Rogliča.
EPA

Primož Roglič (Jumbo Visma) je bil drugi v drugi etapi kolesarske dirke po Kataloniji od kraja Mataro do Vallterja v skupni dolžini 165,5 kilometra in je ohranil skupno vodstvo. V ciljnem sprintu ga je ugnal Italijan Giulio Ciccone (Treck Segafredo), tretji je bil Rogličev najhujši tekmec za skupno zmago Belgijec Remco Evenepoel (Soudal-Quick Step).

Roglič ima sedaj šest sekund prednosti v skupnem seštevku pred drugim Evenepoelom, Ciccone je tretji z enakim zaostankom. Četrti je Španec Mikel Landa (Bahrain Victorious), ki pa ima že 27 sekund zaostanka.

Kolesarje je čakal zaključni petnajstkilometrski vzpon na Vallter na 2135 metrov nadmorske višine, ki je tudi določil končni razplet. Evenepoel je sprožil serijo napadov in najprej znižal zaostanek za kolumbijskim prvakom Estebanom Chavesom (Education-EasyPost), nato pa se je za zmago udarila trojica. Belgijec je v zadnjih 500 metrov ostal sam z Rogličem in Cicconejem, a ni imel dovolj moči in je za las ostal tretji.

Ciccone je slavil drugo etapno zmago v sezoni, Roglič pa je ostal v skupnem vodstvu. Landa je v cilj prišel četrti z 11 sekundami zaostanka, v skupini sta bila še Britanec Adam Yates, zmagovalec dirke pred dvema letoma, in Portugalec Joao Almeida (oba UAE Emirates). Sledila je četverica kolesarjev s 15 sekundami zaostanka na čelu s Chavesom.

Triintridesetletni Roglič je sicer uvod v sezono in vrnitev po operaciji ramena načrtoval prav na tej dirki po Kataloniji, a je prvič nastopil že pred tednom in zmagal na zahtevni dirki od Tirenskega do Jadranskega morja. Dobil je tudi uvodno etapo po Kataloniji v okolici kraja Sant Feliu de Guixols in prevzel vodstvo, ki ga je tokrat zadržal. Etapo je sicer zaznamoval tudi hud padec Francoza Kennyja Elissonda.

Danes bo na vrsti tretja, kraljevska etapa, ki je podobno zahtevna kot druga; gre za gorsko etapo s tremi zahtevnimi vzponi v zadnjih 100 kilometrih. Kolesarje sicer skupno čaka sedem etap, dirka se bo v nedeljo končala v okolici Barcelone. (sta)

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta