Dirka po Španiji: Avstralec se le še z nohti drži rdeče majice

Uroš Gramc Uroš Gramc
03.09.2024 20:24

Pičlih pet sekund Primoža Rogliča loči od vodstva, pred karavano pa dva lažja dneva ter trije zelo težki in odločilni.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Movistar je bil zelo aktiven za Enrica Masa, Rogličevi pa so v 16. etapi vozili bolj zadržano. So z mislimi že v zaključnih treh dneh? 
Epa

Zgodovina Vuelte ne bi bila enaka brez jezera Covadunga, pravijo prireditelji. Legendarni gorski cilj v Asturiji so lani prvič uvrstili na žensko dirko, na moški je bil letos na sporedu že 23. v 41 letih. Ob Altu de l'Angliruju gre za najpomembnejši vzpon moderne Vuelte, katerega najtežji del La Huessera (7 km do cilja) ima v 800 metrih naklon kar 15 odstotkov, kar šest kilometrov od 12,5 pa ima naklon čez deset odstotkov. Da mu takšni klanci ustrezajo, je Primož Roglič dokazal že ob zadnjem obisku leta 2021. Takrat je deklasiral konkurenco za več kot minuto in pol ter po sedmih dneh slekel Norvežana Odda Christiana Eikinga, vnovič oblekel rdečo majico in je ni več izpustil iz rok. Tokrat Zasavec ni mogel ponoviti slavja, že zato, ker je Marc Soler zmagal iz ubežne skupine, je bil pa zelo blizu, da po desetih dneh odvzame skupno vodstvo Benu O' Connorju, ki je zašel v škripce dobrih šest kilometrov pred ciljem in odpadel od skupine največjih tekmecev.

Marc Soler je slavil sedmo profesionalno zmago, tretjo na Vuelti.
Epa

Čeprav se noge 34-letnemu Slovencu po prostem dnevu niso vrtele, kot bi si želeli, saj je le sledil napadom, vseeno pa ni nič izgubil, temveč le pridobil. Brez nedeljske kazni komisarjev bi bila rdeča majica že njegova, tako pa jo je za pičlih pet sekund zadržal Avstralec. "Nisem si mislil, da bo tako slabo, ampak še je moja in moram v njej maksimalno uživati, saj nisem prepričan, da jo bom imel v Madridu," je povedal O' Connor. Najbrž jo bo nosil še v naslednjih dveh dneh, ko sta na sporedu srednje težki gorski etapi brez ciljnega vzpona (sredina 17. Arnuero-Santander ima 141 km in 2500 višincev). Po petku ga bomo zelo verjetno že prečrtali kot prvega avstralskega zmagovalca španskega kroga. Prihaja namreč zaključna nevihta: najprej etapa s ciljnim vzponom Alto de Moncalvillo, v soboto najtežji dan, edini z več kot pet tisoč višinskimi metri, in nedeljska posamična vožnja na čas. 

Morda je Primož Roglič z mislimi že tam, lani, denimo, je vse sile usmeril v finiš na Giru in slavil premierno rožnato majico. V 16. etapi sta skušala kaj pridobiti predvsem Enric Mas in Mikel Landa. Španca sta izmenično streljala že na Collado Llameno več kot 50 km do cilja. In tudi v finišu, kar je slednji plačal z zaostankom na ciljni črti. "Dragi so bili na koncu ti napadi, ampak zdaj sem še bolj motiviran in še bom poskušal. Želim narediti dirko čim bolj napeto in nekaj dodati še v kronometru," je napovedal Landa, ki bi bil že zelo blizu stopničk, če bi O'Connorju zmanjkalo moči. 

Wout van Aert se v bolečinah poslavlja od španske pentlje: osvojil je tri etape, v lasti je imel zeleno in pikčasto majico. 
Epa

Toda najprej bo moral razmisliti, kako biti hitrejši Carapaza, Masa in morda celo Rogliča, zlepljene trojice od drugega do četrtega mesta, med katero do Covadonge ni bilo niti sekunde razlike. Največ je do tja izgubil Zasavčev moštveni kolega pri Red Bullu Florian Lipowitz, ki je s šestega mesta v skupnem seštevku zdrsnil na deveto in belo majico spet predal Carlosu Rodriguezu, prehitel pa ga je tudi Mattias Skjelmose. Le rdeča ni menjala lastnika. Wout van Aert je imel ogromno smole. Ob padcu na spolzki cesti na spustu s Collade Llomene, poškodbi kolena in odstopu je zeleno majico prepustil Kadenu Grovesu in pikčasto Jayu Vinu.

Rezultati 16. etape, Luanco-Lagos de Covadonga, 181,5 km: 1. Marc Soler (Španija/UAE Emirates) 4.44:46 (povp. hitrost 38,2 km/h), 2. Filippo Zana (Italija/Jayco Alula) +0:18, 3. Max Poole (Velika Britanija/DSM-Firmenich Post NL) 0:23 ... 9. Enric Mas (Španija/Movistar) 3:54, 10. Richard Carapaz (Ekvador/EF Education-EasyPost), 11. Primož Roglič (Slovenija/Red Bull-Bora-Hansgrohe) oba isti čas, 16. Mikel Landa (Španija/Soudal-QuickStep) 4:05, 20. Ben O' Connor (Avstralija/DEcathlon AG2R La Mondiale) 4:52; vrstni red: 1. O' Connor 65.09:00, 2. Roglič +0:05, 3. Mas 1:25, 4. Carapaz 1:46, 5. Landa 2:18.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta