Dirka po Španiji: Bolj je strmo, bolj je zabavno oziroma ogabno

Uroš Gramc Uroš Gramc
01.09.2024 20:12

Primož Roglič je v 15. etapi še prepolovil zaostanek do rdeče majice in je zadovoljen odšel na zadnji prosti dan, ki pa mu ga je najbrž malce pokvarila kazen komisarjev.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Izkušeni Kisovčan je dobro razporedil moči za najtežji del nedeljske etape.
Epa

Dve tretjini 79. dirke po Španiji sta za karavano, prednost Bena O'Connorja pred Primožem Rogličem pa je po nedeljski brutalno težki etapi s ciljem na asturijskem smučišču Valgrande-Pajares le še 63 sekund. Odkar je Avstralec v šesti etapi oblekel rdečo majico, je naskok pred Zasavcem skopnel za skoraj štiri minute in le še vprašanje časa je, kdaj se bo tehtnica prevesila na stran Slovenca. Nekateri so to že pričakovali, a po ponedeljkovem dnevu premora bo priložnosti še v izobilju: do Madrida je šest etap, od tega tri gorske s ciljnim vzponom in za zaključek še ura resnice po španski prestolnici.

Dvoboj s Špancem poravnan

S 3804 višinskimi metri je bila nedeljska 15. etapa četrta najbolj razgibana letos (sobotno, eno najlažjih, je dobil avstralski sprinter Kaden Groves), toda bolj zahteven zaključek bi si težko zamislili. Po vzponih na prelaz Colladiello (prve kategorije) in Alto de Santo Emiliano (tretje) je vmes prišel 19 kilometrov dolg klanec Cuitu Negro s 7,4 odstotka naklona, a se je cesta v zadnjih treh kilometrih postavila skoraj navpično. Najbolj strmo je bilo tik pred ciljno črto - 24 odstotkov. "Na trenutke se nam je zdelo, da stojimo na mestu," je dejal zmagovalec etape ​Pablo Castrillo​. Španec je bil najboljši že v četrtek, obe darili, kot je poimenoval zmagi, si je privozil v pobegu.

Epa

Nedaleč za njim se je bila bitka za rdečo majico. "Šlo mi je kar v redu. Bolj sem trpel na manj strmem delu. Za nami je težek teden, težek dan, ampak zelo zadovoljen sem z razpletom. Boljše je pridobiti kot izgubiti," je povedal Primož Roglič. Ciljno črto je prečkal na kolesu Enrica Masa na petem mestu, čeprav se je zdelo, da bo svojemu prvemu zasledovalcu pribil še kakšno sekundo. Zasavec je napadel 1,9 kilometra do cilja in v megli izginil z vidnega polja, vendar se je žilavi Španec vrnil in celo pustil Kisovčana nekaj deset metrov za sabo. Toda izkušeni slovenski as je prišel k sebi in še enkrat pokazal, da ga bo izjemno težko premagati. Najuspešnejši pri tem so komisarji dirke, ki so mu pribili 20 sekund, ker naj bi po menjavi kolesa (za bolj primernega za klance) ob vznožju ciljnega vzpona pri vračanju v glavnino preveč izkoriščal zavetrje moštvenega avtomobila. Enako so kaznovali njegova moštvena kolega, Daniela Martineza in Rogerja Adrio, vsem pa odvzeli še 15 točk na lestvici Uci in jih oglobili s po 200 švicarskimi franki. Športnega direktorja ekipe Red Bull-Bora-Hasngrohe Shana Archibolda so kaznovali s kar 1600 evri.

Le en izjemen napad - Rogličev

Tako je Enric Mas postal nedeljski zmagovalec, pridobil je čas proti vsem konkurentom. Tudi Španec je vse bližje O' Connorju, za devet sekund je prehitel Richarda Carapaza, za 23 Mikela Lando, za 42 Rogličevega pomočnika Floriana Lipowitza, ki je v boju za belo majico spet preskočil Carlosa Rodrigueza. "Vse bližje sem vrhu. Zelo sem zadovoljen z razpletom. Bilo je težko, ampak še težje pride, zato bom prosti dan maksimalno izkoristil," je dejal Mas, ta čas Rogličev najresnejši tekmec.

Drugi dan brez dirkanja bo nekaj posebnega za Bena O'Connorja, saj ga bo preživel v rdeči majici. "Počival bom in poskušal uživati. Ponosen sem. Že deset dni imam rdečo majico, skoraj pol dirke, kar je kar posebno. Ljudem sem dokazal, da se motijo, mnogi so pričakovali, da jo bom že izgubil. Zelo zadovoljen sem s sabo, z ekipnimi kolegi, to so magični trenutki zame," je povedal Avstralec. Manj zadovoljen je bil z vzponom, ki so jim ga v zaključku 15. etape pripravili prireditelji. Na sporedu je bil le še leta 2012, ko smo spremljali španski troboj Contador-Valverde-Rodriguez. Bitko je takrat dobil slednji, vojno prvi. "To je bil eden najbolj groznih zaključkov vzpona, ki sem jih kadarkoli odpeljal. Bilo je ogabno. Videli smo le en napad, Primožev, ki je bil izjemen, sicer pa je šlo za boj mož na moža. Zdelo se je, kot da se nismo premikali, pa še videl nisi nič zaradi megle. Imel sem dober dan, škoda le, da sem na koncu malo eksplodiral."

Epa

Rezultati, 14. etapa, Vilafranco del Bierzo - Villablino, 200,5 km: 1. Kaden Groves (Avstralija/Alpecin-Deceuninck) 4.21:34 (povp. hitrost 46 km/h), 2. Wout van Aert (Belgija/Visma-Lease a Bike), 3. Corbin Strong (Avstralija/Izrael-Premier Tech) ... 40. Primož Roglič (Slovenija/Red Bull-Bora-Hansgrohe) vsi isti čas; 15. etapa, Infiesto - Valgrande-Pajares Cuitu Negru, 143 km: 1. Pablo Castrillo (Španija/Kern Pharma) 3.45:51, 2. Aleksandr Vlasov (Red Bull) +0:12, 3. Pavel Sivakov (Francija/UAE Emirates) 0:31, 4. Enric Mas (Španija/Movistar), 5. Roglič oba 1:04, 6. Matthias Skjelmose (Danska/Lidk-Trek) 1:09, 7. Richard Carapaz (Ekvador/EF Education-EasyPost) 1:13, 9. Mikel Landa (Španija/Soudal-QuickStep) 1:27, 11. Ben O'Connor (Avstralija/Decathlon AG2R La Mondiale) 1:42; vrstni red: 1. O'Connor 60.19:22, 2. Roglič +1:03, 3. Mas 2:23, 4. Carapaz 2:44, 5. Landa 3:05.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta