Dirka po Španiji: O'Connor še zadnjič v rdečem?

Uroš Gramc Uroš Gramc
05.09.2024 19:25

Še tri etape so do konca, Primož Roglič pa v odličnem položaju, ko mu (še) ni treba napadati.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Richard Carapaz (desno) je poskrbel, da so v igri za končno zmago le še štirje. 
EPA

Osemnajst etap je za karavano 79. dirke po Španiji, najuspešnejše pa so štiri ekipe, ki so zbrale po tri etapne zmage. Med njimi je največje presenečenje Kern Pharma, ki iz drugega kakovostnega razreda nastopa s povabilom prireditelja. Po dveh slavjih Pabla Castrilla se je doma v Baskiji veselil Urko Berrade, ki je v ubežni skupini premagal številne bolj znane kolesarje. ​

Urko Berrade je vknjižil še tretjo etapno zmago za ekipo iz drugega ranga. 
Reuters

A zdaj v ospredje stopajo druge bitke - za majice. Le zelena je praktično že oddana avstralskemu sprinterju Kadenu Grovesu, vse ostale so ob izjemno zahtevnih treh dneh do konca še na razpolago. Za belo najboljše kaže Carlosu Rodriguezu (Ineos), ki ima sedem sekund prednosti pred Mattiasom Skjelmosejem (Lidl-Trek), pri pikčasti točka loči dvojec Emiratov, Marca Solerja in Jaya Vina, za rdečo pa ima Ben O'Connor pet sekund naskoka pred Primožem Rogličem. Avstralec jo je oblekel po šesti etapi, ko si je privozil skoraj pet minut prednosti, a od takrat se ta ves čas topi. 

V 19. etapi z dvema vzponoma bo na najtežji preizkušnji doslej. Puerto de Predilla (3. kategorija) na polovici še naj ne bi posegel v razpredelnico, če Zasavec ne bo pobral bonifikacijskih sekund, toda drugače bi moralo biti na Altu de Moncalvillu (1. kategorija) na cilju: 8,6 kilometra in 8,9 odstotka naklona ter strah vzbujajoči zadnji štirje v črno obarvani kilometri s strmimo nad devetimi odstotki in z najbolj navpičnim delom s 16 odstotki. 

Epa

To so sicer številke, ki prikličejo nasmeh na obraz slovenskemu asu. Na tem vzponu je bil najboljši že v osmi etapi leta 2020. "Tudi jaz imam lepe spomine nanj, saj sem takrat obdržal rdečo majico. Upam, da mi bo spet šlo dobro," je dejal Richard Carapaz​. Z napadom na edini vzpon 1. kategorije (Puerto Herrera) v 18. etapi letos je iz boja za skupno zmago odrezal Mikela Lando. Odslej so v igri le še štirje, predvsem od Ekvadorca in od napadov Enrica Masa pa bo najbrž odvisno, če bo O' Connor klonil že v petek. Roglič bo verjetno vsaj še en dan vozil malce rezervirano. V sobotni kraljevski etapi bo ogromno na tnalu in še najboljši od teh kolesarjev je v kronometru, ki bo za konec v nedeljo.

Rezultati 18. etape, Vitoria-Gasteiz - Maestu-Parque Natural de Izki, 179,5 km: 1. Urko Berrade (Španija/Kern Pharma) 4.00:52 (povp. hitrost 44,7 km/h), 2. Mauro Schmid (Švica/Jayco Alula) +0:04, 3. Pau Miquel (Španija/Kern) isti čas ... 27. Ben O' Connor (Avstralija/Decathlon AG2R La Mondiale) 6:40, 31. Primož Roglič (Slovenija/Red Bull-Bora-Hansgrohe), 33. Enric Mas (Španija/Movistar), 35. Richard Carapaz (Ekvador/EF Education-EasyPost) vsi isti čas; vrstni red: 1. O'Connor 72.48:46, 2. Roglič +0:05, 3. Mas 1:25, 4. Carapaz 1:46.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta