Druga liga: Trinajst let čakanja in še 90 minut drame

Borut Planinšič ml.
18.05.2024 06:00

Če Primorje v zadnjem krogu II. SNL opravi svoj del posla, se vrne med nogometne prvoligaše. Na spodrsljaj Ajdovcev čakajo Lendavčani.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Rdeče-črni iz Ajdovščine so od lani spet dobri znanci Ljudskega vrta.
Igor Napast

Še 90 minut nogometa, pa se Primorje po trinajstih letih najbrž vrne med prvoligaše. Že pred odločilnim dnevom v drugi ligi so Ajdovci spet postali dobri znanci vijoličastih iz Ljudskega vrta. V pokalu so lani z njimi igrali kar dvakrat: v četrtfinalu sezone 2022/23 so v Mariboru izgubili z 1:3, v šestnajstini finala te sezone je NK Maribor z enakim rezultatom zmagal v Ajdovščini. Takrat so bili rdeče-črni še brez prvoligaških ambicij. Kaj se je spremenilo? "Nič takega. Rasli smo. In naenkrat se je pokazala velika priložnost," pravi Milan Anđelković, nekoč nogometaš Celja in Olimpije, od predlani trener Primorja.

Ajdovci imajo pred nedeljskim zadnjim krogom v II. SNL točko naskoka nad lendavsko Nafto, ki je bila nazadnje prvoligašinja pred dvanajstimi leti. V Sežani igrajo s Taborom, Nafta pa doma z Dravinjo iz Slovenskih Konjic. Daleč od tega, da bi se Primorci "zmenili med seboj". Kajti Tabor je del gneče pri repu lestvice. Bilje in Dravinja po 31 točk, novomeška Krka 30, ljubljanska Ilirija in Tabor po 29 ... Peterica se bori za obstanek, za pobeg predzadnjemu mestu. Zagotovo je že izpadel le ravenski Fužinar.

Dvakrat podprvak Slovenije. Trikrat pokalni finalist. Vse te bitke za trofejo je klub iz Vipavske doline izgubil. Potem pa se leta 2011 sesul zaradi bankrota sponzorja, gradbenega podjetja Primorje. Konec je bilo obdobja, ki so ga zaznamovali taki asi, kot so Borivoje Lučić, Tonči Žlogar, Edi Bajrektarević, Goran Jolić, Mladen Rudonja ... "Takšnih zdaj nimamo. To še pride," se nasmeji Anđelković, "imamo pa super klapo. Tarik Čandić je igral v Italiji. Haris Dedić v prvi ligi za Koper in Rudar. Imamo Portugalca, ki je doma igral tretjo ligo, nekaj nekdanjih mladincev Olimpije ..." Dodajte podporo glasnih navijačev, pa dobite skorajšnjega prvoligaša. "Ja, presenečajo me, tisoč jih je bilo nazadnje proti kranjskemu Triglavu. Ampak saj je bila Ajdovščina vedno nogometno mesto."

Če Rogaška ne dobi prvoligaške licence, bosta in Primorje in Nafta prvoligaša, ne glede na to, kako se razplete zadnji krog. "Ne gledamo na to. Ne bo nas zanimalo niti to, kaj se bo v nedeljo sočasno dogajalo v Lendavi. Jasno nam je, kaj moramo narediti v Sežani," pravi Anđelković: "Sredi sezone so bili spredaj Nafta, Beltinci, Gorica ... Pa se je zasukalo drugače. In zdaj, ko se je ponudila priložnost, jo bomo zgrabili."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta