EP v kolesarstvu: Neusklajeno in okrnjeno

Uroš Gramc Uroš Gramc
11.09.2024 18:42

V uvodnem dnevu evropskega prvenstva s kronometri je bila najboljša Slovenka Eugenia Bujak na osmem mestu. Najboljši kolesarji sveta bodo tekmovanje izpustili, naši profesionalci so v klubskih dresih v Kanadi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Eugenia Bujak je izenačila svojo najboljšo uvrstitev iz minulega leta.
EPA

Po zaključku Vuelte še ni konec kolesarske sezone, le odmevnejših etapnih dirk ne bomo več spremljali. Sklepni del vselej pripade edinemu jesenskemu spomeniku, dirki po Lombardiji, in svetovnemu prvenstvu, ki bo od 22. do 29. septembra v Zürichu v Švici. Mednarodna kolesarska zveza v zadnjih letih poskuša dati več poudarka tudi evropskemu prvenstvu, ki je bilo do leta 2016 rezervirano za mlajše kolesarje, še vedno pa je v globoki senci bojev za mavrično majico. Tekmovanje v Limburgu v Belgiji, ki se je začelo s preizkušnjami v posamični vožnji na čas v vseh kategorijah in se bo v nedeljo zaključilo s cestno dirko profesionalcev, je bilo v prvem dnevu nadpovprečno obiskano, ker je bilo v kolesarski zibelki Flandriji, a večine najboljših na svetu lokacija ni prepričala. Niti najboljših Slovencev, ki v elitni kategoriji nimajo nikogar na startu. Večina naših asov, vključno s prvim kolesarjem sveta Tadejem Pogačarjem, je že v Kanadi, kjer bosta v petek in nedeljo enodnevni preizkušnji svetovne serije. 

V Belgiji uvod v veliki finale

V Limburg je odpotovalo 23 naših reprezentantov. "Žal zaradi terminske neusklajenosti ne bodo nastopili najboljši slovenski profesionalci. Nastop na evropskem prvenstvu je za mlade kolesarje eden od vrhuncev sezone, uvod v veliki finale, ki sledi s svetovnim prvenstvom. Tehnično so trase in konkurenca povsem različne. V Belgiji bodo razplet narekovale tlakovane ceste, krajši klančki in napovedano deževno vreme," je dejal direktor cestnih reprezentanc pri Kolesarski zvezi Slovenije Martin Hvastija. Že prvi dan so se njegove napovedi uresničile. Niso imeli vsi enakih pogojev na progi, a kar nekaj tekmovalcev je nastopalo v dežju. Ki so ga najbolj vajeni prav gostitelji. Z dvema zlatima kolajnama so najboljše startali. Na najzanimivejši dirki v elitni moški kategoriji je na 31,3 km dolgi povsem ravninski progi zlato kolajno osvojil Italijan Edoardo Affini, srebrno z zaostankom devetih sekund Švicar Stefan Küng, ki je v nedeljo dobil zaključni kronometer Vuelte, bronasto pa z 19 sekundami pribitka še en Italijan Mattia Cattaneo. 

Od Slovencev je najboljši izid dosegla Eugenia Bujak, ki je napovedala lov na svojo najboljšo uvrstitev, na koncu pa pristala na na enakem mestu kot lani v Emmnu na Nizozemskem - na osmem. Za prvo na svetovni rang lestvici in zmagovalko, Belgijko Lotte Kopecky, je zaostala 1:52, za bronasto kolajno Avstrijke Christine Schweinberger (druga je bila Nizozemska Ellen van Dijk) pa 50 sekund. Za kilometer na uro bi morala imeti višjo povprečno hitrost, vozila se je s 45,9 km/h. Od drugih naših kronometristov velja omeniti še 11. mesto Erazma Valjavca med mladinci. Ker so v vseh kategorijah, z izjemo mladink, vozili na isti progi, so zanimive primerjave. Čas Kopeckyjeve bi zadoščal za 20. mesto med mladinci, Valjavec pa je bil hitrejši od Anžeta Ravbarja, člana podmladka Emiratov, ki je Slovenijo zastopal med mlajšimi člani in je osvojil 28. mesto. 

Prvenstvo v Limburgu se brez premora nadaljuje s preizkušnjami mešanih štafet, od petka do nedelje pa bodo na sporedu cestne dirke, v katerih so slovenska pričakovanja višja, saj pravih specialistov za tako hitre ure resnice nimamo. "Vidnejše uvrstitve lahko pričakujemo predvsem pri moških. Deseterica je realen cilj," je povedal Hvastija. Ne bi bila pa senzacija, če bi posegli še višje. Jakob Omrzel in Valjavec sta letos zasedla prvi dve mesti na sloviti dirki Pariz-Roubaix, a žal prvega ni v Belgiji, saj okreva po hudem padcu in poškodbi. Ima pa Slovenija še vedno zelo dobro mladinsko reprezentanco, pa tudi mlajše člane, pri katerih letos blesti Gal Glivar, pridružila pa sta se mu Ravbar in Žak Eržen, ki sta lani kolajni na cestni dirki prvenstva stare celine osvojila pri mladincih. 

Naši najboljši čez lužo

Morda si bodo te dirke na daljavo ogledali naši najboljši profesionalci, čeprav bodo čez lužo. Na startni listi dveh velikih nagrad v Kanadi je kar pet Slovencev. Domen Novak iz UAE Emiratov bo poskušal pomagati Tadeju Pogačarju do druge zmage po letu 2022 v nedeljo v Montrealu. V Quebecu, kjer bo dirka v petek, pa je bil najboljši Slovenec z lanskim petim mestom Matej Mohorič, ki bo tokrat nastopal za Bahrain v družbi Matevža Govekarja, zmagovalca nedeljske zadnje etape dirke po Veliki Britaniji. Po osmem mestu na olimpijskih igrah se na tekmovanja vrača tudi Jan Tratnik (Visma - Lease a Bike).

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta