(EURO 2024) Slovenija pred generalko: Nemčija je še (malo) v ozadju

Marko Kovačevič Marko Kovačevič
07.06.2024 17:35

Slovensko nogometno reprezentanco pred potjo na sever čaka še pripravljalna tekma proti Bolgariji, na kateri bo selektor v kader že uvrstil končne potnike v Nemčijo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Boljše igre kot proti Armeniji si na generalki želi Andraž Šporar. 
Robert Balen

Zdaj pa je res blizu. Slovensko nogometno reprezentanco čaka le še generalka pred odhodom na Euro. Jutri ob 15. uri bo v Stožicah igrala proti Bolgariji. "Za reprezentanco vsako tekmo igraš na zmago, tudi če je prijateljska. Ker nas že naslednjo nedeljo v Nemčiji vse čaka tekma kariere, je treba tudi zdaj stvari vzeti resno," se zaveda napadalec Andraž Šporar. Dvoboj proti Danski v Stuttgartu je že označil kot tekmo kariere, a o dogajanju na prizorišču Eura, kamor bo slovenska reprezentanca odpotovala v torek, ne razmišlja. Vsaj preveč ne. "Z mislimi smo izključno na tekmi proti Bolgariji. Želimo zmagati pa tudi boljše igrati, kot smo proti Armeniji. Malo v ozadju je Nemčija, a zdaj nas čaka še pomembna tekma," je povedal Ljubljančan, ki je na zadnji pripravljalni tekmi proti Armeniji v konici napada igral skupaj z Žanom Vipotnikom, v Nemčiji pa bo bržkone tvoril udaren par z Benjaminom Šeškom.

Zaradi opravljenega v pripravljalni bazi na Brdu je strelec desetih golov v dresu s slovenskim grbom zadovoljen. "Meni so treningi dali ogromno dobrih občutkov. Ko naporne, zahtevne treninge opraviš in vidiš, da gre brez poškodb, si zadovoljen," je še povedal Šporar.

Robert Balen

S taktičnim neredom ne bodo konkurenčni

Dan pred tekmo proti Bolgariji so še zadnjič trenirali v razširjeni sestavi. Po treningu se je selektor Matjaž Kek odločil, koga je uvrstil na seznam 26 potnikov v Nemčijo in katere štiri igralce je pustil doma. Na druženju z novinarji o odločitvi še ni želel razpredati. Bolj zgovoren je bil, ko je padlo vprašanje o podobi na zadnji tekmi proti Armeniji. "Dosti stvari ni bilo dobrih, je pa dejstvo, da smo igrali tudi na rezultat, nekaj stvari rotirali. Vhod v drugi polčas enostavno ni bil dober, preveč z lahkoto smo jim dopuščali, da so prihajali v naš kazenski prostor, dosti taktičnega nereda je bilo. Tako na evropskem prvenstvu ne bomo konkurenčni," se zaveda Mariborčan na klopi izložbe najboljšega, kar premore slovenski nogomet.

Da bo Bolgarija, 83. reprezentanca s Fifine lestvice, ki se ji sicer na turnir v Nemčiji ni uspelo uvrstiti, nazadnje pa je na velikem tekmovanju igrala pred 20 leti, dober test, je prepričan selektor. "Pripravljalne tekme so lahko včasih zelo dober lakmusov papir za preverjanje in vpogled v trenutno formo, se bo pa seveda čas v Nemčiji začel šteti drugače. Treningi in tekme mi dajejo osnovno informacijo, kdo od začetka oziroma kdo nekoliko kasneje. Bolgarija je bila balkanski gigant, danes se vrača na to raven, odigrala je zelo solidno tekmo proti Romunom. Prepričan sem, da bo s tem svojim balkanskim šarmom in znanjem, primeren sparing partner."

Robert Balen

Med pripravami, razumljivo, spremlja tudi, kaj počnejo nasprotniki v skupini C. V zadnjih dneh so denimo odmevale odločitve selektorja Anglije, ki je med drugim s seznama končnih potnikov na Euro "odžagal" zvezdnika Jacka Grealisha in Harryja Maguireja. "Ni mi všeč vaš termin odžagati," se je na novinarsko vprašanje najprej odzval Kek. "Odločiti se moraš za 26 igralcev, to pa ne pomeni, da tisti, ki so odpadli, ne bodo v naslednjem terminu zraven. Nogomet se bo igral tudi po evropskem prvenstvu. Že jeseni nas čakajo top tekme v ligi narodov."

Namesto počitka tekma

Če je naša reprezentanca v torek proti Armeniji z uro tekme preverjala, kaj jo čaka v uvodnem krogu evropskega prvenstva proti Danski, se bo proti Bolgariji že ozirala proti 20. juniju in dvoboju s Srbijo. So se nogometaši navadili na treninge in tekme v terminu, ki je običajno rezerviran za počitek po kosilu? "To bi bilo dobro vprašanje tudi za Uefo. Dejstvo je, da je tekma v Münchnu proti Srbiji delegirana ob 15. uri. Živimo v tem ritmu. Če ima nekdo res probleme s to uro, mislim, da ve, kaj ga čaka," je odgovoril Kek. "Za vse bodo isti pogoji. Je pa dobro, da igramo v istem času, kot bomo na prvenstvu," pa je pristavil Šporar.

No, Kek z izbiro enajsterice proti Armeniji še ni razkril udarnih moči za tekme na evropskem prvenstvu. Bo na generalki drugače? "Začetne enajsterice ne bom povedal. Nekaj vprašajev je, tudi zaradi tega, ker so se nam kasneje pridružili trije igralci, ki so sposobni zaigrati. Kolikor je videti do zdaj, edino Benjamin Verbič ne bo pripravljen, vsi ostali pa so na razpolago," je, preden je nogometaše poklical na igrišče, še povedal Matjaž Kek.

Robert Balen
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta