Evropska liga zombijev maršira naprej ne glede na prezir navijačev

Tomaž Ranc Tomaž Ranc
10.02.2023 11:55

Nov poskus lansiranja nogometne superlige so odločno zavrnili pri ECA - Evropskem združenju klubov, Združenju evropskih lig in združenju angleških navijačev, kjer pravijo, da je superliga "truplo, ki spominja na zombija".

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Združenja klubov in lig ter angleški navijači nasprotujejo kakršnemu koli odcepitvenemu projektu.
Reuters

Na nov predlog marketinške agencije A22, ki je predlagala razširitev superlige z do 80 udeleženci in odprtim sistemom, se je že odzvalo Združenje evropskih klubov (ECA), ki ga vodi Nasser Al-Khelaifi iz Paris Saint-Germaina, in ponovno zavrnilo možnost ustanovitve kakršne koli oblike superlige. "To je le še en namerno izkrivljen in zavajajoč poskus destabilizacije skupnega konstruktivnega dela, ki trenutno poteka med resničnimi nogometnimi deležniki, da bi stvari premaknili naprej v splošnem interesu evropskih klubov," so zapisali na strani združenja.

Kot edina organizacija, priznana s strani mednarodne in evropske zveze, ki zastopa klube na evropski in mednarodni ravni, ECA izraža nasprotovanje evropski superligi in kakršnemu koli odcepitvenemu projektu. Izpostavlja še, da je v zadnjih letih dosegla velik napredek in pozitivne spremembe v sodelovanju z vsemi zainteresiranimi deležniki v nogometu – Uefo, Fifo, konfederacijami, nacionalnimi zvezami, ligami, navijači, igralci in klubi vseh velikosti –, ki delajo v korist celotnega evropskega nogometnega ekosistema.

Reuters

​ "Od leta 2024 bo v evropskih moških klubskih tekmovanjih vsako sezono sodelovalo več klubov iz več držav, kar bo povečalo strast do evropskega nogometa in tudi količino deljenih prihodkov. Pomemben napredek je že viden v drugih vidikih igre, od ženskega in mladinskega nogometa, akademskega razvoja, financ in regulacije do trajnosti in družbenega vpliva," so še zapisali predstavniki združenja.

Združenje evropskih lig: Z A22 se nikoli nismo srečali

Tudi Združenje evropskih lig je izrazilo veliko presenečenje nad včerajšnjo izjavo A22, ki govori o "odprtem posvetovalnem procesu" in njegovih rezultatih. "Združenje evropskih lig, ki uradno zastopa interese 40 organizatorjev domačih ligaških tekmovanj iz 34 držav v Evropi in 1092 klubov, se ni nikoli srečalo z A22 in se z njo ni posvetovalo," so zapisali in poudarili, da lige v celoti podpirajo sedanji evropski klubski nogometni model, ki temelji na odprti piramidalni strukturi z napredovanjem in izpadanjem iz osnovnih nogometnih ravni v profesionalne in pri katerem kvalifikacije za klubska tekmovanja UEFA temeljijo na letni uspešnosti v domačih tekmovanjih. Po njihovem je sedanji model daleč od tega, da bi bil zanič.

​FSA: "Hodeče truplo"

Ostro se je na novo idejo odzvalo tudi FSA - združenje nogometnih navijačev Anglije in Walesa. Izvršni direktor FSA Kevin Miles je zapisal, da to "hodeče truplo", kot imenuje evropsko superligo, znova trza in spominja na zombija. Zapisal je, da zdaj A22 govori o "odprtem tekmovanju" namesto prej predlagane zaprte trgovine, ki je povzročila velike proteste oboževalcev, in poudaril, da odprto tekmovanje za najboljše evropske klube že obstaja, in to je liga prvakov. "Pravijo, da je dialog z navijači in neodvisnimi skupinami navijačev bistvenega pomena, a evropska liga zombijev maršira naprej ne glede na prezir navijačev," je še o novem predlogu zapisal Miles.

V sporočilu so izpostavili še, da se je FSA med prvimi uprla ustanovitvi superlige ob tesnem sodelovanju z navijači Evropske navijaške zveze (Football Supporters Europe), pri čemer bodo še naprej podpirali napredovanje in izpadanje klubov na podlagi športne uspešnosti – od dna nogometne piramide do kvalifikacij za Evropo, medtem ko so proti zaprtim ligam ali franšiznemu nogometu. Podpirajo kvalificiranje na podlagi rezultatov in ne na podlagi zgodovine ali dediščine, pri čemer naj se denar iz elitnega nogometa seli na celoten nogomet.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta