Evropske igre: Niki pred konkurenco, do odličja tudi Mariborčanka

STA, ŠR
30.06.2023 21:00

Dvojna slovenska zmaga na veliki skakalnici v Zakopanah, na Poljskem uspešne tudi kikboksarke na čelu s Tyro Barada, ki ima v žepu že dve najmanj bronasti medalji.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nika Križnar je skočila do zlate medalje.
EPA

Nov dan, nove medalje. Slovenski izkupiček medalj na evropskih igrah na Poljskem se je s petkom še oplemenitil. Na tekmi smučarskih skakalk na veliki skakalnici sta Nika Križnar in Nika Prevc poskrbeli kar za dvojno slovensko zmago. Zmage se je veselila Križnarjeva, ki je v prvi seriji pristala pri 137,5 metra, v drugi pa pri 132 metrih, kar je zadostovalo za 277,4 točke.

S tem je zmagovalka skupnega seštevka svetovnega pokala leta 2021 in dobitnica dveh medalj na olimpijskih igrah v Pekingu krepko prehitela tekmice. Nika Prevc je s skokoma, dolgima 130 in 125,5 metra, nabrala 248,2 točke in po drugem mestu na srednji skakalnici osvojila še eno srebro. Tretja je bila Nemka Selina Freitag (245,8). Na 13. mestu je končala Katra Komar (194,0), Ajda Košnjek (179,2) je bila 17., Maja Vtič (169,9) pa 18. To sta bili tretja in četrta medalja za slovensko skakalno reprezentanco na evropskih igrah, obe Niki sta skupaj s Timijem Zajcem in Anžetom Laniškom osvojili bron na mešani ekipni tekmi. Skupno je Slovenija pri devetih odličjih. Pred tem so bili na Poljskem najprej uspešni trije atleti. Zlat je bil svetovni prvak Kristjan Čeh v metu diska, srebrni pa Tina Šutej v skoku s palico in Maruša Mišmaš Zrimšek v teku na 3000 m z zaprekami. Športna plezalka Lucija Tarkuš je nato prišla do bronaste medalje na balvanih, za njo sta srebrni odličji osvojila še tekvondoist Patrik Divković v kategoriji do 87 kg in Nika Prevc.

Da se bo slovenska bera medalj na igrah povečala, je bilo jasno, še preden so se orlice spustile po skakalnici. Za štiri najmanj bronaste so poskrbele naše tekmovalke v kikboksu. Dve bo osvojila Tyra Barada. Dopoldne je bila uspešna v četrtfinalnem dvoboju v kategoriji do 50 kg, v borbi za točke je prepričljivo, z 11:1, izločila Avstrijko Liso Heim, zvečer pa je nastopila še v lahkem kontaktu in premagala Gruzijko Liko Kečagmadze. "Zelo sem vesela že prvega odličja, ki sem ga dosegla, a si obe želim v nedeljo pozlatiti. Pričakovala sem zmago nad Avstrijko v prvem boju, saj sva se že večkrat borili in sem bila boljša. V lahkem kontaktu pa sem prva nosilka turnirja. Ta položaj sem si priborila lani na evropskem prvenstvu. To tekmovanje je namreč dalo udeležence evropskih iger. Moral si biti med prvo osmerico na EP, da si si izboril nastop na tem tekmovanju na Poljskem. Tako sem bila vesela že uvrstitve na EI, in to v dveh disciplinah," je opisala Mariborčanka. V polfinalu do 50 kg jo jutri čaka Švicarka Maeline Nadine Lachaud, finale pa je na sporedu v nedeljo. V polfinale se je v kategoriji do 70 kg prebila tudi Tina Baloh, ki jo jutri čaka borba proti Irki Jodie Browne, v kategoriji lahki kontakt do 60 kg pa Urška Gazvoda, ki se bo pomerila s Finko Miro Iiso Auror Sjovall.

Brez (pričakovane) medalje pa so v Krakovu ostali kanuisti na tekmi, ki je štela tudi za evropsko prvenstvo. Moška ekipa v postavi Benjamin Savšek, Luka Božič in Nejc Polenčič je na ekipni tekmi veljala za favoritinjo, a zadnji svetovni prvaki te vloge niso upravičili. Končali so na osmem mestu. Zlata se je veselila Nemčija, na odru za zmagovalce pa sta se ji pridružili ekipi Slovaške in Velike Britanije. Na tekmi kanuistk so se bolje odrezale Alja Kozorog, Lea Novak in Eva Alina Hočevar, ki so bile pete. Zlato so osvojile Čehinje, srebro Britanke in bron Nemke.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta