(EVROPSKE IGRE) Slovenci dolgo čakali in dočakali medalje

ŠR, STA
25.06.2023 19:40

Na evropskih igrah na Poljskem je Sloveniji prve kolajne, zlato Kristjana Čeha ter srebrni Tine Šutej in Maruše Mišmaš Zrimšek, priskrbela kraljica športov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kristjan Čeh je od srede čakal na svoje zlato.
EPA

Metalec diska Kristjan Čeh, skakalka s palico Tina Šutej in Maruša Mišmaš Zrimšek v teku na 3000 metrov z zaprekami so prvi dobitniki kolajn v slovenski reprezentanci na evropskih igrah na Poljskem. Čeprav so že sredi tedna končali nastope na drugoligaškem evropskem ekipnem prvenstvu, ki je bilo v okviru iger, so se zlate in srebrnih kolajn veselili ta konec tedna, po tekmovanju prve lige.

Po drugi ligi, ki je tekmovala med 20 in 22. junijem, je moralo nekaj slovenskih predstavnikov, ki so osvojili prva tri mesta, počakati na razplet prve lige, tekmovanja najmočnejših 16 reprezentanc. Trije so dočakali medaljo. V Katovicah je Čeh z rekordom prvenstev zmagal z izidom 69,94 metra, v elitni konkurenci pa je bil v soboto najboljši olimpijski zmagovalec Daniel Stahl, a je Šved za dosežkom našega rekorderja zaostal skoraj tri metre (67,25 m). Šutejeva je osvojila prvo mesto s 4,70 metra, njen dosežek je s 4,71 v prvi ligi izboljšala Finka Wilma Murto, evropska prvakinja na prostem in v dvorani. V slovenski ekipi, ki je za pol točke zgrešila napredovanje v prvo ligo, je srebro osvojila še Maruša Mišmaš Zrimšek na 3000 metrov zapreke (9:23,41), saj jo je prehitela le evropska prvakinja, Albanka Luiza Gega (9:17,31).

Med favoriti za kolajne ostaja namiznoteniški igralec Darko Jorgić, ki se je uvrstil v četrtfinale. Kot drugi nosilec je v osmini finala ugnal Avstrijca Roberta Gardosa, nekdaj bronastega na EP, s 4:2. "Nisem pričakoval lahkega dela, a česa takega tudi ne. Da nekdo zapravi 16 zaključnih žogic, ni nekaj običajnega, zmagal bi lahko s 7:0. A moram priznati tekmecu, da je mojster provokacij. Izkušen, kot je, ve, kako tekmeca napraviti živčnega. Po zaostanku z 0:2, ko sem ga presenetil s servisi, ga je začelo vse motiti, prekinjal je dvoboj, odganjal fotografe, se jezil po vsaki izgubljeni žogici. To sicer vedno dela, zato ni ravno priljubljen. Na koncu pa mu to vendarle ni pomagalo, da bi me premagal. Nasploh menim, da igram dobro. Dvorana mi ustreza, počutim se kot doma. Zato sem optimist," trdi evropski podprvak Jorgić. V četrtfinalu je pričakoval prijatelja Kristiana Karlssona, s katerim sta se merila tudi na evropskem prvenstvu, takrat je moral Šved zaradi poškodbe dvoboj predati. Toda ni ga dočakal, Šved je dvoboj osmine finala izgubil, s 4:3 ga je premagal Portugalec Marcos Freitas.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta