Evropsko prvenstvu v judu: Srebro in bron za slovenski borki

nes
28.04.2024 16:28

Evropsko prvenstvo v judu, ki ga je od četrtka gostila hrvaška prestolnica, je slovenski reprezentanci prineslo dve uvrstitvi na zmagovalni oder.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andreja Leški je v polfinalu klonila pred Nizozemko Joanne Van Lieshout, v tekmi za tretje mesto pa je premagala Avstrijko Lubjano Piovesano.
EPA

Po četrtkovem drugem mestu Kaje Kajzer v kategoriji do 57 kg, s katerim je dokazala, da je po seriji poškodb znova del svetovne elite, je v petek na stopničke stopila še branilka naslova Andreja Leški. Sedemindvajsetletna Primorka je po zmagi v odločilni borbi kategorije do 63 kg, kjer je bila boljša od Avstrijke Lubjane Piovesane, osvojila končno tretje mesto. Tekmici imata sicer precej bogato zgodovino, tokrat sta se srečali že šestič, vselej pa je slavila Slovenka. Od Avstrijke je bila boljša z več poskusi meta, v podaljšku je bila v eni od akcij sicer blizu zmagi tudi Piovesana, a je Leškijeva po dveh minutah in pol podaljška vendarle prišla do zmage. "Res sem srečna. Šla sem na vse ali nič in to mi je uspevalo. Šla sem borbo za borbo in zmagovala. V polfinalu pa sem premagala sama sebe, a srečen konec in vse je dobro," je Leškijeva dejala po osvojitvi tako želene kolajne. Z njo je napovedala tudi popoln napad v Parizu, kjer bo po zdaj že petih kolajnah z evropskih in svetovnih prvenstev lovila svoj najboljši rezultat na olimpijskih igrah. 

Poleg Leškijeve so v petek v Zagrebu nastopili še Nace Herkovič (do 81 kg), Martin Hojak (do 73 kg) in Kaja Schuster (do 70 kg) in se poslovili po prvi borbi. Slovenci so na tatami stopili tudi v soboto, njihov izplen, za katerega so upali, da bo boljši, je znašal dve zmagi. Enej Marinič (nad 100 kg) je po porazu z Nizozemcem Jurom Spijkersom izpadel v drugem krogu. Nemec Erik Abramov je Vita Dragiča (nad 100  kg) v prvi borbi premagal po 43 sekundah, Metka Lobnik (do 78 kg) pa je v drugi borbi izgubila proti Izraelki Inbar Lanir. "Cilj je bil uvrstitev med osmerico. Ampak Nizozemec je res neugoden. Poznava se vse od mladincev in name se je spet dobro pripravil," je Marinič dejal po borbi. Zaradi poraza ni dobil nobene točke za olimpijski nastop, zato bo zdaj ob svetovnem prvenstvu v Abu Dabiju moral skoraj zanesljivo še na tekmo v Kazahstan. A tudi tam potrebuje uvrstitev med osmerico, če želi točke. "Na srečo so tisti tekmovalci, ki se z mano borijo za olimpijske igre, tukaj izpadli pred mano. Pogledati pa bo treba tudi druga kontinentalna tekmovanja."

Po porazu v drugem krogu je bila razočarana tudi Metka Lobnik, ki jo pred olimpijskimi igrami, tam ima nastop 99-odstotno zagotovljen, čaka le še nastop na svetovnem prvenstvu. "Borba je bila dobra, bilo je nekaj dobrih trenutkov, premalo natančno izvedena tehnika pa me je stala zmage. Preprosto bi sama potrebovala nekaj več kontrole za točko, tako pa je nasprotnica to izkoristila za končni prijem. Sama sem ob obratu žal izgubila kontrolo," je povedala 23-letnica. (nes)

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta