Finale nogometnega prvenstva Azije malo drugače: Trik s penali in še s kartami

Borut Planinšič ml.
11.02.2024 13:55

Da je bil tokratni finale azijskega prvenstva zares vreden ogleda, je poskrbel Akram Afif. Ne le zaradi treh enajstmetrovk. Napadalec prvaka Katarja je na igrišče prišel z noro zamislijo in jo tudi izvedel.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Akram Afif sredi slavja, pardon, trika s kartami
EPA

Finale prvenstva Azije ni na vrhu seznama nogometnih spektaklov. A tokratni je vendarle pritegnil svet. Kajti zmaga Katarja, četudi dokaj pričakovana, je bila nenavadna. Ne le zaradi treh enajstmetrovk, s katerimi so domačini s 3:1 šli čez Jordanijo. Tudi zaradi junaka tekme.

Akram Afif, nekoč nogometaš v Španiji in Belgiji, je zadel vse tri finalne penale. Ampak to še ni vse. Po prvem golu na tekmi je 27-letni napadalec, ki zdaj igra za Al Sadd iz Dohe, izvedel eno najbolj prismuknjenih proslavljanj zadetka, kar jih je videl nogometni svet. Namesto da bi tekel v objem soigralcev ali k navijačem, se je sklonil in izza nogavice potegnil - karte. Snop igralnih kart. To niso bile navadne karte. Na sprednji je bila njegova slika. Pokazal jo je v kamero. Nato pa hiter trzljaj roke v desno in nazaj - in naenkrat je bila prva karta s črko S.

"S je prva črka imena moje žene, iz Kuvajta je in ta tekma je bila njena prva, ki jo je v živo gledala na stadionu," je po tekmi pojasnjeval Akram Afif in se muzal, ko so hvalili njegov trik, čarovnijo, vredno najbolj spretnih rokohitrcev. Kot da ni dovolj nora že zamisel, da tekmo začneš s kartami, zataknjenimi za nogavico. Hladnokrvno je izrabil še penala za 2:1 in 3:1. "Gole z bele pike zabijam zaradi zaupanja, ki ga imajo soigralci vame. Ne gre ne za tehniko ne za izbiro pravega kota. Le za občutek, da stojijo za menoj," je razložil igralec jemensko-somalijskih korenin, ki je pobral naslova najboljšega igralca finala in celega prvenstva ter bil z osmimi goli top strelec turnirja.

Izvirni napadalec je pobral vse trofeje: za naj igralca finala in celega prvenstva ter za top strelca turnirja.
EPA

Jordanija v svojem prvem finalu ni bila brez možnosti, a so jo v Lusailu pred 86.492 navijači uničili penali izpod piščalke kitajskega sodnika. Katarju pa je zmaga delna uteha za domače svetovno prvenstvo pred dobrim letom dni, ko je izpadel že po skupinskem delu. Naslov azijskega prvaka iz leta 2019 je pod komando Tintina Marqueza, selektorja iz Španije, ubranil v pohodu, v katerem so mu največ preglavic povzročili Uzbekistanci Srečka Katanca. V četrtfinalu jih je izločil šele po enajstmetrovkah, preostalih šest tekem je dobil dokaj zanesljivo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta