(FOTO) Adijo, Finska, dober dan, Euro? Slovenija z visoko zmago vse bližje velikemu turnirju

Marko Kovačevič Marko Kovačevič
14.10.2023 20:00

Z dvema goloma Benjamina Šeška in enim Erika Janže slovenska nogometana reprezentanca ostala na vrhu skupine H kvalifikacij za Euro 2024.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Benjamin Šeško je v Stožicah zadel dvakrat.
Robert Balen

Zdaj pa je res blizu! Slovenska nogometna reprezentanca tudi po sedmem krogu kvalifikacij za Euro 2024 ostaja na vrhu skupine H. V razpordanih Stožicah se je oddolžila Finski za doslej edini poraz v letošnjem letu in si z zmago s 3:0 pripravila odlično popotnico pred finišem kvalifikacij, torkovo tekmo na Severnem Irskem in novembrskima dvobojema proti Danski in Kazahstanu.

Poskus navijaške animacije z mehiškim valom pred začetkom tekme sicer ni ravno uspel - pri Fincih se je vse skupaj ustavilo -, je pa bila Slovenija precej bolj učinkovita na igrišču. Selektor Matjaž Kek je v ogenj poslal iste adute kot na septembrski domači tekmi proti Severni Irski, le poškodovanega branilca Davida Brekala je v zadnji liniji zamenjal Miha Blažič.

"Teemu Pukki, MVP!" so se najboljšemu napadalcu v zgodovini njihove reprezentance poklonili finski navijači, ki so do zadnjega sedeža napolnili gostujoči sektor v Stožicah. Pa ne Pukki ne njegovi soigralci v prvem polčasu v napadu niso pokazali dosti. Slovenski kapetan Jan Oblak je bil brez dela, niti enega strela v okvir gola ni sprožila do sedmega kroga tretja reprezentanca skupine H v prvem delu. Precej drugače pa je bilo na drugi strani.

Robert Balen

Prva udarca - medel poskus Timija Maxa Elšnika s prostega strela in volej Petra Stojanovića - sta bila še nenatančna, v 16. minuti pa je Slovenija že zagrabila vodstvo. Andraž Šporar je v kazenskem prostoru padel ob branilcu Leu Väisänenu, sodnik Daniele Orsato pa je ocenil, da posredovanje Finca ni bilo čisto. Enajstmetrovka za Slovenijo! V zadetek jo je zanesljivo spremenil Benjamin Šeško. Z močnim strelom je zvezdnik Leipziga ugnal kapetana Finske Lukasa Hradeckyja, do gostovanja v Ljubljani z 22 obrambami četrtega najuspešnejšega vratarja v kvalifikacijah za Euro 2024.

Robert Balen

Pa si Hradecky rivala iz nemške bundeslige ne bo zapomnil le po enajstmetrovki. Šeška ni zmotila obveza na glavi, spominek na trčenje na sredini igrišča, v 28. minuti je vratar Bayerja iz Leverkusna še enkrat kapituliral. Slovenija je izpeljala protinapad, Šporar je z globinsko podajo v ogenj poslal Šeška, Radečan je bil prehiter za finske branilce, njegov strel pa premočan za vratarja. Manj kot pol ure igre je potrebovala Slovenija, da je dosegla, kar je na junijski tekmi v Helsinkih uspelo Finski, z vodstvom z 2:0 se je s Skandinavci že izenačila v razmerju na medsebojnih tekmah, kriteriju, ki bi odločal, če bi obe reprezentanci kvalifikacije končali z enakim številom točk.

Robert Balen

Bližje tretjemu golu kot Finska prvemu je bila Slovenija pred odmorom. Elšnik je začel protinapad, Šporar ga je nadaljeval, Stojanović pa zaključil, a tokrat se Hradecky ni pustil premagati. So pa udeleženci zadnjega evropskega prvenstva v drugem polčasu nakazali, da se ne bo igralo le proti enemu golu. Teemu Pukki je imel na nogi znižanje slovenske prednosti, udaril je s prve, a Jan Oblak je žogo zanesljivo ulovil. Tisti udarec v glavo iz prvega polčasa le ni bil tako nedolžen, Šeško je s tekmo zaključil že v 60. minuti, ob bučnem aplavzu s tribun je odkorakal v garderobo. Zamenjal ga je vrstnik Žan Vipotnik. Napadalec, ki se je poleti iz Maribora preselil v francoski Bordeaux, je nadaljeval v njegovem slogu, z golom. A se je pred tem ujel v prepovedani položaj, stranski sodnik je upravičeno dvignil zastavico.

Robert Balen

Akcija iz 75. minute ne more biti v ponos slovenski obrambi. Finska jo je izigrala, rezervist Daniel Häkans je pobegnil branilcem, se prebil do Oblaka. Le pred njega, mimo ni šlo, zvezdnik madridskega Atletica je s sijajno obrambo mrežo ohranil nedotaknjeno. Ne le v tisti akciji, do konca tekme se Oblak ni pustil premagati. Slovenija pa je v sodniškem podaljšku sestavila še eno učinkovito akcijo. Bočni branilec Erik Janža jo je zaključil, z natančnim strelom poskrbel za eksplozijo na tribunah. Adijo, Finska, dober dan, Euro?

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta