(FOTO) Celjski rokometaši niso presnetili Barcelone: "Če bi bili žalostni, ne bi bili normalni"

Nejc Strojnik Nejc Strojnik
18.10.2023 21:15

Rokometaši Celja so se pogumno zoperstavili katalonskemu velikanu, deset minut pred koncem bili še precej blizu, a favorit ni dovolil presnečenja

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zadnja celjska zmaga proti Barceloni ostaja stara več kot 18 let.
Andrej Petelinšek

Celjske tekme z Barcelono so vedno nekaj posebnega. Ko v mesto grofov pride katalonski velikan, so tribune dvorane Zlatorog vselej dobro napolnjene, vzdušje pa spominja na zlate čase celjskega rokometa. Nič drugače ni bilo tokrat, ko se je blaugrana v Sloveniji mudila že drugič v letošnjem koledarskem letu. Dvoboj med pivovarji in rekorderjem po številu osvojenih naslovov v ligi prvakov je obetal (in ponudil) veliko na več ravneh, tudi na bratski, kjer sta se srečala Mitja in Blaž Janc, oba ena od nosilcev igre v svojem klubu, prvi v Celju, drugi v Barceloni.

Pivovarji so v tekmo krenili pogumno in odločno, načrt Barcelone, ki marsikaterega nasprotnika razoroži že takoj na začetku, ni padel na plodna tla, Celjani pa so v sedmi minuti, tudi zaradi izjemnega Roka Zaponška v vratih, ki je ubranil celo dve najstrožji kazni, prvič povedli. A veselje ni trajalo dolgo, Barca je z nekaj lahkimi goli ušla na tri gole prednosti, veliko pa je k temu prispeval prav Blaž Janc, ki je mrežo nekdanjega delodajalca stresel štirikrat. Trener Alem Toskić je ekipi najprej hotel pomagati z minuto odmora, ko ta ni prinesla želenega učinka in se je prednost gostov še povečala, pa še s skoraj povsem spremenjeno ekipo.

Andrej Petelinšek

Kakšen lahek gol manj v mreži gostiteljev bi gotovo pomenil bolj miren odhod na odmor, 22 uspešnih strelov Barcelone v 30 minutah je namreč veliko preveč. V končnici prvega dela je na izpitu padla predvsem obramba. Tudi katalonska, ki je do odmora "dovolila" 17 golov. "Barca igra hiter rokomet, mi smo prihajali v situacijo, ko smo težko zabijali gole in se sploh nismo mogli vrniti nazaj. Oni so vse to kaznovali. V prvem polčasu na našo postavljen obrambo niso imeli rešitve, v to sem prepričan, a smo gole dobivali iz hitrih protinapadov. Ko oni tako igrajo, jim fizično ne moreš parirati," je prvi polčas opisal Toskić, ki je v drugem polčasu med vratnicama poskusil z Galom Gaberškom. Ta je, tako kot v soboto proti Gorenju, tudi tokrat upravičil trenerjevo zaupanje. A kaj, ko je bil precej suveren tudi Emil Nielsen. "Mogoče se bi tekma lahko odpeljala v drugo smer, toda imeli so Nielsna, ki je ubranil vse živo," je o katalonskem vratarju, ki je zbral 16 obramb, povedal Toske. A Nielsen z igro svoje ekipe vendarle ni bil povsem zadovoljen, dejal je, da rezultat ni slab, a da morajo vse skupaj popraviti do naslednje tekme, predvsem obrambo.

Andrej Petelinšek

Največja skrb domačih navijačev, da bi nasprotnik ušel, se sicer ni uresničila, nič pa ni tudi kazalo na to, da bi se prednost rdeče-modrih (s)topila. Za evforijo nekaj manj kot 4000 navijačev, med katerimi so bili tudi celjski nogometaši, je sicer deset minut pred koncem poskrbel mlajši od bratov Janc, ki je pivovarje približal na minus štiri ter vlil nekaj upanja po napeti končnici. A Barca je (tudi) na račun celjske nezbranosti, predvsem pa izkušenj in uigranosti, tekmo rutinirano pripeljala do konca ter zmagala z 31:37.

Andrej Petelinšek

Celjanom, ki v najelitnejšem evropskem tekmovanju igrajo celo z najmlajšo ekipo med vsemi, je kljub petemu letošnjem porazu težko kaj očitati. "Če bi bili žalostni, ker smo izgubili proti Barceloni, potem pa res ne bi bili normalni," je še povedal Toskić. "Borili smo se od prve do zadnje minute, zgrešili kak strel preveč, se na koncu približali, a Barcelona je pokazala, kako kakovostno ekipa je in zasluženo zmagala," pa je tekmo pokomentiral Gal Gaberšek, ki upa, da bo Zlatorog tako poln tudi na prihodnjih tekmah. Da ima Celje odlično ekipo, a prekratko klop, pa je dejal trener Barcelone Carlos Ortega. "Na koncu so zaradi tega utrujeni in tudi zaradi tega kdaj izgubijo," je povedal in izpostavil tesen poraz slovenskih prvakov proti Portu.

Andrej Petelinšek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta