(FOTO) Dovolj za dobro vzdušje, premalo za zmago: Slovenija proti prvi nosilki skupine do točke

Marko Kovačevič Marko Kovačevič
19.06.2023 22:44

Slovenska nogometna reprezentanca v razprodanih Stožicah do remija 1:1 proti Danski, s katero je s sedmimi točkami poravnana na tretjem mestu v skupini H kvalifikacij za Euro 2024

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andraž Šporar je poskrbel za slovensko vodstvo.
EPA

Vzdušje je bil odobro, prebliskov dovolj, da je zadišalo po zmagi, končalo pa se je z remijem. V razprodanih Stožicah, kjer se je med 14.382 gledalci po dolgem času pojavila tudi organizirana navijaška skupina, je slovenska nogometna reprezentanca v četrtem krogu kvalifikacij za Euro 2024 gostila Dansko. Z remijem 1:1 se je končal dvoboj v Ljubljani. Slovenija je tako k polnemu izkupičku po dveh marčevskih tekmah junija dodala le točko. S sedmimi je zdaj poravnana z Dansko na tretjem mestu v skupini H. Na vrhu sta Kazahstan in Finska s po devetimi. Kazahstanci so v četrtem krogu z 1:0 slavili na gostovanju proti Severni Irski, Finci pa so visoko, s 6:0, premagali San Marino.

Z drugačno postavo kot v petek Finske se je Slovenija lotila Danske. Ne Vid Belec, po poškodbi Jana Oblaka reprezentančno najizkušenejši vratar v trenutnem sklicu, Matevž Vidovšek, član Olimpije je začel v vratih. Že prej je izpadel Aljaž Ivačič. Kot so sporočili iz Nogometne zveze Slovenije, se je član Portlanda v ameriški ligi MLS odločil, da se bo pridružil klubu. Pa to ni bila edina sprememba v prvi enajsterici. Na levi strani obrambe je namesto Jureta Balkovca začel Erik Janža, v zvezni vrsti je priložnost dobil Timi Max Elšnik, na levem krilu pa Jan Mlakar.

epa10700716 Petar Stojanovic (L) of Slovenia in action against Jens Stryger of Denmark during the UEFA European Qualifiers, Group H, soccer match between Slovenia and Denmark in Ljubljana, Slovenia, 19 June 2023. EPA/ANTONIO BAT
Antonio Bat

Odločno, osredotočeno, hrabro in disciplinirano. To je bil recept selektorja Matjaža Keka, kako se postaviti po robu prvi nosilki skupine H. V dobršnem delu prvega polčasa je tako igro tudi dobil. Slovenija se ni ustrašila polfinalistke zadnjega evropskega prvenstva in udeleženke svetovnega prvenstva v Katarju. Prva prava priložnost na tekmi je bila njena. Petar Stojanović je dobro potegnil po desni strain, s povratno podajo nastavil strel Žanu Karničniku, član Celja pa je sprožil s prve, a bil premalo natančen, da bi žoga odletela proti okvirju gola.

Junija se je v Stožicah končalo z remijem 1:1, a Danska tokrat ne more računati na Christiana Eriksena.
Reuters

Bolj natančna je bila naša reprezentanca v 25. minuti. Z odlično kombinacijo po kotu je izigrala Dansko, Adam Gnezda Čerin je zavrnil žogo do Andraža Šporarja, napadalec Panathinaikosa pa se ni obotavljal s strelom, udaril je s prve. Dovolj natančno, da se je zatresla mreža. Ljubljančan je s svojim osmim reprezentančnim zadetkom Slovenijo odpeljal v vodstvo.

Če je slovenska obramba v večjem delu prvega polčasa delovala zanesljivo, pa ji je v zadnjih minutah zmanjkalo odločnosti, da bi na odmor odnesla prednost. Danci so sestavili akcijo na desni strani. Pred golom je Rasmus Hojlund ostal sam, z bližine mu ni bilo težko spremeniti podaje Pierre-Emila Hojbjerga v zadetek. 20-letnik, ki se je lani iz graškega Sturma preselil v Atalanto, se je podpisal že pod svoj šesti zadetek v kvalifikacijah za Euro 2024.

epa10700643 Timi Elsnik of Slovenia in action against Rasmus Hojlund (L) of Denmark during the UEFA European Qualifiers, Group H, soccer match between Slovenia and Denmark in Ljubljana, Slovenia, 19 June 2023. EPA/ANTONIO BAT
Antonio Bat

V drugem polčasu je bilo napak v slovenski igri več, Danska je bila nevarna. Ko se je izkušeni Christian Eriksen v kazenskem prostoru prebijal proti golu, ni bilo junaka, ki mu odvzel žogo, a na slovensko srečo je napadalni veziost, ki je pred dvema letoma na turnirju stare celine doživel srčni zastoj, zadel (le) vratnico. Okvir se je zatresel tudi na drugi strani. Gnezda Čerin je v ogenj poslal Mlakarja, član splitskega Hajduka pa je žogo poslal v prečko.

epa10700621 Adam Gnezda Cerin of Slovenia in action against Christian Eriksen (L) of Denmark during the UEFA European Qualifiers, Group H, soccer match between Slovenia and Denmark in Ljubljana, Slovenia, 19 June 2023. EPA/ANTONIO BAT
Antonio Bat
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta