(FOTO) Euro 2024: Švicarji domov poslali zadnje evropske prvake Italijane

STA, Va
29.06.2024 20:17

V Nemčiji dobili prve četrtfinaliste evropskega prvenstva v nogometu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Švicarska nogometna reprezentanca je prva četrtfinalistka evropskega prvenstva v Nemčiji. V sobotni prvi tekmi osmine finala v Berlinu je premagala Italijo z 2:0 (1:0), v četrtfinalu, ki bo 6. julija v Düsseldorfu, jo čaka zmagovalka tekme Anglija - Slovaška, ki bo v nedeljo v Gelsenkirchnu.

Švicarji so se po zmagi nad dvakratnimi evropskimi prvaki, v letih 1968 in 2020, ter štirikratnimi svetovnimi prvaki v letih 1934, 1938, 1982 in 2006 drugič uvrstili v četrtfinale zaključnega turnirja stare celine po letu 2020. Za izbrance švicarskega selektorja turškega rodu Murata Yakina sta zadela Remo Freuler v 37. in Ruben Vargas v 46. minuti.

Švicarji in Italijani so začeli zelo previdno. V pozicijski igri brez tveganja je po zadetku prvič zadišalo v 24. minuti, ko se je švicarski napadalec Breel Embolo izognil prepovedanemu položaju in se sam znašel pred Gianluigijem Donnarummo, v igri ena na ena pa je bil zmagovalec italijanski vratar.

Le dve minuti kasneje so prvič zagrozili tudi azzurri, strel Federica Chiese pa je blokiral Manuel Akanji. V 37. minuti so izbranci italijanskega selektorja, ki je močno premešal uvodno zasedbo - na klopi je pustil Federica Dimarca, Jorginha, Davida Frattesija in Lorenza Pellegrinija, medtem ko Riccardo Calafiori zaradi parnih rumenih kartonov ni imel pravice nastopa - pogledali tekmecem v hrbet. Po podaji Rubena Vargasa z leve strani je Remo Freuler v kazenskem prostoru lepo sprejel žogo in neubranljivo zadel za 1:0.

Reuters

V izdihljajih prvega polčasa je le malo manjkalo, da bi Švicarji podvojili prednost, po močnem in natančnem strelu Fabiana Riederja pa je najhujše preprečil Donnarumma.

Azzurri so v začetku drugega polčasa doživeli hladno prho, potem ko je Vargas po natančnem in močnem strelu s 14 metrov povišal na 2:0.

Zahodni sosedi Slovencev so bili v 52. minuti zelo blizu zadetku, po predložku Nicole Fagiolija je švicarski steber obrambe nerodno posredoval, po njegovem odbitku žoge z glavo pa je zadel okvir vrat.

EPA

Italijani so v nadaljevanju imeli pobudo. Tekmo so želeli postaviti na glavo, a njihova premoč je bila jalova, dobro organizirane in disciplinirane obrambe nogometašev iz dežele sira in čokolade jim ni uspelo prelisičiti ter Nemčijo zapuščajo z dvema porazoma proti Špancem in Švicarjem, remijem s Hrvati in zmago nad Albanci.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta