(FOTO) Hrabra igra Slovencev za veličastno zmago nad "vikingi"

Nejc Strojnik Nejc Strojnik
15.01.2024 22:14

Evropsko prvenstvo v Nemčiji se nadaljuje po slovenskih notah. Slovenija je skupinski del opravila z odliko, padla je tudi Norveška, v glavni del tekmovanja v Hamburg pa potuje z dvema točkama.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Slovenski rokometaši so po zmagah nad Ferskimi otoki in Poljsko v zadnji obračun v predtekmovalni skupini D lahko krenili neobremenjeno, a hkrati z veliko odgovornostjo. Preboj v glavni del v Hamburg prvenstva so si res že zagotovili, visoki na listi prioritet pa imeli tudi dve točki, ki sta bili na voljo zmagovalcu. V tekmo so krenili odločno, z razpoloženim Klemnom Ferlinom tudi hitro povedli. A vodstvo ni trajalo dolgo, Norvežani so tudi na račun nekaj hitrih protinapadov najprej izenačili nato še povedli, v 10. minuti že s tremi goli. Osem golov v slovenski mreži je bilo v tako kratkem času gotovo preveč, slovenski selektor Uroš Zorman je nalet Norvežanov skušal ustaviti z minuto odmora.

Reuters

Namera je uspela, Slovenci so ujeli priključek, a zaradi nesmiselnih napak v napadu znova prejeli nekaj lahkih zadetkov. Norvežani, pri katerih je nekoliko izstopal Sander Sagosen so bili vseskozi v prednosti, med enim in tremi zadetki je ta znašala, na igrišču se je bil trd boj, Slovenci so bili v obrambi precej grobi, kar "vikingom" ni ugajalo. A so s pridom izkoriščali izključitve, tri so imeli Slovenci na računu, Norvežani še nobene. Do konca prvega polčasa so naši znova ujeli priključek, vmes imeli tudi nekaj priložnosti za prevzem vodstva, ki jih niso izkoristili. Ekipi sta izenačeni odšli na odmor, zadnji slovenski gol je iz sedmih metrov zabil Aleks Vlah, najboljši strelec Slovenije na prvenstvu. Naši so prvih 30 minut odigrali pametno, taktično, hrabro in zrelo, z igro, ki je pred nadaljevanjem veliko obetala.

Reuters

Tekma se je v podobnem tempu nadaljevala tudi po odmoru, Norvežani so še vedno vse sile usmerjali v to, da bi se odlepili na bolj varno razliko, a obramba naših je delovala, ko so tekmeci v njej našli luknjo, pa je vrata zaklenil Urban Lesjak, ki je nadaljeval odlično delo Ferlina. Še vedno pa je manjkala tista pika na i, veliko lažje bi bilo, predvsem s psihološkega vidika, če bi naši ne le izenačevali, ampak vmes tudi povedli. Na igrišču je sicer potekal boj za vsako žogo, videlo, tudi čutilo se je, kako velik je vložek in koliko tekma obema reprezentancama pomeni.

Reuters

Sredi drugega polčasa pa se je zgodilo to, na kar so Zormanovi izbranci dolgo čakali, Dean Bombač je z izjemnim strelom od daleč poskrbel za vodstvo, prvo po uvodu v tekmo, 24:23 je kazal semafor, na tribunah Mercedes-Benz Arene v Berlinu se je dobro slišalo tudi slovenske navijače. A vodstvo ni trajalo dolgo, po izključitvi Blaža Blagotinška je zaradi protestiranja kazen dobil še selektor Zorman, Slovenija je naenkrat ostala brez dveh igralcev v polju. Slovenci so kljub manku reagirali dobro in prejeli le en zadetek, pa še tistega iz sedmih metrov. Nadaljevala se je igra gol za gol, navduševal je Lesjak v vratih, svoje je v napadu dodal Blagotinšek in naši so znova povedli. V zadnjih petih minutah se tempo ni umiril, Slovenci z dobro igro v obrambi niso dovoljevali, da bi Norvežani s fizično močjo reševali tekmo. Napeto je bilo vse do konca, zadnji gol na tekmi in za zmago je dosegel najboljši strelec tekme Vlah, veliko, če ne kar ključno vlogo ob zmagi z 28:27 pa je imel Lesjak, ki je v določenih trenutkih zaklenil svoja vrata in bil na koncu razglašen tudi za igralca tekme. Slovenija je zmagala zasluženo, s takšnimi odličnimi predstavami pa si lahko tudi v glavnem delu tekmovanja v Hamburgu obetajo veliko. Slovenci se bodo v drugem delu tekmovanja (po)merili s Švedsko, Portugalsko, Nizozemsko in Dansko (v tem vrstnem redu). Tekme bodo na sporedu 17., 19., 21. in 23. januarja. 

Reuters
Reuters
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta