(FOTO in VIDEO) Dirka po Sloveniji: Zana spektakularno padel, a v zeleni majici, tudi etapa Avstralcem

M.D., U. G.
17.06.2023 15:27

Kolumbijec Jesus David Pena (Jayco-AlUla) je zmagovalec kraljevske etape, njegov moštveni kolega Filippo Zana pa je prevzel skupno vodstvo. Najboljši Slovenec je Matej Mohorič na šestem mestu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Filippo Zana je bil prvi na vrhu drugega prečkanja Kolovrata, nato pa padel na spustu
Andrej Petelinšek

Kolumbijski hribolazec Jesus David Pena je zmagovalec kraljevske četrte etape na 29. dirki po Sloveniji, ki se je dvakrat povzpela na izjemno zahteven prelaz Kolovrat, cilj pa je bil v Kobaridu. A ne le vožnja navkreber, tudi spust je krojil razplet. Ob prvem je proti dolini Soče padel prav Pena, ob drugem pa spektakularno njegov moštveni kolega pri ekipi Jayco Alula Filippo Zana, ki je bil sam v ospredju. Kolumbijec, ki je bil nekaj sekund za njim, ga je prehitel in se nato sam odpeljal proti ciljni črti. 

Italijan Filippo Zana (levo) in Kolumbijec David Jesus Pena
Uroš Gramc

"Vesel sem prve zmage v Evropi. Imel sem dobre noge in v ekipi so mi dali priložnost," je povedal 23-letni Pena, ki drugo sezono nosi dres avstralskega moštva.  V zadnjih kilometrih se mu je pokvaril menjalnik, a je zmogel ohraniti prednost pred zasledovalci tudi v zelo lahki prestavi. Pomagalo pa je zagotovo tudi, da je bil v prvi zasledovalni skupini njegov moštveni kolega. "Vesel sem, da je David zmagal za naše moštvo. Želel sem tudi jaz, zmago bi posvetil Ginu. To so zelo žalostni trenutki za kolesarstvo, vsi smo zelo žalostni in ni lahko dirkati te dni," se je italijanski državni prvak spomnil na včeraj preminulega Švicarja Gina Mäderja. 

Slovenci niso bili povsem pri vrhu. Domen Novak, ki je ciljal celo na zeleno majico, je zaostal več kot štiri minute. "Ob prvem vzponu na Kolovrat sem že čutil, da me dajejo krči. V drugo sem imel še večje težave. Dal sem vse od sebe," je povedal kolesar Emiratov: "Fantje, ki so prišli z Gira, se počutijo dobro, kot sem se jaz lani. Zgleda, da mi še manjša kakšna dirka, da bi bil konkurenčen." Upe njegove ekipa v četrto zaporedno slavje na slovenski pentlji pa ohranja Diego Ulissi, ki je bil v etapi tretji in v skupnem seštevku za Zano zaostaja pičlo sekundo. "Ohranil je dobro formo z Gira. Jutri bomo poskusili prevzeti majico," je napovedal napad v zadnji etapi s ciljem v Novem mestu. Ta je običajno parada za sprinterje, a letos bo drugače že zaradi kratke in zelo strmega vzpona v zaključnih kilometrih na Trško goro. 

Domen Novak (levo) ni dosegel pričakovanj, se bo pa Diego Ulissi (desno) boril za svojo tretjo zmago na slovenski pentlji, kar ni uspelo še nikomur, in četrto za Emirate zapored. 
Andrej Petelinsek

Tudi tretji v skupnem seštevku, Italijan Lorenzo Fortunato, ki ima štiri sekunde zaostanka, še ni odpisan, pa peti Giovanni Aleotti (enajst sekund zaostanka) tudi ne. Peti je Pena (12), na šestem mestu slovensko čast rešuje Matej Mohorič (22). "Vzpon sem odpeljal v svojem ritmu, nisem specialist zanje. Oni imajo prestavo več na klanec, Zana in Ulissi sta odpeljala Giro, kar se pozna. Moj cilj ni dirka po Sloveniji, ampak po Franciji. Mislim, da je pripravljenost v redu. Zdaj sem osredotočen le še na to, da kaj ne 'zafrknem'. Potem upam na Touru na kakšno etapno zmago," je povedal član Bahraina. 

Matej Mohorič
Andrej Petelinsek

Med kolesarji so se v etapi z več kot 3600 višinskimi metri ustvarile velike časovne razlike, zadnji so v cilj prikapljali uro za zmagovalcem. Edini, ki je bil še v spodobnem zaostanku, je bil Jaka Primožič. Uvrstil se je na 23. mesto, med Mohoriča in Novaka, s 3:47 minute za Peno. "Vzpon je bil izredno zahteven, na srečo sem si ga prej ogledal. Odločil sem se za svoj tempo. Prvič se je izplačalo, držal sem lep ritem in se nisem uničil za drugič. Zadovoljen sem," je dejal 24-letni Gorenjec v dresu reprezentance. Ocenil je, da je konkurenca v Sloveniji izjemno močna: "Tu so vse ekipe iz drugega kakovostnega razreda s svojimi najboljšimi, saj jih prav veliko v svetovni seriji ta čas med Girom in Tourom ne nastopa. Veliko jih ni bilo povabljenih na Švico ali Dofinejo."

10. maj 2003, Vršič - Kolesarska dirka po Sloveniji. Kralj Vršiča Jure Golčer (na levi) in skupni zmagovalec Mitja Mahorič (v sredini), ob njiju je Zimbabvijec Tim Jones. 
Matej Povše

Jutrišnja odločilna etapa Vrhnika-Novo mesto (142,6 km) se bo pričela ob 10.30. Po uvodnem petkilometrskem vzponu na Zaplano bo precej ravninska, a le do zadnjih desetih kilometrov, ko bo 1,5-kilometrska špica na Trško goro, kjer naklon doseže kar 20 odstotkov. Morda se letos zgodi, da bo razlika med prvima dvema rekordno majhna, torej manjša od štirih sekund, kot je bila v letih 1998 med moštvenima kolegoma iz Krke, Gorazdom Štangljem in Brankom Filipom, in 2003 med perutninarjem Mitjo Mahoričem ter Mariborčanom Juretom Golčerjem v dresu avstrijskega Volksbanka. 

Zmagovalca 20. slovenske pentlje bomo na Glavnem trgu v Novem mestu okrog 15. ure. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta