(FOTO in VIDEO) Po zmagi Hrvatov nad Brazilci Zagreb v deliriju, v lokalih posebna glasba: "Enotni zmoremo vse"

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinsek

Domoljubne pesmi na hrvaškem nacionalnem radiju so nas na poti v Zagreb opominjale, da gre za pomemben dan za naše južne sosede. Spomnili smo se nogometne evforije, ki je pred štirimi leti obšla Hrvaško, ko so kockasti pod vodstvom Zlatka Dalića klonili šele v finalu svetovnega prvenstva v Rusiji proti Franciji. "Gremo do konca!" je bil vzklik anketiranca v radijskem prispevku, ki je napovedoval četrtfinalni obračun Hrvaške z veliko Brazilijo.

Andrej Petelinsek

Ulice adventnega Zagreba so bile na dan tekme z Brazilijo presenetljivo prazne. Hrvaška prestolnica decembra s svojo praznično ponudbo in okrasitvijo vsako leto navdušuje. A sinoči je bila v prvem planu Dalićeva četa. Lokali ob Trgu bana Jelačića so bili polno zasedeni. Pod toplimi zimskimi oblačili so navijači pred ekrani, ki so jih lastniki lokalov nastavili na ulicah, nosili rdeče-bele kockaste drese. Predvsem mladi so se zbrali v središču Zagreba in v velikih skupinah spremljali reprezentanco.

Andrej Petelinšek

Uvodne minute obračuna je bilo vzdušje na ulicah in v lokalih v centru Zagreba primerno rezultatu. Tako kot igra obeh reprezentanc tudi dogajanje v lokalih ni postreglo z zanimivimi pripetljaji. Med drugim smo v enem od lokalov govorili s slovensko družino, ki je prišla v Zagreb pogledat adventno okrasitev, hkrati pa je doživela še nogometno mrzlico. "Vsi gledajo tekmo, res se nič ne dogaja," je ugotavljala Ljubljančanka, ki je v Zagreb pripeljala vnuka.

Andrej Petelinšek

Hrvati v rednem delu tekme z Brazilijo niso blesteli. Ljubljenec zbranih na terasah zagrebških lokalov je bil vratar Dinama in Hrvaške Dominik Livaković. "Liva, majstore!" je po hrvaški prestolnici odmevalo iz ust navijačev z vaterpolskimi kapicami, ko je 27-letnik iz Zagreba reševal ognjene. "Hrvaška bo to tekmo dobila. Argentina se nas naj boji," nam je med spremljanjem napete tekme dejal Damir Aljinović iz Biograda. V naročju je nosil enoletnega sina Jakoba, ki je kazal veliko zanimanje za nogomet. "Mali je Hajdukovec!" je navrgel Damir, ko smo načeli temo hrvaškega nogometa.

"Če bodo podaljški, bomo napredovali," je samozavestno pripomnil Zagrebčan Ivan Marin, ko je kazalo, da tekma ne bo končana v rednem delu. In res ni bila. Hrvaška in Brazilija v rednem delu tekme nista dosegli gola. V bližini Trga bana Jelačića so kljub neodločenemu izidu prvič zagorele bakle. "Mi, Hrvati!" so vzklikali prisotni v prepolnih lokalih v Zagrebu.

Andrej Petelinsek

Razposajene Zagrebčane je v 105. minuti tekme utišal Neymar, ki je zadel po podaji Lucasa Paqueta. A kar je sledilo, je težko opisati. "Dinamo, Dinamo!" je vpila družba mlajših prisotnih, ko je v igro vstopil član kluba iz Zagreba Mislav Oršić. Le tri minute za tem je za delirij v Zagrebu poskrbel še en ljubljenec zagrebške nogometne publike. Bruno Petković je na 27. tekmi za Hrvaško dosegel sedmi gol. A tega ne gre primerjati z ostalimi. Napadalec Dinama je z golom v 117. minuti izenačil na 1:1 in pristašem kockastih vlil upanje v vnovični preboj v polfinale svetovnega prvenstva.

Andrej Petelinsek

Ko je sodnik v Katarju piskal konec tekme, so v Zagrebu vnovič zagorele bakle. Navijači Hrvaške so verjeli, da jih bo novi narodni junak Livaković znova rešil. In jih je. Vznemirjenost in jakost slavja se je stopnjevala z izvajanjem enajstmetrovk. Ko je Rodydo zgrešil prvi penal, so Zagrebčani vedeli, da bodo kmalu znova skupaj spremljali svojo reprezentanco v polfinalu svetovnega prvenstva. "Luka, Luka, Luka ..." so vzklikali Hrvati, preden je kapetan izvajal tretjo enajstmetrovko za ognjene. Ko je Marquinhos zastreljal strel z bele točke, se je začelo neverjetno slavje.

Andrej Petelinsek

Ob prepevanju navijaških in domoljubnih pesmi so prižigali pirotehnična sredstva. V lokalih so se v naslednjih urah praviloma vrtele le skladbe, ki opevajo hrvaško nogometno reprezentanco in domovino naših južnih sosedov. "Dokazali smo, da lahko premagamo vsakogar. Nikdar nas ne jemljejo resno, mi pa zmoremo več, kot od nas pričakujejo. In res je lepo, ko nas poveže nogomet. Enotni zmoremo vse," je bil evforičen Zagrebčan Dario Lučić, ko smo ga ustavili na Trgu bana Jelačića, ko je tam nekaj sto prisotnih, nekateri odeti v zastave, družno prepevalo skladbo Moja domovina.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta