(FOTO) Mladinska liga prvakov: Dobro vzdušje v Ljudskem vrtu, a poraz vijolic proti nemškim prvakom

Miha Dajčman Miha Dajčman
04.10.2023 20:38

Mladinci Maribora so na prvi tekmi mladinske lige prvakov z 0:2 izgubili proti Mainzu. V Ljudskem vrtu se je zbralo 2500 gledalcev, viole so po koncu tekme pripravile pirotehnični šov za mariborske upe.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Marcel Lorber je za nekaj dni znova v mladinski zasedbi.
Igor Napast

Liga prvakov se je vrnila v Ljudski vrt. Z dobrimi igrami v prejšnji sezoni in z osvojitvijo naslova državnih prvakov so si nastopanje med evropsko elito zagotovili mladinci vijoličastih. Žreb je Mariborčanom že v prvem krogu namenil zahtevnega nasprotnika - nemške prvake. Mainz je kljub številnih spremembam v zasedbi v primerjavi s prejšnjo sezono tudi v aktualni na vrhu prvenstvene lestvice v ligi, ki jo v rednem delu sestavljajo moštva z juga in jugozahoda države. Mariborska ekipa, ki jo od poletja vodi Dejan Dončić, je bila pred evropskim obračunom prav tako v dobri formi; mladi vijoličasti so v prvenstvu nanizali štiri zaporedne zmage, v prvi mladinski ligi s tekmo manj za vodilno Muro zaostajajo za dve točki.

Lepo zapolnjena vzhodna tribuna je na prvi tekmi z Mainzem pozdravila mariborske upe, ti so imeli tudi spodbudo navijaške skupine viole. Najzvestejši navijači NK Maribor so večkrat pozvali svoje člane, da se udeležijo tekme in izkažejo podporo ekipi, ki so to - za razliko od članske zasedbe, ki trenutno ne blesti - tudi zasluži. Na severu so navijaške pesmi že pred tekmo in skozi celoten obračun prepevali nemški navijači, okoli 30 jih je pripotovalo v mesto ob Dravi. Vzdušja, ki smo mu bili priča na mladinski tekmi v Ljudskem vrtu, in okoli 2500 gledalcev na tribunah se večina slovenskih članskih prvoligašev ne bi branila. Mladince so prišli na tekmo podpret tudi številni nogometaši članske ekipe, trener Ante Šimundža, športni direktor Marko Šuler in nekateri člani upravnega odbora.

Igor Napast

Dončić je na tekmi z Mainzem izkoristil priložnost, da za ekipo igrajo trije nogometaši, ki so letnik 2004 - Marcos Tavares, Brin Horvat in Marcel Lorber, ki v tej sezoni redno igra za člansko ekipo in je bil mladinski ekipi pridružen v začetku tedna. Ob naštetih, ki že imajo izkušnje s članskim nogometom - Tavares ima dva uradna nastopa za Maribor, Horvat enega, Lorber kar 18 -, sta za člane že igrala tudi Tine Čuk (9 nastopov za Maribor) in Riad Silajdžić (dva nastopa za Koper). Težav s poškodbami snovalec taktike vijoličastih ni imel.

V prvem polčasu so imeli pobudo Nemci, Mariborčani pa so se discipliniramo branili, kar je pred tekmo napovedal tudi Dončić. V 27. minuti pa je Mainzu uspelo povesti. Melvin Wiesnet je streljal, posredoval je vratar Lukas Tomažič, odbito žogo pa je napadalec rdeče-belih v drugem poskusu poslal v gol. V 34. minuti je Marcel Kalemba streljal z razdalje in zadel prečko. Za Maribor je prvi resnejši strel proti golu gostov sprožil Horvat v 35. minuti, na mestu je bil vratar Louis Babatz. Štiri minute kasneje so gol Mainza ogrožali Horvat, Čuk in Tavares, ki pa ni uspel zaključiti akcije. Pred polčasom se je s še eno obrambo izkazal Tomažič.

Igor Napast

Med polčasom je Dončić Lorberja po dogovoru s Šimundžo zamenjal z Lanejem Bakšičem. Vijoličasti so nudili dober odpor favoriziranim tekmecem. Pri Mariborčanih je s prodori in preigravanji poskušal Čuk, a se je prepozno odločal za strele ali podajo in resnejših priložnosti, z izjemo strela v 68. minuti, ki ga je blokiral Emanuel Marincau, ni ustvaril. V 70. minuti pa so nemški prvaki povišali prednost. Z leve strani je v kazenski prostor prodiral Aiman Dardari, na robu šestnajstmetrskega prostora pa je lepo streljal in zadel za 2:0.

Mariborčani na povratni obračun, ki bo 25. oktobra v Mainzu, odhajajo z dvema goloma zaostanka. "Kot sem napovedal, so fantje dali vse od sebe. V prvih 20 minutah je bilo nekaj strahu, zadnje podaje nismo imeli. Ko smo spustili žogo na tla, smo prišli do polpriložnosti. V drugem polčasu smo bili bolj hrabri," je po tekmi dejal Dejan Dončić. "Na tem nivoju je težje prihajati do priložnosti, morali bi si upati več, ko smo imeli žogo. V obrambi pa smo hitro videli, da te takoj kaznujejo, če ne pokriješ dovolj hitro. V drugo tekmo gremo z željo po zmagi," pa je povedal kapetan Luka Poredoš. Zmagovalec dvoboja slovenskega in nemškega prvaka se bo v drugem krogu lige prvakov pomeril z boljšim iz dvoboja Ludogorec - Dinamo Minsk. Kljub porazu so viole mladincem Maribora po koncu tekme pripravile pirotehnični šov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta