(FOTO) Mravljinci in rosne oči: Deset let po zmagi na Celtic Parku so se zbrali člani šampionske zasedbe Maribora

Miha Dajčman Miha Dajčman
25.08.2024 16:50

Na dan prvega večnega derbija v sezoni je NK Maribor organiziral druženje ekipe iz sezone 2014/15, ki ji je uspel preboj v ligo prvakov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vijoličasti šampioni z vseh vetrov
Tadej Regent

Danes je točno 25 let od povratne tekme vijoličastih z Lyonom v Ljudskem vrtu (2:0, strelca sta bila Ante Šimundža in Stipe Balajić) in prve uvrstitve Maribora v ligo prvakov, jutri pa bo minilo deset let od zmage najbolj odlikovanega slovenskega nogometnega kluba na Celtic Parku (0:1, gol je dosegel Marcos Tavares) ter drugega preboja vijoličastih v elitno tekmovanje. Ob desetletnici enega največjih dosežkov kluba je NK Maribor člane šampionske zasedbe iz sezone 2014/15 povabil na kosilo v restavracijo Novi svet ter na ogled prvega večnega derbija v sezoni. V restavracijo v središču mesta, kjer se Mariborčani tradicionalno zberejo pred začetkom poletnih in zimskih priprav, je prišlo 31 nogometašev in članov strokovnega štaba vijoličastih izpred desetih let.

Tadej Regent
Tadej Regent
Tadej Regent

Za nekaj minut je iz karantene pred dvobojem z Olimpijo nekdanje varovance prišel pozdravit Ante Šimundža. Ob slovenskih nogometaših so na srečanje v Mariboru prišli nekdanji napadalec Jean-Philippe Mendy, ki danes živi in dela v Dubaju, iz Tel Aviva sta priletela Sintayehu Sallalich in Dudu Biton, iz Brage Brazilec Arghus, iz Tirane Agim Ibraimi, iz Bosne in Hercegovine pa Nusmir Fajić. Zaradi klubskih obveznosti so manjkali Luka Zahović, Dino Hotić in Petar Stojanović, zaradi družinskih zadev sta prisotnost opravičila Zlatko Zahovič in Dare Vršič, na stadionu pa se bo nekdanjim soigralcem pridružil še Damjan Bohar.

Tadej Regent
Tadej Regent
Tadej Regent

"Prišel sem, ker sem se želel srečati s prijatelji, s katerimi smo ustvarili izjemne trenutke. Na Maribor me vežejo res lepi spomini, rad se vračam sem. Tukaj se mi je rodil sin, ki zdaj trenira nogomet," je bil nasmejan Jean-Philippe Mendy. Kako se Francoz kamerunskih korenin spominja 26. avgusta 2014? "Bil je izjemen dan. Niso vsi verjeli v nas, toda bili smo izjemni na igrišču. Vedeli smo, da nam lahko uspe, in nam tudi je," je odgovoril 37-letnik. "Spomini so neverjetni. Kot družina smo se borili eden za drugega, borili smo se za navijače, za Viole. Zdaj smo tukaj, da se spomnimo tistih trenutkov ter da prinesemo srečo Mariboru na tekmi z Olimpijo," pa nam je dejal nekdanji branilec Arghus, ki je danes trener v mladinskih selekcijah portugalskega prvoligaša Brage, kjer je igral po obdobju v Mariboru.

Tadej Regent
Tadej Regent
Tadej Regent

Eden od junakov Maribora pred desetletjem je bil vratar Jasmin Handanović, ki po koncu uspešne kariere nogometaša dela kot trener v nogometni šoli Maribora. "Super je videti stare obraze. Vračajo se spomini in občutki od takrat, čutim mravljince. Res lepo, da je Maribor to organiziral," je z iskro v očeh razlagal Handa. Čustven je bil tudi Aleksander Rajčevič. "Že ko sem dobil vabilo, sem imel malo rosne oči. Da spet vidiš fante, s katerimi si doživel marsikaj, je fenomenalno. Hvala klubu za to gesto. Lepo je biti tukaj, del nekdanje ekipe, ki je nekaj dosegla s klubom, ki si je to zaslužil. Jaz sem takrat prvič uresničil svoje sanje, uvrstil sem se v ligo prvakov s slovenskim klubom. To je bil res fenomenalen rezultat. Upam, da bo klub spet prišel na ta nivo ter ponavljal uspehe," je dejal 37-letni Koprčan. Tudi njegov someščan Mitja Viler je poudaril, da si je leta 2014 z Mariborom uresničil sanje. Tri leta kasneje je Rulo dosegel gol za tretjo uvrstitev Maribora v ligo prvakov, o golu Marcosa Tavaresa v Glasgowu pred desetimi leti pa je povedal: "Dal je gol, ki se bo vrtel, ki je šel v anale. Zgodovinsko gledano je bilo pravilno, da je ta gol dosegla legenda kluba."

Tadej Regent
Slovenija, Maribor, 25.8.2024 - srečanje nogometne ekipe NK Maribor, ki se je leta 2014 uvrstila v Ligo prvakov, nogomet, nk maribor
Tadej Regent

Pred kosilom je nogometaše, ki so v dar dobili spominsko buteljko vina letnika 2014 z etiketo, na kateri je fotografija z zgodovinske tekme, nagovoril poslovni direktor kluba Bojan Ban. "Veseli in počaščeni smo, da ste se vrnili v Maribor deset let po uvrstitvi v ligo prvakov. Upam, da ste dobro, vsem želimo vse najboljše. Po kosilu se bomo odpravili v Ljudski vrt, kjer bomo premagali Olimpijo," je napovedal Ban in požel aplavz. Nekoliko daljši nagovor nekdanjim soigralcem je imel takratni kapetan moštva Marcos Tavares, med drugim je dejal, da je ekipa pred desetletjem prišla do pomembnega rezultata, na katerega morajo biti vsi ponosni, hkrati pa da so vzor naslednjim generacijam vijoličastih.

Slovenija, Maribor, 25.8.2024 - srečanje nogometne ekipe NK Maribor, ki se je leta 2014 uvrstila v Ligo prvakov, nogomet, nk maribor
Tadej Regent
Tadej Regent
Tadej Regent
Tadej Regent
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta