(FOTO) Najprej sramežljiv, nato precej glasnejši aplavz: Maribor ob drugem debiju Anteja Šimundže premagal Muro

Marko Kovačevič Marko Kovačevič
07.10.2023 22:15

Jan Repas, Hilal Soudani in Marcel Lorber vijoličastim prinesli zmago na štajersko-prekmurskem derbiju. Mura je v Ljudskem vrtu padla s 3:1.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Jan Repas je golu dodal še dve asistenci.
Sašo Bizjak

Ni bil ravno bučen, bil pa je. Z aplavzom so navijači v Ljudskem vrtu pospremili Anteja Šimundžo na klop vijoličastih. Ploskanje je bilo precej glasnejše po koncu tekme. Trener, ki se je po osmih letih vrnil v klub, je svoj drugi mandat pod Kalvarijo začel uspešno, v 12. krogu prve lige je padla (nekoč) njegova Mura. Nogometaši Maribora so z zmago s 3:1 na četrtem mestu lestvice ujeli ljubljanski Bravo. Zaostanka za vodilnim Celjem sicer niso zmanjšali, grofi, ki so v uvodni tekmi kroga na domačem igrišču z 2:1 premagali Šiškarje, imajo pred štajerskimi rivali še vedno devet točk prednosti.

Sašo Bizjak

Da bo poskušal igralce postaviti na pozicije, ki jim najbolj ustrezajo, je pred drugim debijem v vlogi glavnega trenerja Maribora napovedal Šimundža. Izbral je sicer podobne adute kot njegov predhodnik Damir Krznar na zadnji tekmi v Kidričevem, le na desno stran obrambe je namesto Marina Laušića postavil Andraža Žiniča, namesto kaznovanega Marka Božića pa je začel Hilal Soudani.   

Pa v prvih minutah še ni nič kazalo, da je novi trener zbudil vijoličastih. Mura, ki ji gre v tej sezoni na gostovanjih precej bolje kot na Fazaneriji, je bila nevarnejša. Dardan Shabanhaxhaj se je s preigravanjem prebil do strela v kazenskem prostoru, ki ga je vratar Maribora Ažbe Jug odbil. Še precej več dela je imel poveljnik štajerske obrambe, ko je po kotu z bližine poskusil branilec črno-belih Borna Proleta.

Sašo Bizjak

Pol ure je trajalo, da se je Maribor le resneje ozrl proti napadalni polovici igrišča. In priložnost je izkoristil. Marcel Lorber je na levem krilu v kombinaciji s Hilalom Soudanijem izigral Murino obrambo in z natančno podajo nastavil žogo na nogo Janu Repasu, ki je poskrbel za vodstvo gostiteljev. V 30. minuti je bil Ljudski vrt prvič na nogah.

A vodstvo ni zdržalo dolgo. Mura se je vrnila že v 32. minuti. Dardan Shabanhaxhaj je že na svoji polovici igrišča krenil v prodor, prehitel celo mariborsko obrambo, vztrajal vse do kazenskega prostora in z bližine matiral še Juga. Maribor se je na odmor kljub temu odpravil s prednostjo. V zadnji minuti prvega polčasa se je strelec prvega gola Repas znašel še v vlogi podajalca, dobro kombiniral s Hilalom Soudanijem, nekdanji alžirski reprezentant, ki je prvič po julijski poškodbi na uradnem debiju v Ljudskem vrtu zaigral v prvi enajsterici, pa je z bližine suvereno zaključil. Nekdanji as zagrebškega Dinama se je podpisal pod prvenec v vijoličastem dresu.

Sašo Bizjak

Pa Soudani ni bil edini, ki si bo tekmo 12. kroga zapomnil po debitantskem golu za 16-kratne slovenske prvake. V 52. minuti se je v vlogi slavljenca znašel še Marcel Lorber. Znova je bil na delu Repas, ki je uspešno pritisnil na zadnjo linijo črno-belih, se dokopal do žoge in jo s podajo nastavil 19-letnemu partnerju v zvezni vrsti. Lorber se na robu kazenskega prostora ni obotavljal, udaril je odločno, dovolj močno in natančno, da je povišal vodstvo Maribora na 3:1.

Sašo Bizjak

S trojno menjavo je želel strateg Mure Vladimir Vermezović Prekmurce vrniti v igro, a rošade v enajsterici niso prinesle (takojšnjega) učinka. Kapetan Žiga Kous je sicer poskusil s strelom z razdalje, a iztržil le kot. Na drugi strani je Ante Šimundža v igro poslal Josipa Iličića. Prvi zvezdnik ekipe, ki ga je zdaj že nekdanji trener Damir Krznar po večnem derbiju v Ljubljani odrezal od ekipe in ga poslal na individualne treninge, se je na igrišču pojavil v precej boljši formi, kot smo ga videli nazadnje. Z nekaj podajami je nakazal, da je v njegovih nogah še vedno nekaj dinamita.

Sašo Bizjak

Mura je v zaključku tekme igro sicer spet preselila pred mariborski gol, a so bile njene akcije prekinjene, še preden bi se razvile v resnejše priložnosti. Maribor je z zmago na štajersko-prekmurskem derbiju naredil prvi korak za pobeg iz rezultatske krize.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta