(FOTO) Nič več zakleti Belfast, Slovenija je naredila še en korak proti Euru

Marko Kovačevič Marko Kovačevič
17.10.2023 22:50

Natančno odmerjen udarec Adama Gnezde Čerina s prostega strela je bil dovolj za slovensko zmago na Severnem Irskem.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Adam Gnezda Čerin je z natančnim udarcem s prostega strela odpeljal Slovenijo v vodstvo.
Reuters

Belfast ni več zaklet za slovensko nogometno reprezentanco. Izbranci selektorja Matjaža Keka so v osmem krogu kvalifikacij za Euro 2024 uspešno opravili z gostovanjem na Severnem Irsku. Gol Adama Gnezde Čerina je bil dovolj za nove tri točke, s katerimi se je Slovenija obdržala na vrhu skupine H.

Pet minut igre je bilo dovolj, da je Slovenija prekinila urok Windsor Parka. Na razprodanem stadionu v Belfastu, kjer je tekmo spremljala tudi skupina slovenskih navijačev, na prejšnjih treh gostovanjih ni zadela niti enkrat, tokrat pa je bila naša reprezentanca bolj natančna. Adam Gnezda Čerin je izkoristil prosti strel. Vezist Panathinaikosa je z 18 metrov udaril natančno in dovolj močno, da je žoga preletela živi zid in se od vratnice odbila za hrbet severnoirskega vratarja Baileyja Peacock-Farrella.

Ne le teči, Adam Gnezda Čerin zna tudi udariti.
Reuters

"Mi, Slovenci!" je odmevalo v Belfastu, izbranci Matjaža Keka so z zgodnjim vodstvom naredili še en korak proti velikemu tekmovanju. V prvem polčasu so zadeli še enkrat. Benjamin Šeško je izkoristil podajo Jana Mlakarja in nespretnost obrambe gostiteljev ter z bližine zanesljivo zadel. No, zadetek ni zdržal VAR-pregleda. Romunska sodniška ekipa z Istvanom Kovacsem na čelu je ocenila, da je Andraž Šporar, ki je bil ob Mlakarjevi podaji v prepovedanem položaju, dovolj vplival na igro, da je gol za slovensko vodstvo z 2:0 razveljavila.

Benjamin Šeško je dosegel enajsti gol za Slovenijo.
Reuters

Je pa naša reprezentanca v drugem polčasu zagrabila vodstvo drugačne vrste. Vezist gostiteljev Shea Charles je v 58. minuti dobil drugi rumeni karton, Slovenija je tekmo nadaljevala z igralcem več. Lepo priložnost, da izkoristi številčno prednost, je imel Jan Mlakar, ki ga je s podajo z desnega krila lepo našel Petar Stojanović, a napadalec italijanske Pise pred golom ni reagiral najbolje, slabo je zadel žogo in vratarju Peacock-Farrellu ni bilo treba posredovati. Jan Oblak na drugi strani ni bil brez dela, Severni Irci, ki so bili že pred osmim krogom brez možnosti za skok na eno od prvih dveh mest v skupini, so iskali izenačenje, a zvezdnik madridskega Atletica je zaklenil svoj gol. Slovenija je zdržala zadnje poskuse britanske ekipe in naredila nov velik korak proti Nemčiji.

Reuters

Od Eura se je danes dokončno poslovila Finska, ki je proti Kazahstanu v Helsinkih sicer vodila z 1:0, a nato dovolila preobrat. Kazahstan je po zmagi z 1:2 zdaj sam na tretjem mestu v skupin, za Slovenijo in Dansko, ki je precej težje, kot je pričakovala, premagala v San Marinu. Najslabša reprezentanca Fifine lestvice je v Serravalleju celo zadela, dosegla svoj prvi gol v teh kvalifikacija, a Danska je kljub temu ujela zmago z 1:2. Vodilni reprezentanci skupine H se bosta novembra udarili v Köbenhavnu, za zaključek kvalifikacij pa Slovenijo čaka še domača tekma proti Kazahstanu.

Lorraine Osullivan

Vrstni red v skupini H: Slovenija in Danska po 19 točk, Kazahstan 15, Finska 12, Severna Irska 6, San Marino 0.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta