(FOTO) Nogomet po poplavah: Trdoživi Malečničani se nikoli ne vdajo

Borut Planinšič Borut Planinšič
09.09.2023 06:01
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V Malečniku so najprej le nemočno opazovali ...
Sašo Bizjak

Drava, ki se vije skozi Malečnik, mu daje prepoznavno, običajno lepo podobo. Toda domačini so že vajeni, da se občasno kruto poigra z njimi. In z njihovim nogometom. S strašansko voljo prijateljev kluba pa je fuzbal tam na robu Maribora vsakič hitro nazaj. V Malečniku so delili usodo poplavljenih območij po državi. Najprej so nemočno opazovali vnovično prelivanje reke po nogometnih igriščih, ki so jih ravno letos enkrat že posodobili. Ko je sila vode opravila svoje, so zavihali rokave in znova zmagali. Kar se je po prvih slikah na tisti grozni petek, 4. avgusta, zdelo nemogoče, jim je uspelo: že od 26. avgusta nogometaši iz Malečnika spet igrajo doma.

... nato pa se zagnali v čiščenje igrišč.
NK Malečnik

NK Maribor na pomoč prijateljem

"Slačilnice in druge nogometne prostore smo očistili že drugi dan po poplavah, v soboto. Potem pa čakali, da voda odteče, nič drugega nam ni preostalo," začne Marko Petovar, podpredsednik NK Malečnik Asfalterstvo Brus. Kluba iz prve medobčinske lige. Prizor, na katerega so naleteli, ko se je voda umaknila? "Na igrišču je ostalo za dvajset centimetrov mulja. Ki ga je tam, kjer je bila prej trava, na površino 'zapeklo' kot asfalt."

Ko je voda odtekla, je ostal trdovraten mulj.
NK Malečnik
NK Malečnik

Toda v vsaki nesreči je nekaj sreče. Neomajne volje in pomoči. To v Malečniku že vedo. "Predstavnik kluba, naš sponzor Bojan Brus, ima k sreči vso potrebno mašinerijo. Bagerji so opravili prvi del čiščenja, kamioni so odvažali mulj, da smo lahko začeli sušiti teren. Starši naših nogometašev so pomagali z lopatami, s samokolnicami, to je bila skoraj že misija nemogoče," nadaljuje Petovar.

Pa so naposled zmogli. Kot zmorejo vedno, ko jim Drava prekriža nogometne načrte. In 26. avgusta so v športnem centru Berl že igrali pokalno tekmo. S tretjeligašem iz Rač so se dobro bodli in izgubili z 1:2. Da so sploh lahko začeli sezono, se pripravili za prve tekme, gre zahvala tudi športnim prijateljem iz Ljudskega vrta: "NK Maribor nam je za zadnji del priprav ponudil igrišče v Ljudskem vrtu, nam prepustil dva tedenska termina. Hvala vijoličastim tudi za donacijo kremenčevega peska in za dve ročni kosilnici."

Petnajst tisočakov dol po Dravi

Čeprav gredo ta konec tedna že v tretji krog medobčinske lige, delo še zdavnaj ni končano. "Več kot 50 odstotkov trave je 'požgane'. Kar je ostalo, je kvaliteten, zelen - plevel. Hvala bogu, da je vsaj nekaj zelenega," se že vajen tegob športnega življenja ob reki tudi v nesreči zna pošaliti Petovar. Pa tako ponosno so si še pred nekaj meseci ogledovali novo pridobitev: "Spomladi smo izvedli temeljito sanacijo terena. Stalo nas je petnajst tisoč evrov, ki so zdaj odplavali po Dravi."

NK Malečnik
NK Malečnik

Ampak ker jih v Malečniku večna trma vkup drži, so tu že novi načrti: "Čakata nas setev trave in zračenje, strokovnjak nam je dejal, da je časa do oktobra." Spet bodo nemajhni stroški, a bodo Malečničani že zmogli, še vsakič so. "Dobrosrčneži, dobrodelneži, vabljeni," pozove Petovar in pristavi: "Hvala bogu jih imamo že zdaj veliko. Tudi med starši pa med člani kluba, tudi takšnimi, ki so s klubom že trideset let in več. Velika zahvala tudi njim in seveda lokalnim gasilcem za podporo in pomoč pri čiščenju igrišč."

NK Malečnik

Za nogometaši se kar kadi

Kako v Malečniku igrajo v tem času? "Kot v puščavskem pesku. Da se za nogometaši na trdem terenu kar kadi." Obenem čakajo, da se selekcije kluba zaženejo k zmagam. V prvi ligi Medobčinske zveze Maribor, stopničko pod tretjo ligo, so člani doma začeli s porazom 1:5 proti ambicioznim rivalom iz Starš (klub Maripol Starše, kjer so jih prav tako prizadele poplave, predstavimo v prihodnjih dneh). V drugem krogu so v Limbušu igrali 1:1 s klubom Marles Hiše. Moštvo trenerja Damijana Janžekoviča je za zdaj na enajstem mestu v ligi dvanajstih klubov, za njim je prvoligaški novinec Rošnja Loka.

Sašo Bizjak

"Smo že opazili, da v nogometno jesen običajno z vsemi selekcijami startamo bolj slabo. Zato vemo, da bo šlo na bolje," malečniški rezultatski fenomen pojasni Petovar. Cilji so postavljeni. "S člansko ekipo uvrstitev okoli četrtega do sedmega mesta. Z mladimi pa obstanek v drugi slovenski ligi," spomni na dosežek iz minule sezone, na katerega so v Malečniku še posebno ponosni, preboj mladincev med drugoligaše. "Primerno smo ga proslavili," se nasmehne Marko Petovar.

Priložnost podpreti trdožive Malečničane imate tudi jutri, v nedeljo, ko oboji, člani in mladinci, igrajo doma. Ob 13. uri v šestem krogu druge slovenske mladinske lige Malečnik gosti Avto Rajh Ljutomer, ob 16.30 bo v prvi ligi MNZ Maribor še tekma tretjega kroga Malečnik - Jurovski Dol.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta