(FOTO) Ponosni, da je Maribor zibelka slovenske odbojke

Zmago Gomzi Zmago Gomzi
20.09.2024 20:13

Danes je bila v dvorani Tabor slovesna otvoritev razstave ob 100-letnici igranja odbojke v Mariboru, jutri in v nedeljo bo še Skerbinjekov memorial.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Razstava je pritegnila nekdanje igralce.
Tadej Regent

Zgodovinsko je dokazano, da je Maribor zibelka slovenske odbojke, da so jo v mestu ob Dravi kot prvi v Sloveniji začeli igrati že leta 1924, torej pred sto leti. Ob visokem jubileju se je že zvrstilo nekaj dogodkov, osrednji pa se je začel včeraj v dvorani Tabor z otvoritvijo razstave 100 let igranja odbojke v Mariboru, avtorice razstave, direktorice Muzeja narodne osvoboditve v Mariboru Simone Tripkovič. V nekaj stavkih je zbrane odbojkarje, odbojkarice in odbojkarske delavce tudi popeljala skozi razstavo.

Marsikdo se je našel na razstavljeni fotografiji.
Tadej Regent

Zbrane sta nagovorila še Milan Kuster, predsednik moškega kluba i-Vent Maribor, in mariborski župan Saša Arsenovič. Prvi je izrazil zadovoljstvo, da je podjetje i-Vent glavni pokrovitelj kluba z bogato tradicijo in številnimi dosežki - še posebej se je dotaknil sezone 2021/2022, v kateri je klub osvojil naslov državnega prvaka -, nagovor pa končal z željo, da se klub v prihodnjih letih spet zavihti na vrh državnega prvenstva. Arsenovič je čestital mariborskim odbojkarjem in odbojkaricam za uspehe ter jim zaželel, da bi jih dosegali tudi v prihodnje, ob tem pa poudaril, da mesto Maribor veliko vlaga v izgradnjo športnih objektov, kar odseva tudi v dosežkih.

Razstavo so si med prvimi ogledali odbojkarji i-Venta. 
Tadej Regent

"Razstava mi je zelo več, fotografije so veren dokaz o stoletnici igranja odbojke v Mariboru. Ta šport je preživljal vzpone in padce, mariborska moška odbojka se je večkrat znašla v precepu. Na srečo smo v podjetjih vselej naleteli na razumevanje, tako da smo lahko premoščali težave," je povedal Zlatibor Krajnčič, ki je bil kar dvajset let predsednik OK Maribor. Z njim se je strinjal 88-letni Vili Prosenjak. "Odbojko sem začel igrati v Rušah, nato sem igral za ekipo ŽŠD Maribor in tudi v združeni ekipi Branik - Hoče v prvi jugoslovanski ligi. Spomini na tista leta so krasni." Karl Turk je bil prav tako dolga leta odbojkar, nato pa je bil s tem športom vrsto let povezan kot zdravnik. "Spomini na leta, ko sem bil odbojkar, so nepozabni. Slovesnost je kot naročena, da lahko obujamo spomine na leta, ko smo bili zapisani temu športu."

Snidenja med nekdanjimi soigralci so bila prisrčna. 
Tadej Regent

V dvorani Tabor se bo jutri začel že 36. Skerbinjekov memorial, ob 16. uri bo tekma ACH Ljubljana - Mladost Zagreb, ob 19. uri i-Vent Maribor - Pallavole Padova. V nedeljo ob 14. uri bo tekma za tretje mesto, ob 16.30 pa za prvo. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta