(FOTO) Senzacija v rokometnem Zlatorogu, pred Celjani je padel veliki Kiel

Bojan Bauman Bojan Bauman
21.09.2022 21:16

Celjski rokometaši so v drugem krogu elitne lige prvič slavili. Na kolena so spravili aktualnega podprvaka nemške lige in tretjo najboljšo ekipo v Evropi

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Z desetimi zadetki je bil celjski kapetan Aleks Vlah nezaustavljiv.
Sašo Bizjak

Rokometaši Celja so začeli naporno pot ponovnega dokazovanja pred svojim občinstvom. Lanska odsotnost evropskih tekem je pri zahtevni publiki zahtevala davek - uvodni dvoboj v ligi prvakov v tej sezoni si je v Zlatorogu ogledalo manj kot 1.800 gledalcev. Za dvorano, ki sprejme 5.500 navijačev, precej slaba navijaška kulisa. A tisti, ki so manjkali, so veliko zamudili. Najprej, ker je v Celju gostoval ugledni nemški Kiel, eden od rokometnih velikanov. Zatem, ker so se mu Celjani odločno postavili po robu in pripravili izredno borben, kvaliteten in napet rokometni večer. In slednjič - ker so z rezultatom 38:36 slavili senzacionalno zmago!

Celjani ostajajo najboljša ekipa v državi.
Sašo Bizjak

Celjani, malčki med evropsko rokometno elito, so na treningih očitno garali, da bi se lahko enakovredno kosali z najboljšimi. Tudi tremo, ki je bila prisotna na začetku lige na gostovanju proti Aalborgu, so očitno premagali. "Kiel smo spoštovali, a ustrašili se ga nismo," je razplet komentiral Tim Cokan, s petimi goli eden od celjskih junakov.

Nemškim podprvakom se je s soigralci v drugem krogu v skupini B od prvih minut moško postavil po robu. Drži, celjska obramba je bila večkrat pošteno nadigrana. A na vratih je bil izredno razpoložen 21-letni Gal Gaberšek. "Od samega začetka smo verjeli v to, kar je bilo na koncu," je razplet komentiral celjski vratar.

Gal Gaberšek je bil junak celjske zmage proti slovitemu Kielu.
Sašo Bizjak

Njegovih osem obramb že do 20. minute je Celjanom pomagalo do prvega vodstva na tekmi - najprej z 11:10. Zatem je kapetan Aleks Vlah vodstvo povišal na dva. To je vzpodbudilo Florijane h glasnemu navijanju. V teh trenutkih je Zlatorog že spominjal na nekdanjo rokometno trdnjavo. Celo rokometašem Kiela so se nekoliko zatresle roke, kar so mladi Celjani izkoristili za povišanje vodstva na štiri gole (15:11). Še pred polčasom so to vodstvo potrdili, a so Nemci zatem znižali na 17:14.

Sašo Bizjak

Trener Kiela Filip Jicha je skušal ekipo motivirati za drugi polčas. A se je nadaljevalo z dvema novima zadetkoma Celjanov - najprej Anteja Ivankovića, zatem še Gala Marguča, za vodstvo s petimi goli. "Igrali smo proti ekipi, ki je v samem evropskem vrhu. Sedaj vemo, da se lahko kosamo z vsemi," je prvenec v skupini B komentiral Ivanković.

Zatem je Štefan Žabič, eden od stebrov celjske obrambe, po posredovanju v 32. minuti prejel rdeči karton danskih sodnikov. Spet je Marguč ukradel žogo in povišal na šest golov (20:14). Celjani so bili vroči, Mykola Bilyk iz Kiela pa jezen. Zabil je naslednja dva gola iz šestmetrskega prostora. Danska sodnika sta takrat nekoliko podlegla vplivu velike nemške ekipe, ko sta prepoznavala ostre prekrške predvsem v celjski obrambni vrsti. Četudi Nemci v tej prvini niso prav nič zaostajali.

Sašo Bizjak
Sašo Bizjak

A pivovarjev tudi to ni zmedlo. Še naprej so ohranjali vodstvo treh, štirih, petih zadetkov. Jicha je v gol poslal Niklasa Landina. To je bilo zadnje orožje, ki ga je tokrat premogel Kiel. Mihe Zarabca, ki na tekmi ni stopil na igrišče, med najboljše nekdanji češki bombarder Jicha v tem trenutku očitno ne uvršča.

Kiel, ki je še naprej zaostajal, je v napadu začel igral s sedmimi rokometaši, z dvema krožnima napadalcema in brez vratarja. Očitno so se odločili tvegati vse, saj je njihov gol ostajal prazen. Patrick Wiencek je bil že pri desetih zadetkih s črte. A je bil preveč osamljen, da bi držal tempo Celjanov. V zadnjih deset minut tekme so slovenski prvaki po zaporednih golih Tima Cokana vstopili s petimi zadetki prednosti. Zadišalo je po veliki senzaciji v ligi prvakov. Ko je Amir Muhović pet minut pred koncem dosegel svoj prvi gol v ligi prvakov in povišal celjsko vodstvo na šest, je bila senzacija pred vrati Zlatoroga. "Saj smo pred tekmo vedeli, da so Nemci v narekovajih boljši, a mi smo verjeli vase. Sedaj smo presrečni. V Zlatorogu lahko pade čisto vsaka rokometna ekipa. Imamo mlado ekipo, a bomo kljub temu šli na vsaki tekmi po zmago. Enkrat se nam je že izšlo," je prvenec pospremil Matic Suholežnik. V naslednjem krogu 29. septembra Celjani gostujejo v Barceloni, v nedeljo pa jih v državnem prvenstvu čaka pomembno gostovanje v Velenju.

Sašo Bizjak
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta