(FOTO) Slovenske košarkarice zmagovito, a slabosti pred Eurobasketom so očitne

Zoran Mijatović Zoran Mijatović
29.05.2023 21:12

Slovenke so v dvorani Tabor s 83:72 premagale Poljakinje, kar štiri "rakete" so dosegle dvomesto število točk, a skok ostaja rakrana

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Za Zalo Friškovec Poljakinje niso našle rešitve v obrambi.
Igor Napast

V pripravah na največji dogodek v zgodovini slovenske ženske košarke (15. do 25. junij v Stožicah) je najboljši evropski trener (po izboru evrolige) Georgios Dikaioulakos tokrat odgovore na to, kako se na Eurobasketu prebiti čim dlje, iskal v Mariboru. Tekmice po nižje rangirani Madžarski in okrnjeni Hrvaški spet niso bile iz elitnega razreda – Poljakinje na omenjeno tekmovanje po sicer enakovredni kvalifikacijski borbi s Slovenijo (1:1 v zmagah) – niti niso uvrščene. Je pa zato bila tokratna tekma že predčasno odločena z visoko zmago gostiteljic.

Osebne napake nagajale najvišjima

V Mariboru, lačnem vrhunske košarke, ki pa mu pobarvano odbojkarsko igrišče sredi dvorane Tabor onemogoča organizacijo uradnih tekem z Luko Dončićem, Goranom Dragićem in druščino (tu so se nazadnje predstavili leta 2017), so se sedeži solidno napolnili. Uradna številka je kazala 400. Seveda so organizatorji uporabili staro "finto" ter odprli le tribuni - tako stole kot klopi - na eni strani, nasproti kamer, da je bilo na televiziji lepše videti. Pa nič zato, za vzdušje so poskrbele številne mlade košarkarice, ki so ta dan na OŠ Tabor 1 sodelovale v tekmovanju Košarkarski superšolar.

Igor Napast
Igor Napast

"Drži obrambo!" so vzklikale ob začetku tekme – in njihove vzornice so ubogale ter nasprotnice res trdo zagrabile. A kljub naraščanju začetnega vodstva so slovenske težave kmalu izplavale na površje. Najvišja igralka Slovenije Eva Lisec, na zadnji tekmi najboljša v ekipi, je bila tokrat z mislimi očitno povsem drugje; po dobrih treh minutah je imela že dve osebni napaki. Do konca četrtine se je to zgodilo tudi drugi najvišji v slovenski zasedbi Ajši Sivki. Težave zaradi osebnih napak so ju tako spremljali vso tekmo - Sivka jo je morala zato celo predčasno zaključiti -, kar se je pod košem močno poznalo, pa čeprav se je Dikaioulakos tekme lotil s kar 13 igralkami v kadru. 11:4 so Poljakinje dobile skok v prvi četrtini, 34:29 je bilo na koncu in pokazalo se je, da največji manko te slovenske reprezentance ni odsotnost Nike Barič, ampak neuspešen poskus naturalizacije Američanke in številne poškodbe med visokimi igralkami.

Igor Napast

Tudi trener opozarja

Georgios Dikaioulakos
Igor Napast

Slovenke so to kompenzirale z izjemno zunanjo linijo. Udarno je s trojkami začela Lea Debeljak, z mišicami in borbenostjo morda kar srce ekipe, za katero nobena žoga ni izgubljena. Njeno delo je v drugem polčasu s serijo zadetih trojk pa še s kakšnim atraktivnim polaganjem pod rokami tekmic v napadu nadaljevala Zala Friškovec, prva ostrostrelka zasedbe. A glavna dirigentka zmage je bila Teja Oblak, ki po odhodu Nike Barič ni le nova kapetanka, ampak tudi organizatorka igre. In to je počela tako, da so bile vse soigralke zadovoljne. Hitro je namreč ugotovila, da ji met v taborski dvorani ne steče - morda tudi zato, ker so rakete do tekme trenirale le v Lukni, kjer so koši stoječi, ne viseči - in je raje začela zbirati asistence. Zbrala jih je toliko kot točk, deset, in si torej prislužila dvojni dvojček. Kako pomembna je za ekipo, priča podatek, da je igro prvič zapustila pri 19:18 za Slovenijo, uvodna četrtina pa se je končala z 19:25. Za Poljsko. Že v drugi četrtini je Slovenija pod njenim vodstvom potegnila na 44:32, v tretji četrtini, ki jo je razočaranje tekme Liščeva iz neznanega razloga pol časa preživela v slačilnici (učinek je sicer nadomestila rezerva Tina Jakovina), je bilo že 68:48 in zaključek je bil le še formalnost. Za 83:72. Zala Friškovec je bila prva strelka s 17 točkami, Tina Jakovina jih je dodala 15, Lea Debeljak 14.

Igor Napast

"S puncami se iz treninga v trening, iz tekme dvigujemo. Vsaka, ki je na igrišču, skuša dati od sebe maksimum. Mislim, da se to tudi vidi," je bila zadovoljna Lea Debeljak. "V primerjavi s tekmo proti Hrvaški smo definitivno naredile korak naprej v borbi, obrambi, osredotočenosti." Svojo odlično formo je pokomentirala: "Enkrat gre eni, drugič drugi. Pomembno je samo, da držimo skupaj." Pa deficit v skoku? "Na to nas je tudi trener opozoril. Bolje moramo zapirati. Tudi to je ekipno delo. Na tem delamo tudi na treningih. Vedno je neka stvar, ki bo delala težave in jo bo treba popraviti. A prav zato so tudi pripravljalne tekme," je zaključila igralka, ki je imela najvišji statistični element +/- na tekmi. Ko je bila na parketu, so Slovenke pridobile 15 točk prednosti.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta