(FOTO) Slovenske rokometaše pokopale napake, četrtfinale bodo iskali proti Špancem

Bojan Bauman Bojan Bauman
16.01.2023 20:50

Francozi iz skupine B na glavni turnir po zmagi nad Slovenijo napredujejo s štirimi točkami. Slovenci, pri katerih je zaradi poškodbe manjkal Mačkovšek, ob porazu s štirimi goli niso bili nadigrani.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Na tekmi se je prvič na tem turnirju polno angažiral 39-letni veteran Nikola Karabatić in Francozi so še izboljšali že tako odlično statistiko tekem s Slovenijo. 
EPA

Le eno zmago so imeli slovenski rokometaši v dosedanjih dvobojih s Francozi, ob desetih porazih in enim neodločenim rezultatom. Sedaj je v statistiki že enajst slovenskih porazov. Slovenci so bili v zgodovini na velikih tekmovanjih v boju s Francozi poraženi tudi, ko so bila v ekipi bolj zveneča imena, kot jih ima reprezentanca tokrat na svetovnem prvenstvu.

Vlah, Lesjak, Bombač, Blagotinšek, Dolenec, Janc in Kodrin se močnega nasprotnika niso ustrašili. Pogumno so se borili skozi vso tekmo. Lovili so prednost nasprotnika, na koncu so izgubili s štirimi goli (31:35). "Za nasprotnika smo imeli olimpijskega prvaka, večkratne svetovne prvake, evropske prvake - vse to so Francozi," je po tekmi izpostavil Aleks Vlah, najboljši posameznik v naši vrsti - tudi zaradi devetih golov, katerim je tokrat dodal še pogumno igro v obrambi.

EPA

Slovenska različica bratov Karabatić

Za Slovenijo tekma s Francozi ni bila odločilna. Imeli so že dve zmagi in zagotovljeno mesto na glavnem turnirju, kamor sedaj prenašajo dve točki. Selektor Uroš Zorman je nadaljeval svoje taktične zamisli, igro petih v napadu ob izključenem igralcu nasprotne ekipe... In morda je taktična poteza tudi, ko je na tribuno poslal Boruta Mačkovška. Stebra slovenske obrambe, ki skupaj z Blažem Blagotinškom sestavlja enega najboljših centralnih branilskih parov na svetu. Slovenska različica bratov Karabatić v francoski obrambi.

EPA

Razlog za počitek je bila Borutova stara poškodba gležnja! Selektorjev pomočnik Luka Žvižej je zatem pred začetkom tekme razkril glavni povod za to, da je Mačkovšek včeraj počival - turnir je še dolg turnir in njegova pomoč bo še kako potrebna na naslednjih tekmah. V izločilne boje se uvrstita dve najboljši ekipi v štirih skupinah po glavnem delu. Ob Francozih so glavni pretendenti za to Španci, s katerimi Slovenci tradicionalno lažje igrajo kot proti Francozom. Očitno so se vnaprej odločili, da bodo s tekmo proti Španiji poskušali potrditi nastop v četrtfinalu. Posredno je to po tekmi priznal tudi Uroš Zorman, ko je povedal: "Že pred prvenstvom smo vedeli, da turnirja ne bomo reševali s tekmo proti Francozom. Tokrat se nam je v obrambi poznala odsotnost Mačkovška."

Uvodoma ga je v obrambi nadomestil Stefan Žabić, zatem nekaj minut tudi Gašper Horvat, na koncu še Aleks Vlah. No, tudi Francozi so nastopili brez enega glavnih zvezdnikov - Dike Mema. Počival je že na prejšnji tekmi s Savdijci, sedaj je tudi uradno na seznamu poškodovanih rokometašev, s poškodovano trebušno mišico. Slovencev očitno niso podcenjevali, saj so bili od začetka v najmočnejši postavi, z obema bratoma Karabatić, Fabregasom, Mahejem kot organizatorjem igre, Remilijem... in z Vincentom Gerardom v vratih. Zelo neugoden je za slovenske napadalce. Streli Slovencev, ki niso bili brezhibni, so obvezno končali v njegovih rokah.

IHF Handball World Championship - Preliminary Round - Slovenia v France - Spodek, Katowice, Poland - January 16, 2023 Slovenia's Blaz Janc in action with France's Luka Karabatic REUTERS/Andrzej Grygiel
Andrzej Grygiel

Niso izpolnili dogovora iz slačilnice

Francozi so skozi celotno tekmo narekovali ritem, dokaj hitro so prišli do vodstva s tremi goli. Pogruntavščina Uroša Zormana v igri z igralcem več - igra brez krožnega napadalca, pet na pet - tokrat ni bila tako zelo učinkovita, kot proti Poljakom. A še zmeraj so tako v prvem delu uspeli znižati prednost Francozov na gol zaostanka. Novega naleta Francozov po 20. minuti pa dolgo niso uspeli zaustaviti in prednost je narasla na pet golov (15:10). Preveč je bilo tehničnih napak Slovencev v napadu, osem samo v prvem polčasu, štirinajst na tekmi. "Čeprav smo rekli, da bomo šli v tekmo sproščeni, smo bili potem preveč nervozni," je razlog za številne napake našel Vlah.

Na odmor so naši še odšli z dvema goloma, a nadaljevanje je spet pripadlo Francozom, ki so hitro ušli na pet golov prednosti (21:16). Zorman je bil prisiljen vzeti minuto odmora. Neuspešno, saj je prednost narasla na šest golov. Takrat je enega od štirih zadetkov na tekmi dosegel 39-letni Nikola Karabatić. Ta superveteran v francoski ekipi si želi nastopiti še na olimpijskih igrah prihodnje leto v Parizu.

IHF Handball World Championship - Preliminary Round - Slovenia v France - Spodek, Katowice, Poland - January 16, 2023 Slovenia's Domen Makuc in action with France's Ludovic Fabregas REUTERS/Andrzej Grygiel
Andrzej Grygiel

Dean Bombač je v 41. minuti po izrednem preigravanju prednost Francozov znižal na tri gole (21:24), a so Francozi spet pritisnili in petnajst minut pred koncem tekme je bila tekma za naše praktično izgubljena (22:28). Še drugič je Zorman zahteval minuto odmora. Naši so se znova približali na tri zaostanka, a pravega priključka niso uspeli ujeti.

"Borili smo se, dali vse od sebe v tem trenutku. A bilo je preveč napak. Dogovora iz slačilnice nismo izpolnili, nismo bili pravi. Premalo je bilo energije, premalo smo garali v obrambi. Čeprav bi lahko igrali sproščeno, se je občasno na igrišču zdelo, kot da imamo štrik okoli vratu. V nadaljevanju so pred nami tri naše tekme, kjer bomo spet pokazali pravi obraz," je sklenil Zorman.

IHF Handball World Championship - Preliminary Round - Slovenia v France - Spodek, Katowice, Poland - January 16, 2023 Slovenia's Dean Bombac in action REUTERS/Andrzej Grygiel
Andrzej Grygiel
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta