(FOTO) Tudi Izrael ni preprečil popolnega izkupička; Slovenija z eno nogo že na Eurobasketu

Zoran Mijatović Zoran Mijatović
25.02.2024 20:36

Slovenska košarkarska reprezentanca je z 88:79 premagala Izrael in se po prvem kvalifikacijskem ciklusu za EP 2025 zavihtela na vrh skupine A

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Klemen Prepelič je bil znova najboljši strelec tekme, tokrat je dosegel 21 točk.
Martin Metelko

Komaj so se kvalifikacije za Eurobasket 2025 začele, že je Slovenija vanj praktično uvrščena. Praktično ja, teoriji pa bo skoraj zagotovo zadoščeno v novembrskem ciklusu, ko bo v dveh poskusih treba vsaj enkrat premagati košarkarske eksote Portugalce. A dve bolje rangirani ekipi sta že padli, po Ukrajini še Izrael, in to na precej podoben način - po zaostanku v uvodnem delu tekme so varovanci Aleksandra Sekulića, ki so spet nastopili brez poškodovanega Alekseja Nikolića, v nadaljevanju pokazali, zakaj so nosilci skupine A, in kakovost pretopili v novi dve točki ter se zavihteli na vrh lestvice.

A v precej nenavadni tekmi z več vidikov so morali Slovenci premagati marsikaj. Najprej odmisliti zunanje dejavnike, o katerih je pričala malodane zastražena Bonifika z ograjenim vhodom, pred katero so podporniki Palestine napeli vrv z "okrvavljenimi" otroškimi bodiji. No, izraelsko himno so slednji pričakali mirno, celo stoje, le da so zastavi obrnili hrbet.

Takrat, s prvim sodnikovim žvižgom, pa so se za slovenske košarkarje začele druge težave - zadeli niso prav nič, še zabijanja so se odbijala od obroča. A ko bi se vsaj napadalo koš; ne, varovanci selektorja Sekulića so nestrpno metali trojke. Pa je šla mimo prva, druga, tretja, osma ... Enajsta! S kar 16:2 so predvsem po zaslugi Yama Madarja, lani košarkarja Partizana, zdaj pa člana Fenerbahčeja, povedli gostje v osmi minuti, in kazalo je, da bo to ne le najslabša, pač pa najbolj katastrofalna četrtina slovenske reprezentance v zgodovini.

Klemen Prepelič je spet začel kot as s klopi.
Martin Metelko

Pa so prišli na sceno rezervisti. Nenavaden izbor metov - šestkrat za dve, dvanajstkrat za tri - v uvodni četrtini je zaključil Jakob Čebašek, a s prvo zadeto trojko končno prebil led, ki so ga v drugi četrtini stopili kolegi z rezervne klopi, od katerih bi se to malodane najmanj pričakovalo. Krkin Leon Stergar, za katerega se je marsikdo čudil, kako je prejel vpoklic v reprezentanco pred Olimpijinima Zoranom Dragićem in Gregorjem Glasom, je dvakrat zadel izza črte 6,75 metra, Žiga Dimec je dvakrat dosegel koš ob osebni napaki, Gregor Hrovat je zaključeval iz hitrih protinapadov ... In še ne nepomembno dejstvo; cela ekipa je začela skakati v napadu, tako da je ob zgrešenih metih Slovenije obstajala 50-odstotna možnost za nov napad. Slovenci so namreč do polčasa zbrali 12 napadalnih skokov, Izraelci 13 obrambnih (in za občutek - štiri napadalne).

Brez Mika Tobeyja bi Slovenija tenko piskala pod obročema, a vsi evroligaši se niso tako izkazali.
Martin Metelko

"Začetek tekme ni nekaj, na kar bi lahko bili ponosni. Biti moramo iskreni, da tudi Izraelci takrat niso bili najbolj pri metu. Smo pa lahko ponosni na naš odziv. Biti toliko zadaj, zgrešiti takšne mete ... Borili smo se do konca, v drugem polčasu nadaljevali, kjer smo v prvem končali, in strnili vrste. Z borbeno igro smo znali nadoknaditi vse napake, ki smo jih storili," je prelomnico v igri ocenil Aleksander Sekulić in tudi sam priznal, da je njegovo ekipo reševal skok.

Sekulić ni bil ponosen na začetek tekme, na odziv svojih igralcev po visokem zaostanku pa.
Martin Metelko

Sredi druge četrtine je postalo jasno, da se je tekma začela prevešati v slovensko korist, na kar je kazal tudi rezultat. V 15. minuti je že bilo izenačeno, v 17. minuti je Slovenija prišla do vodstva (34:33). O zaslugah rezervistov - mednje sicer sodi z 21 točkami spet prvi strelec reprezentance Klemen Prepelič -  priča tudi razporeditev točk: 33 od 40 so jih dosegli v prvem polčasu, 59 od 88 pa na celotni tekmi.

In čeprav je Slovenija v primerjavi s tekmo proti Ukrajini tokrat ob polčasu že vodila - bilo je 40:37 -, je zmago bilo še treba potrditi. Okej, je dejal Klemen Prepelič in zadel trojko za uvod v tretjo četrtino, v kateri je konfuznost dosegla vrhunec. Na igrišču so z obeh strani letele nešportne napake, sodniki se ob določenih nasprotujočih se odločitvah niso znali dogovoriti, čigava naj obvelja, nemirno pa je postalo tudi med gledalci za izraelsko klopjo, ki jo je varovalo hokejsko pleksi steklo. Prav tam so se namreč naselili protestniki in razobesili palestinsko zastavo, ki so jo varnostniki po hitrem postopku odstranili. "Nič nas ne sme motiti, kaj se dogaja za našo klopjo. Mi smo le prišli igrat košarko," je na to temo po tekmi dejal izraelski selektor Ariel Beit-Halahmy.

Nekaj posameznih incidentov ni pokvarilo prijetnega vzdušja v skoraj razprodani Bonifiki.
Martin Metelko

Na parketu pa so zmagovali slovenski košarkarji - ko so enkrat dosegli dvomestno prednost (52:41), so mirno regulirali dvoboj in ga brez večjih oscilacij privedli do končnega zmagoslavja. Kot najlepše darilo selektorju Aleksandru Sekuliću, ki je dan pred tem praznoval 46. rojstni dan. "Odločil je borbeni, ekipni duh. Ne vem pa, zakaj smo na obeh tekmah tako slabo začeli. Morda je šlo za nervozo, breme, da moramo zmagati. Igrali smo proti dobrima nasprotnikoma. Pa tudi nismo imeli vzorca, na kaj naj bi se pripravili pred tekmama. Me pa veseli, da ne razpademo, ko postanemo nervozni, ampak kot ekipa držimo skupaj," je na koncu razmišljal Sekulić.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta