(FOTO) Večni derbi: Eksperiment Damirja Krznarja ni uspel, Olimpija poglobila krizo vijoličastih

Miha Dajčman Miha Dajčman
16.09.2023 22:23

V 8. krogu prve lige je Olimpija z 2:1 premagala Maribor, ki je bolje zaigral šele po dveh prejetih golih in imel po slabo odigrani tekmi celo priložnost za izenačenje.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Prvi večni derbi v sezoni se je začel z nekaj minutami zamude, saj so gledalci 15 minut pred začetkom tekme poskrbeli za nerede. Član navijaške skupine viole je na C tribuni stadiona Stožice ukradel zastavo Olimpije, že pred tem pa so mariborski navijači na južni tribuni uničili nekaj stolov. Po provokacijah Mariborčanov so na igrišče in proti pristašem vijoličastih stekli člani navijaške skupine Green Dragons, prišlo je do pretepa med huligani, dokler policisti niso obkolili tribune z violami. 

V Stožicah se je na največji tekmi slovenskega klubskega nogometa zbralo bistveno manj gledalcev kot dan pred tem, ko so na dobrodelnem obračunu na ljubljanski zelenici igrali številni upokojeni svetovni nogometni zvezdniki. Maribor je prišel v Ljubljano po seriji treh tekem brez zmage, Olimpija pa je v Stožicah proti vijoličastim nazadnje klonila pred skoraj štirimi leti. Trener Maribora Damir Krznar je presenetil z začetno postavo, v kateri sta bila prvič v tej sezoni Blaž Vrhovec in Ignacio Guerrico. Izven kadra so bili Štajercih poškodovani Martin Milec, Arnel Jakupović, Aleks Pihler, Hilal Soudani, Marko Kolar in Gregor Sikošek. Pri Ljubljančanih ni bilo poškodovanega Timija Maxa Elšnika, kapetan je bil pri zeleno-belih je bil 19-letni Marcel Ratnik. 

Eksperiment Damirja Krznarja v Stožicah ni uspel, Ljubljančani pa bodo v nadaljevanje evropske sezone vstopili s pomembno zmago na prvem večnem derbiju v sezoni. Maribor je v zadnjih dveh prvenstvenih krogih izgubil tako proti Celju kot Olimpiji in vse bolj je jasno, da v tej sestavi vijoličasti ne bodo med konkurenti za naslov državnega prvaka. 

Robert Balen

Po izenačenem začetku tekme so Ljubljančani hitro prevzeli pobudo in bili v prvem polčasu veliko boljša ekipa na igrišču. Zelo razpoložen pri zeleno-belih je bil Rui Pedro, ki je imel v tretji minuti prvo priložnost na obračunu. Mariborčani so prvič zapretili v šesti minuti, ko je Mark Strajnar podal pred gol, Erico Castro pa je po odbitku nespretno streljal mimo gola. Vodstvo zeleno-belih po strelu z glavo Pedra je v 17. minuti preprečil Ažbe Jug. Minuti kasneje je imel Portugalec še eno priložnost, izbil je Max Watson. Strel Andraža Žinića pa je v 21. minuti uspešno zaustavil vratar zmajev Matevž Vidovšek. Sledili so si napadi Olimpije, ki je z lahkoto prihajala do priložnosti, premoč pa so Ljubljančani kronali z golom v 34. minuti, po podaji Davida Sualehe je z glavo zadel Rui Pedro. Enega od treh strelov proti ljubljanskim vratom v prvem delu je v 36. minuti sprožil Guerrico. Na drugi strani je Jug odlično posredoval v 39. minuti po strelu Nemanje Motike. V 41. minuti je imel Rui Pedro lepo priložnost, da poviša prednost Olimpije, Portugalec je lobal Juga, žoga je šla čez prečko.

Robert Balen
Robert Balen

Krznar se je odločil za dve menjavi med polčasom. Strajnarja in Watsona sta zamenjala Mitrović in Božić. Toda razmerje moči na igrišču se ni spremenilo. Zaradi nezbranosti vijoličastih bi Ljubljančani hitro na začetku drugega dela povišali prednost, toda Jug je ujel žogo po poskusu Ivana Posaveca. Po minutah raztrgane igre pa je Olimpija v 65. minuti povedla z 2:0. Jorge Silva je podal z desne strani, Marcel Ratnik pa je neoviran ob desni vratnici zadel z glavo.

Robert Balen
Ljubljana. Stožice. Nogomet. Olimpija Maribor
Fotorobert Balen

Nekoliko ležernejši pristop Ljubljančanov so vijoličasti izkoristili v 70. minuti. Marko Božić je prodrl po desni strani, Marin Laušić pa je z glavo zadel za znižanje zaostanka. Le tri minute kasneje so imeli Mariborčani priložnost za izenačenje. Božićev poskus je bil blokiran, Xuliano Skuka pa je po odbiti žogi streljal mimo desne vratnice. Vijoličasti so protinapade zeleno-belih ustavljali s prekrški, v napadalnem delu so naposled le zaigrali bolje. V 86. minuti je Vidovšek ubranil strel Jana Repasa. Ostalo je pri izidu 2:1 v prid zeleno-belih, ki so tako še poglobili krizo vijoličastih.

Odzive po tekmi bomo objavili v Večeru ter na vecer.com/sport

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta