(FOTO) Z natančnimi zaključki nadoknadili, kar so sodniki razveljavili: Maribor na uverturi do visoke zmage

Marko Kovačevič Marko Kovačevič
21.07.2024 19:32

Vijoličasti v prvem krogu nove sezone prve lige s 4:1 premagali Domžale.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nino Grlić je izkoristil darilo Ajdina Mulalića za svoj prvenec v vijoličastem.
Andrej Petelinšek

Učinkovito so nogometaši Maribora začeli novo sezono v prvi ligi. V prvem krogu so v Ljudskem vrtu s 4:1 premagali Domžale. Dvoboj, ki so ga zaznamovale tudi sodniške odločitve - dva razveljavljena gola in dve dosojeni enajstmetrovki -, je bil odločen v sodniškem podaljšku, ko so bili vijoličasti natančni dvakrat.

Z nekoliko drugačno enajsterico, kot jo je na igrišče poslal v četrtek na povratni tekmi prvega predkroga evropske lige proti Botevu, je domačo uverturo začel trener Maribora Ante Šimundža. Na levem krilu je Maksa Barišića zamenjal Marko Božić, prvič je v udarni enajsterici začel 17-letni Niko Grlić, debi v novem moštvu je dočakal branilec Bradley M'Bondo. Na klopi sta ostala Josip Iličić in Lan Vidmar, ki še čutita posledice udarcev na evropski tekmi, Hilala Soudanija, ki se je poškodoval v Plovdivu, tokrat ni bilo v kadru.

Krilni napadalec Niko Grlić, ki se je mladinski šoli vijoličastih pridružil pred tremi leti, je priložnost zagrabil z obema rokama. V sedmi minuti je Maribor odpeljal v vodstvo. Pomagal mu je tudi vratar Domžal. Ajdin Mulalić je pred njim izpustil žogo, 17-letnik pa se je s strelom v nebranjen gol podpisal pod svoj prvenec za člansko moštvo 16-kratnih slovenskih prvakov.

Andrej Petelinšek

Nekoliko drugače si bo svoj debi v prvi enajsterici zapomnil Francoz Bradley M'Bondo. Po predložku domžalskega kapetana Daniela Offenbacherja ga je žogo zadela v roko, sodnik Martin Matoša je po VAR-pregledu ocenil, da je bila to poteza, vredna enajstmetrovke. Danijel Šturm si je žogo nastavil na belo piko, a jo nato poslal krepko mimo gola. Vratar Ažbe Jug je preživel najzrelejšo priložnost gostov v prvem polčasu.

Andrej Petelinšek

V 26. minuti so Štajerci povišali prednost. Najprej je preigraval Marko Božić, nato še Niko Grlić, žoga pa se je po posredovanju branilca Abrahama Nwankwoja odbila do Arnela Jakupovića. Najboljši strelec vijoličastih v prejšnji sezoni je natančno zaključil, z levico je udaril s prve in svoje moštvo odpeljal do prednosti z 2:0.

Avstrijec je dosegel dva gola, nato pa se izkazal še kot asistent.
Andrej Petelinšek

V finišu prvega dela je bil Maribor bližje tretjemu zadetku kot Domžale prvemu. Po podaji Svena Šoštariča Karića je bil Jakupović sam pred Mulalićem, se je pa vratar rumene družine z dobrim posredovanjem vsaj malo odkupil za napako v začetku dvoboja.

V začetku drugega polčasa je domžalska zasedba, ki je med poletjem doživela kar nekaj sprememb – med drugim sta jo zapustila Luka Topalović, ki je podpisal za milanski Inter, in novi član Celja Jošt Pišek -, pokazala nekaj več ambicij v napadalnih akcijah, a izbranci novinca na klopi članske ekipe Erika Merdanovića učinkovitega zaključka niso sestavili.

Andrej Petelinšek

So ga pa Mariborčani. Marko Božić je s projektilom z razdalje matiral Mulalića. Pa veselje ni trajalo dolgo, sodnik Matoša je po ogledu posnetka ugotovil, da je bil v začetku akcije storjen prekršek, gol je bil razveljavljen. Podobno se je zgodilo v naslednji akciji, ko je zadel rezervist Maks Barišić, le da se je sodniška ekipa gol zaradi igre z roko razveljavila brez pregleda posnetka.

Vse prej kot zadovoljni so bili s sojenjem v Ljudskem vrtu, gnev na tribunah pa se je še poglobil v 83. minuti. Po signalu iz VAR-sobe se je iz pregleda dvoboja med Mariem Krstovskim in Beharjem Feto v kazenskem prostoru izcimila enajstmetrovka za Domžale. Krstovski je bil v vlogi izvajalca bolj natančen kot Šturm v prvem polčasu, rumena družina se je približala na 2:1.

Namesto mirnega zaključka je tekma pod Kalvarijo prinesla kar nekaj nervoze med igralce. Vsaj do sodniškega podaljška. V njem je Maribor potrdil zmago. V 92. minuti je Behar Feta po prodoru s predložkom z desne strani nastavil žogo na glavo Arnelu Jakupoviću, napadalec pa se je podpisal pod svoj drugi gol na tekmi. Tri točke so bile potrjene, vse skupaj pa je v 94. minuti še oplemenitil Maks Barišić. Primorec je natančno zaključil akcijo z golom za 4:1.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta