Gajser padel, a se prebil do 15. mesta

STA
23.07.2023 20:05

Tim Gajser je na dirki svetovnega prvenstva razreda MXGP v belgijskem Lommelu osvojil 15. mesto. Zmagal je Francoz Romain Febvre.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tima Gajserja naseldnja dirka čaka že prihodnji teden na Finskem.
Sašo Bizjak

V belgijskem Lommelu je bila v nedeljo na sporedu 13. dirka sezone svetovnega prvenstva, a za Tima Gajserja, svetovnega prvaka iz sezone 2022, šele druga, potem ko se je prejšnji teden uspešno vrnil v karavano po februarski hudi poškodbi. V kvalifikacijah je bil v soboto deseti, včeraj pa je v prvi vožnji v uvodnih krogih padel in zaradi tega izgubil precej mest. Dodatno težavo mu je povzročala roka, ki si jo je opekel, medtem ko je med pobiranjem po nesreči prijel za izpušno cev. V nadaljevanju dirke se je uspešno prebijal iz ozadja in se hitro prebil med dobitnike točk, nazadnje pa je bil 15. Vožnjo je dobil Febvre pred Nizozemcem Glennom Coldenhoffom in vodilnim v seštevku sezone Špancem Jorgejem Pradom.

Tudi v drugi vožnji Gajser ni bil v ospredju, na koncu je iztržil 13. mesto, kar je v seštevku dirke pomenilo 15. mesto in 14 točk za SP. V boju za zmago je v tej vožnji sicer slavil Prado, toda ker je Febvre prišel do drugega mesta, je bilo to dovolj za slavje Francoza, kar je zanj četrta zaporedna dobljena dirka v sezoni. Tretji v vožnji in na dirki je bil Coldenhoff. V svetovnem prvenstvu se razmerje moči ni bistveno spremenilo; Prado je v primerjavi z zasledovalci izgubil le dve točki, tako da njegova prednost zdaj znaša 99 točk (665-566). Drugi je Febvre, tretji pa Švicar Jeremy Seewer (506). Gajser je z 48 točkami 24.

Ptujčan je bil prejšnji teden na Češkem, na prvi dirki po vrnitvi po poškodbi, sedmi, tokrat pa so ga na belgijski mivki pričakale povsem drugačne razmere. Gajser je na njej sicer v preteklosti že zmagoval in v Lommelu nazadnje potrdil naslov prvaka, toda v letošnji sezoni je bilo izhodišče povsem drugačno. Zaradi poškodbe na mivki, ki že sicer ni njegova najljubša podlaga, ni veliko treniral. Za nameček je slovita belgijska proga pred letošnjim tekmovanjem doživela tudi nekaj sprememb, tako da je tudi za druge dirkače bila nekoliko drugačen izziv.

V razredu MX2 je slavil Belgijec Jago Geerts pred rojakom Lucasom Coenenom, tretji je bil Nemec Simon Längenfelder. Slovenski predstavnik v tem razredu Jan Pancar je tokrat ostal brez točk za SP, potem ko je bil 21. v prvi vožnji in 23. v drugi, skupno pa 26. V SP vodi včeraj sicer le sedmi Italijan Andrea Adamo (564), Geerts je drugi (551). Pancar je prvič v sezoni ostal povsem brez točk, a je v seštevku še obdržal deseto mesto (253). Naslednja dirka bo preizkušnja v finski Vanti že naslednji teden.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta