Giro v Posočju: Slovenija bo pokazala kolesarsko dušo

Miha Dajčman Miha Dajčman
08.05.2022 07:01
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Smaragdno-rožnata kolesa so zaščitni znak slovenskega dela 19. etape dirke po Italiji, ki jih bo mogoče videti po vsej Dolini Soče.
Turizem Dolina Soče

Posočje je v pričakovanju velikega dogodka. V petek, 27. maja, bo del 19. etape 105. kolesarske dirke po Italiji šestič potekal skozi Slovenijo. Na eni od treh največjih kolesarskih dirk na svetu bo karavana zavila tudi v Kobarid, Tolmin in Bovec, za zmago na 19. etapi pa bo najverjetneje ključen 10-kilometrski vzpon na Kolovrat.

Ob progi so slovenski organizatorji predvideli tri večja prizorišča, kjer bo mogoče spremljati celotno dirko na velikih ekranih. Na slovenski cesti bo kolesarje prvič mogoče videti okoli 15. ure na Žagi, tam bo šla pot ob smaragdni Soči. Sledila bo vožnja skozi Kobarid in atraktiven vzpon iz vasi Idrsko, kolesarje bodo lahko navijači ob progi pozdravili še v Livku. Na 10-kilometrskem vzponu na Kolovrat so večji del ceste asfaltirali na novo. Ureditev je potreboval predvsem drugi del na Livških Ravnah. Najtežji del je sredi prvega dela, najbolj pregledne pa "Kačje ride" nad Livkom.

V Posočju so tik ob progi predvidena tri večja prizorišča, kjer bodo postavljeni veliki ekrani. Karavana bo v Sloveniji prevozila 36,6 kilometra, kar naj bi ji vzelo približno eno uro (od 15. do 16. ure). Bodo pa kolesarji v 19. etapi kar 100 kilometrov nabrali po slovenskem narodnem območju, cilj pa bo pri svetišču na Stari gori nad Čedadom, ki velja za romarsko središče beneških Slovencev.

Slovenski organizatorji gostovanja Gira v Posočju pričakujejo ob trasi okoli 50 tisoč gledalcev, pripravili pa bodo posebne parkirne prostore za avtomobile in avtodome. "Za lažji dostop do trase bo organiziran javni prevoz z avtobusi. Zaradi tekme bo spremenjen prometni režim, popoldne bodo tudi zapore prometa," je na tiskovni konferenci povedal Vilijam Kvalić, direktor Zavoda za turizem Doline Soče.

Ko bodo kolesarji zapeljali nazaj v Italijo, pa ne bo konec dogajanja v Posočju. Ves petek bodo za dobro vzdušje skrbeli moderatorji dogodka, organizatorji pa bodo poskrbeli za nastope treh glasbenih skupin ter pestro ponudbo hrane in pijače. Primorci napovedujejo, da se bo zabava zavlekla pozno v noč. V soboto in nedeljo bodo na sporedu kolesarska amaterska tekma in družinski kolesarski izlet.

V treh slovenskih občinah, katerih slika bo šla v svet, se veselijo obiska svetovne elite in tisočih obiskovalcev. "Vseh, ki bodo prišli konec maja navijat za kolesarje in se skupaj z njimi veselit njihovih ter naših uspehov, bomo zelo veseli. Neizmerno sem počaščen, ker bo s tem naša dolina dobila še eno možnost promocije športne, turistične in kulinarične ponudbe, predvsem pa naravnih danosti naših lepih in zanimivih krajev. Za našo občino, ki ima dobrih štiri tisoč prebivalcev, bo to veličasten dan in dobrodošel dogodek, ki ga z nestrpnostjo in navdušenjem pričakujemo vsi," je dejal Marko Matajurc, župan občine Kobarid. "Skupno sodelovanje in medsebojna podpora sta sploh za kraje, kot jih imamo v Posočju, še posebej ključna pri pisanju uspešnih zgodb. Veseli me, da bo lahko Dolina Soče s pozicioniranjem na traso letošnjega Gira izkoristila nove možnosti za športno-turistično promocijo," je kolega dopolnil Uroš Brežan, župan občine Tolmin.

Valter Mlekuž, župan občine Bovec, je pojasnil pomen sodelovanja pri tako velikem dogodku: "Vsi smo veseli in srčno upamo, da je epidemija res v zatonu, tudi zato, ker je v naših občinah prizadela tudi gospodarski sektor, še posebej turizem. Veseli smo, da se lahko zopet družimo, pripravljamo prireditve in športne dogodke." Aljoša Ota, vodja predstavništva STO v Italiji, ob tem dodaja: "Prestižna dirka, ki se ponovno vrača v Slovenijo, bo izjemna priložnost, da italijanski in mednarodni gledalci, ki zvesto sledijo športni prireditvi že več let, spoznajo Slovenijo in kraje, vključene v slovensko etapo. Za našo deželo bo to odlična priložnost, da svetu pokaže svojo kolesarsko dušo, zeleno okolico in odlične možnosti za aktivnosti na prostem."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta