Ilka Štuhec po prvi preizkušnji sezone: "Sploh nisem napadala, borila sem se za preživetje"

Nejc Strojnik Nejc Strojnik
08.12.2023 13:50

Ilka Štuhec na prvem letošnjem superveleslalomu v ozadju. Zmagala je izjemna Sofia Goggia, ki je tekmice prehitela za skoraj sekundo

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Mariborčanka se je ob prihodu v cilj prijela za glavo. Zaostanek štirih sekund in šestih stotink je zadostoval za skromno 31. mesto.
EPA

Razmere tudi v švicarskem St. Moritzu niso bile idealne, smučarke so se na današnjem superveleslalomu namreč soočale z izredno slabo vidljivostjo, tudi rahlim sneženjem, kar je številnim povzročalo težave. A organizatorjem je vendarle uspelo pod streho spraviti prvo preizkušnjo v hitrih disciplinah v letošnji sezoni. Na progi, ki jo je postavil avstrijski trener, je bilo veliko valov, grbin, s katerimi se je (z naskokom) najbolje soočila Italijanka Sofia Goggia. Konkurenco je prehitela za skoraj sekundo in po dveh letih znova stopila na najvišjo stopničko na superveleslalomskih tekmah za svetovni pokal. 31-letnica, sicer smukaška kraljica zadnjih nekaj let, je smučala v svojem slogu, živahno, nekajkrat tudi na meji odstopa. Videlo se je, da je šla na vso moč, svoje je naredila še fantastična forma, v kateri je, gotovo pa ji je prav prišlo tudi več veleslalomskega treninga, ki ga je opravila pred sezono. "Najprej sem pomislila, da se prednost ne bo obdržala. Prvi občutki so bili, da sem bila prepočasna v vseh zavojih, saj moja linija ni bila prava, a sem očitno dobro pritiskala v najbolj težkih odsekih strmine," je bila po tekmi zadovoljna Sofia Goggia.

Sofia Goggia je bila v St. Moritzu razder zase.
EPA

Njeno smučanje na oko res ni bilo najlepše, a izjemno hitro. Avstrijko Cornelio Hütter na drugem mestu je prehitela za 95 stotink sekunde. Bronasto kolajno je osvojila domačinka Lara Gut-Behrami, ki je na peti tekmi te sezone osvojila že svoje četrte stopničke in dokazala, da velja nanjo računati tudi v superveleslalomu. Oder za zmagovalke je za šest stotink sekunde zgrešila gospa alpsko smučanje, Mikaela Shiffrin, ki ob prihodu v cilj ni bila zadovoljna, a se je z novimi 50 točkami le še utrdila na prvem mestu skupnega seštevka svetovnega pokala.

Slabše je šlo edini slovenski predstavnici Ilki Štuhec, dobre štiri sekunde zaostanka je zadostovalo za 31. mesto, pomagale niso niti informacije, ki jih je Mariborčanka iz cilja po radijski zvezi prejela od Italijanke Federice Brignone, s katero dobro sodelujeta in ki je preizkušnjo končala na petem mestu. "Bilo je slabo. To je nekakšna ocena celotnega nastopa. Sploh nisem napadala, bolj ali manj sem se borila za preživetje. Bila sem preveč nazaj, preveč pasivna. Seveda se potem nabere tako ogromen zaostanek. Sofia je res odpeljala neverjetno, tudi ostale punce so napadale, jaz pa sem preživela, recimo temu. Vsekakor dan za pozabiti," je bila po tekmi razočarana Štuhčeva, ki ji tako zahtevne vidljivostne razmere že v preteklosti niso ustrezale.

Program v St. Moritzu se nadaljuje z jutrišnjim smukom, v nedeljo pa je na sporedu še en superveleslalom. Dobro uvrstitev, tudi zavoljo treningov v sredo in četrtek, na katerih je bila druga in peta, velja pričakovati predvsem v kraljevi disciplini. "Vem kaj lahko še izboljšam iz treningov in to imam v načrtu narediti," je 33-letnica optimistična pred prvim smukom sezone.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta