(INTERVJU) Darko Milanič: Na živce mi gre, da ni normalnega življenja

Marko Kovačevič Marko Kovačevič
07.11.2020 06:01

Nekdanji strateg vijoličastih o prvih mesecih na klopi Slovana iz Bratislave, svoji izkušnji s koronavirusom in spominih na Maribor

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Po slovenskem, avstrijskem in angleškem nogometu Milanič spoznava še slovaškega.
Igor Napast

Spomladi je zaključil svoj drugi mandat v Mariboru, pred koncem poletja pa sprejel klic iz Slovaške, se po graškem Sturmu in angleškem Leedsu še tretjič v trenerski karieri odpravil na tuje. "Od prvega dne se zelo dobro počutim v novi sredini. Dobro sodelujemo, je pa, jasno, vsako obdobje po svoje zahtevno. Najprej zaradi tega, ker še spoznavaš sodelavce in igralce, se pa v naši službi to nadaljuje. Prvi vtis je zelo dober, vsakega dneva dela s fanti se res veselim," po dveh mesecih na klopi Slovana iz Bratislave pravi Darko Milanič.

Je bilo prilagajanje na novo okolje lažje zaradi kulturnih podobnosti? V svetu pogosto zamenjujejo Slovenijo in Slovaško.

"Zagotovo mi je to olajšalo prehod. Ne zaradi imena držav (smeh), ampak ker je to del Evrope, kjer je podobnosti veliko. Sicer imam v moštvu manj Slovakov kot igralcev iz drugih držav, vendar nam je njihov način razmišljanja blizu, navade so podobne."

Vabljeni k poslušanju Večerovega podkasta o nogometu na povezavi TUKAJ.

​Na Slovaškem verjetno ni zamenjevanja. Vedo, da ste Slovenec?

"Vedo. Je pa zaradi koronakrize situacija res čudna, izolirani smo od dogajanja v mestu, državi, večji del dneva preživimo v službi, vse drugo pa bo prišlo ob nekih boljših časih."

Ste že sploh imeli priložnost občutiti navijaški utrip okoli kluba?

"Ne, sploh ne. Na mojih uvodnih tekmah ni bila dovoljena prisotnost publike, potem smo imeli na dveh domačih tekmah po 1500 navijačev, kar je bilo že bistveno drugače, zdaj jih spet nimamo."

​Nanizali ste pet zaporednih zmag, na zadnjih dveh tekmah, ko je bilo moštvo precej oslabljeno, pa ste osvojili le točko. Ste zadovoljni z rezultati?

"Situacija, ki smo jo imeli zadnja dva tedna, ko nas je zbolelo kar 13, šest članov strokovnega vodstva in sedem igralcev, je dodobra spremenila stvari. Bili smo na izredno dobri poti, zmagovali smo, bili smo v super dobrem momentu, počutili smo se močne, stanje, ki je nastalo pred derbijem, pa nam je fino pokvarilo račune. V tem tednu smo se začeli zbirati, jasno je, da zaradi tolikšnega števila igralcev brez treninga pa tudi zaradi tega, ker trenerji nismo mogli biti prisotni, nismo isti, a bomo ta trenutek izkoristili za nekakšen nov začetek."

Igor Napast

​Govorite o več okuženih. Si je novi koronavirus izbral tudi vas?

"Ja, celo strokovno vodstvo je bilo pozitivno. V tednu pred derbijem z Dunajsko Stredo in v tednu pred tekmo z Nitro so fantje sicer bili pod mojim vodstvom, vendar online, na daljavo. To je nekaj čisto drugega, sploh nima zveze z realno situacijo. Od nedelje pa smo trenerji spet v službi, odsoten je le Novica Nikčević (pomočnik, op. a.). Z nobenim ni bilo nič hudega, tudi z mano ne, situacija se popravlja."

Torej hujše oblike bolezni niste doživeli?

"Imel sem blage simptome. Trajalo je tri dni, bilo je podobno kot pri virozi, lažji gripi. Nič posebnega, hitro sem bil dober. Sreča je, da sem zdaj lahko večji del dneva v službi, saj je bilo tistih deset dni, ko sem moral biti v stanovanju, res grozno."

Kakšne ukrepe za zajezitev epidemije so sprejeli na Slovaškem?

"V nekaterih delih Slovaške je bilo izjemno veliko primerov, prav v Bratislavi pa, glede na velikost mesta, ne ravno ogromno. Po množičnem testiranju, ki so ga opravili prejšnji konec tedna, je primerov v Bratislavi tako malo, da so opustili misel o novem testiranju. Policijske ure ni, je pa polno omejitev, kje se lahko giblješ. Prosto se lahko le s potrdilom, da si negativen, oziroma ko greš v službo ali po nujnih opravkih. Življenje je omejeno."

Ko ste se pridružili Slovanu, so bile evropske kvalifikacije že v teku. Za vas so se hitro končale.

"Evropa je izredno pomembna za Slovan in za vse klube v tem delu celine. Evropa in prodaja igralcev sta edini vir dohodkov. Smo se pa zavedali, da nam specifična situacija z zgolj eno tekmo v vsakem krogu ne gre na roko. Na žalost se je to tudi pokazalo. V prihodnjih mesecih bomo naredili vse, da v naslednjo sezono evropskih kvalifikacij pridemo pripravljeni."

Slovan je iz kvalifikacij za ligo prvakov izpadel brez boja, ker ni odigral tekme na Ferskih otokih, v drugem predkrogu evropske lige pa ste v finskem Kuopiu izpadli po streljanju enajstmetrovk. Kaj bi spremenili, popravili, če bi dobili priložnost, da še enkrat odigrate tekmo na Finskem?

"Možnosti, da bi kaj spremenil, nimam. Lahko pa spremenim, kar bom naredil jutri. Marsikaj bi moralo biti drugače, delamo na tem, da bo jutri drugače."

V preteklosti ste si nabrali veliko izkušenj z evropskih tekem. So v korona sezoni sploh koristne?

"Tako čudna situacija je, da z njo nimaš izkušenj. Po drugi strani pa je to naša realnost, iz nje skušamo povleči maksimum. Vidim, da nas velika večina to sprejema kot realnost, v kateri smo se znašli nehote. Tudi evropski nogomet ni isti, kot je bil pred korono. S tem, da na tribunah ni navijačev, da imaš veliko težav zaradi okuženosti igralcev, nihče nima izkušenj. To za sabo povleče marsikaj. Nekateri igralci v moji ekipi že od januarja niso videli svojih družin, niso bili doma, ker bi morali biti v karanteni. Niso v takšnem psihološkem stanju, kot bi bili v običajnih časih. Za vse se je zgodil novi moment, ki se mu moramo prilagoditi, a škodi končnemu izdelku."

​Ker je Slovan aktualni slovaški prvak, vam ciljev v državnem prvenstvu verjetno ni treba naštevati?

"Ne. Osnovni cilj so postavili že prej, pred mano in fanti je naloga, da osvojimo naslov državnega prvaka."

Slovaško ligo ste že spoznali. Je močnejša od naše?

"Drugačna je. Ima izredno veliko tujcev, kar pripelje do tega, da je bolj fizična, dueli so bolj intenzivni, teče se bolj intenzivno, dopušča se bolj čvrsta in moška igra. To je glavna razlika v primerjavi s slovensko ligo. Bolj čvrsta je, bolj živa, ne bom pa rekel, da je boljša."

Če kaj poveste po slovensko, vas vsaj del slačilnice razume. Kenan Bajrić, Alen Ožbolt in Žan Medved so vas pričakali v moštvu.

"Ne morem reči, da mi to ni pomenilo nič. Bistveno lažje je nekomu nekaj pojasniti v materinem jeziku, izraziti svoje občutke in videnje. Nekaj je tudi fantov s področja bivše Jugoslavije. Tako je bilo lažje vzpostaviti prvi kontakt, a sem človek, ki želi s fanti hitro vzpostaviti odnos z veliko komuniciranja. Zagotovo so mi bili slovenski igralci v pomoč, da sem kmalu spoznal, kaj vse se tukaj dogaja, zelo kmalu pa to ni bilo nič več kot začetna pomoč."

Obdržali so pomembne vloge na igrišču, veliko igrajo. Kako ste zadovoljni s slovenskim prispevkom v moštvu?

"Zadovoljen sem. Najpomembneje je, da imajo kvaliteto, ki jo želijo skozi vsakdanje delo potrjevati in nadgrajevati."

Žan Medved je v tej sezoni zabil pet golov. Se pri vas kali nov zvezdnik slovenskega nogometa?

"Žan je hitro opozoril nase z zadetki, zagnanostjo, energijo, ki jo vsak dan vloži v svoje delo. Pred njim je zagotovo uspešna kariera, ki mora biti vsak dan nadgrajevana z izkušnjami. Pri 21 letih je na začetku, ima pa pozitivno energijo za napredek. Prepričan sem, da bo zadel še velikokrat."

Poleti, ko ste odšli v Bratislavo, ni bilo prvič, ko se vas je povezovalo s tem klubom. Ste imeli konkretno ponudbo Slovana na mizi že kdaj prej?

"Ne, ne. Konkretno je bilo dan pred odhodom. Konkretno zame pomeni, da sedeš za mizo in se pogovarjaš. Kot trener Maribora nisem bil nikoli blizu prestopa v Slovan."

S čim so vas avgusta prepričali? Je bilo sploh potrebno, da ste zagrabili nov izziv?

"Mislim, da je v tem delu Evrope malo klubov, ki moj trenerski renome in kurikulum zadovoljujejo. Slovan je zagotovo eden od njih."

​Skoraj pol leta ste bili brez dela, je pa to obdobje sovpadalo s časom popolne ustavitve javnega življenja v Sloveniji. Kako ste preživljali čas med Mariborom in Slovanom?

"Tisti čas mi ni bil problematičen, ker sem ga preživel z družino. Ne bom rekel, da sem delal stvari s svojo voljo, ker smo morali biti doma, sem pa delal stvari z užitkom, take, za katere prej nisem imel časa. Bil sem blizu prijateljev, po dolgem času tudi v domačem kraju. Nič mi ni manjkalo."

"Z navijači smo neštetokrat skakali v luft od veselja," si bo svoje obdobje med vijoličastimi zapomnil 52-letni Primorec.
Sašo Bizjak

Štiri leta je trajal vaš drugi mandat v Ljudskem vrtu. Kako si ga boste zapomnili?

"Tako kot prvega! Čudovito obdobje. Vedno bom ponavljal, da so mi NK Maribor, Maribor in Štajerska dali vse. Izredno zadovoljen sem, da sem tam sodeloval. Na koncu je vedno ista zgodba, uspehov in lepih trenutkov je bilo noro dosti, z navijači smo neštetokrat skakali v luft od veselja. To ti ostane. Seveda pa se v športni karieri in v življenju zgodi stvar, ki ti ne gre najboljše, a če naredimo obnovo moje zgodbe, je to, kar mi je omogočil NK Maribor, neverjetno. Ne gre za spomine, ki so se zgodili pred več kot 20 leti, sveži so. In so več kot pozitivni."

Marca so padale tudi šale, da se je, takoj ko sta z Zlatkom Zahovičem odšla iz NK Maribor, kar ves nogomet ustavil.

"(Smeh.) Situacija, ko ni normalnega življenja, mi gre že pošteno na živce. S korono izgubljamo vsi. Upam, da bo hitro mimo. Jasno, vsi se bodrimo, da saj že bo, a trenutna situacija, ko se moraš prilagajati, ne veš, ali boš lahko jutri odpotoval na tekmo, mi je … Eh!"

Vabljeni k poslušanju Večerovega podkasta o nogometu na povezavi TUKAJ.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta